Minimaal invasieve wervelkolomchirurgie met augmented reality

Met deze nieuwe oplossing kunnen we artsen helpen om steeds meer minimaal invasieve beeld geleide procedures uit te voeren, vertelt Ernst Wodrada.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan en wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen

Begin februari is onze nieuwe ClarifEye technologie gelanceerd. ClarifEye is een augmented reality-oplossing voor minimaal invasieve wervelkolomchirurgie geintegreerd in het Philips Azurion platform. In een interview vertelt Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux meer over deze nieuwe technologie.

 

Hoe worden patiënten op dit moment behandeld en welke uitdagingen zijn er voor artsen op het gebied van wervelkolomchirurgie?

Ernst Wodrada: Wereldwijd hebben meer dan een half miljard mensen last van rugpijn [1]. Vaak is dit te wijten aan spierspanning, maar de oorzaak kan ook ernstiger zijn en het gevolg zijn van een reeks aandoeningen. Fysiotherapie kan soms helpen, maar ernstige rugpijn kan mensen erg beperken. Daardoor kunnen patiënten soms niet meer lopen of zelfs niet meer uit bed komen. In veel gevallen is een operatie dan de enige optie voor langdurige verlichting.

 

Wervelkolomprocedures zijn doorgaans zeer complex. Chirurgen moeten voorzichtig zijn niet de ruggenmerg of de aorta van de patiënt aan te tasten. Bij open chirurgie maakt een chirurg een grote incisie, zodat de wervelkolom van de patiënt te zien is. Open chirurgie is de traditionele manier om wervelkolomprocedures uit te voeren, maar minimaal invasieve beeld gestuurde procedures zijn minder ingrijpend en worden om die reden steeds vaker ingezet.

 

Bij een minimaal invasieve procedure maakt de arts een of meerdere kleine incisie, waardoor de devices die nodig zijn voor de operatie kunnen worden ingebracht en naar het behandelingsgebied worden geleid. Voordelen van minimaal invasieve operaties zijn onder meer dat de patiënt minder postoperatieve pijn ervaart, een korter ziekenhuisverblijf, minder bloedverlies, minder beschadiging van zacht weefsel en een verminderde kans op infectie [2].

 

Onze nieuwe ClarifEye technologie helpt artsen om de minimale invasieve wervelkolomprocedures met de Azurion uit te voeren. De nieuwe ontwikkeling met augmented reality* biedt hopelijk een verbetering voor artsen en patiënten bij deze wervelkolom procedures.

Clock

Gemiddelde leestijd: 
4-6 min

ncvd246-row-clarifeyaugmentedrealitysurgicalnavigationhybridor-web-rgb

Hoe verhoudt ClarifEye zich tot de Azurion?

Ernst: Veel artsen en patiënten kennen Azurion van minimaal invasieve ingrepen bij hart- en vaatziekten en oncologische procedres zoals TACE (Chemo embolisatie van lever tumoren) en PAE (Prostatic Artery Embolization). We blijven ons Azurion platform ontwikkelen en uitbreiden. Azurion stelt artsen in staat hun procedures beter en sneller uit te voeren, maar met de uitbreiding kunnen ook meer verschillende minimaal invasieve procedures uitgevoerd worden. We doen dit onder andere op het gebied van beroertes, hebben een samenwerking met het Radboud UMC op het gebied van longkanker en nu deze uitbreiding naar wervelkolomchirurgie.

 

Hoe werkt de oplossing voor chirurgische navigatie met Augmented Reality ClarifEye?

Ernst: ClarifEye is volledig geïntegreerd in het Azurion voor hybride operatiekamers. Het systeem werkt met vier optische camera's met hoge resolutie om de rug van de patiënt in beeld te brengen. Deze optische beelden worden gecombineerd met 3D-cone-beam-CT-scan van de wervelkolom. Hierdoor ontstaat een augmented reality 3D-weergave van de wervelkolom waarbij de arts de interne en externe anatomie van de patiënt kan bekijken.

 

De rug van de patiënt wordt gevolgd door middel van videotracering van niet-invasieve markeringen die op de huid zijn geplaatst. Vervolgens visualiseert het systeem het geplande pad van de naald of een pedikelschroef zodat deze op de juiste manier in de wervelkolom kan worden geplaatst.

 

Overigens maakte het Klokhuis een heel goed filmpje over de werking van de oplossing. (Hier te bekijken vanaf 10:32)

H7l1yesRehw
Onze nieuwe ClarifEye technologie helpt artsen om de minimale invasieve wervelkolomprocedures met de Azurion uit te voeren. De nieuwe ontwikkeling met augmented reality* biedt hopelijk een verbetering voor artsen en patiënten bij deze wervelkolom procedures.”

Ernst Wodrada

Head of Image Guided Therapy Philips Benelux

Wat heeft Philips ertoe gebracht zijn nieuwe oplossing voor chirurgische navigatie met Augmented Reality ClarifEye te ontwikkelen?

Ernst: Wervelkolom operaties worden al langer gedaan onder beeld geleiding. Zoals gezegd zitten een aan een dergelijke operaties wel enige risico’s. De huidige manier van werken is vaak met een mobiele C-boog en dit kan stabiliteitsproblemen veroorzaken in het beeld. Bovendien raakt de röntgenbuis bij deze lange procedures soms oververhit. Je wilt niet dat dit gebeurt op het meest kritische momenten van de operatie. Deze complexere procedures vragen dus om een betere, stabielere en reproduceerbare beeldkwaliteit tegen lagere stralingsdosis. Het liefst ook nog direct geïntegreerd met de devices die de arts gebruikt voor de behandeling. ClarifEye maakt dit mogelijk.

 

Al geruime tijd zijn we bezig met het ontwikkelen van een op augmented reality gebaseerde oplossing waarmee chirurgen tijdens de procedure een 3D-beeld van de wervelkolom kunnen bekijken. We hopen dat ze met onze oplossing pedikelschroeven met meer vertrouwen en nauwkeurigheid kunnen plaatsen.

 

Door beeldvorming en navigatie in één oplossing te combineren, hebben we ons ook gericht op het bieden van een makkelijke workflow voor de chirurg. Nauwkeurige beeldgeleiding is van cruciaal belang tijdens dergelijke delicate en complexe procedures zeker als deze minimaal invasief worden uitgevoerd.

ncvd246-row-clarifeyenonInvasivepatientmarkers-web-rgb

Wat is de reactie van artsen?

Ernst: Een studie [3] uitgevoerd in het academisch ziekenhuis Karolinska in Zweden - een van de klinische partners waarmee we hebben samengewerkt om ClarifEye te ontwikkelen - toonde een nauwkeurigheidspercentage van 94% voor het plaatsen van pedikelschroeven in open procedures zonder intraoperatieve neurologische complicaties. In vergelijking met een niet-genavigeerde 'freehand'-benadering verminderde ClarifEye het percentage verkeerd geplaatste schroeven van 10,4% naar 6,1%. Bovendien verminderde ClarifEye de blootstelling aan straling van personeel en patiënten aanzienlijk [4].

 

Omdat ze kunnen verifiëren of een procedure succesvol is geweest tijdens de behandeling, hebben clinici ook gemeld dat postoperatieve CT-scans om implantaatplaatsingen te controleren niet langer nodig zijn. Bruikbaarheidstests met chirurgen in de VS hebben ook aangetoond dat het systeem gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te leren is - belangrijke factoren als je weet dat in de praktijk steile leercurves vaak een belemmering vormen voor de acceptatie van nieuwe technologieën.

ncvd246-row-clarifeyaugmentedrealitysurgicalnavigationhybridor-web-rgb

Bekijk de webinar over minimaal invasieve wervelkolomchirurgie

Medische professionals kunnen een educatieve webinar over geavanceerde beeld- en navigatieoplossingen bij wervelkolomoperaties terugkijken door zich via de onderstaande link te registeren. De webinar vond plaats op donderdag, 11 maart en is nu on-demand beschikbaar.

Ga het gesprek aan

Meer informatie over deze oplossing? Wij helpen graag. Neem contact met ons op.

* Aangevulde realiteit (AR) (Engels: augmented reality of AR) is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer.
[1] Medtech 2012 US image guided surgery; MRG, 2014, Global markets for MIVCF; MRG 2015, Surgical navigation systems; MRG 2013, US markets for minimal invasive spine technology.
[2] Phan K, Rao PJ, Mobbs RJ. Percutaneous versus open pedicle screw fixation for treatment of thoracolumbar fractures: Systematic review and meta-analysis of comparative studies. Clinical neurology and neurosurgery. 2015. 135:85-92.
[3] Elmi-Terander at el, Augmented reality navigation with intraoperative 3D imaging vs fluoroscopy-assisted free-hand surgery for spine fixation surgery, a matched-control study, Nature Sci. rep. 20 januari 2020;10(1):707.
[4] Erik Edström. at el, Augmented Reality Surgical Navigation in Spine Surgery to Minimize Staff Radiation Exposure., Prospective observational study, SPINE: 1 januari 2020 - jaargang 45 - nummer 1 - p E45-E53

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.