Mar 22, 2022 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

In sneltreinvaart bouwen aan een hybride OK

Philips Azurion

De allereerste hybride operatiekamer van Alrijne Ziekenhuis is in gebruik op locatie Leiderdorp. Het project stond al langer op het wensenlijstje van met name de vaatchirurgen. Na de ‘go’ van begin dit jaar liepen alle voorbereidingen als een trein, dankzij strakke sturing én planning van het projectteam. Op 14 november is de eerste patiënt in de nieuwe OK behandeld.

 

“We hebben wat langer moeten wachten om te kunnen starten met de hybride operatiekamer (HOK), maar dat betekent wel dat we nu met de nieuwste ontwikkelingen meegaan en state-of-the-art technologie in huis hebben”, zegt Mimoen Ahmidi, RVE Manager Zorg bij Alrijne Zorggroep. Hij is als projectleider verantwoordelijk voor de spurt die werd ingezet. 


Er kon om een aantal redenen vaart worden gemaakt. “De wensen en eisen waren al eerder met de artsen in kaart gebracht. Dat pakket paste heel goed bij het aanbod van Philips, met de nieuwste röntgenapparatuur en het Philips Azurion interventieplatform. Gezien de langdurige relatie die Alrijne met Philips heeft, was het logisch om dit eerst met hen te verkennen.”

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?
Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Philips Azurion

Vergeet anesthesiologie niet

 

Ahmidi stelde een projectteam samen met alle stakeholders die met het HOK te maken zouden krijgen, waaronder de vaatchirurgen die zich al langere tijd hard maakten voor een HOK. In een aantal sessies werden de eisen en wensen verder aangescherpt. Daarna volgden werkbezoeken aan ziekenhuizen die al met Philips Azurion werkten. Tot slot ging men naar de campus in Best om HOK-opstellingen te bekijken en ervaren. Ahmidi: “Het was mooi om learnings van andere ziekenhuizen mee te kunnen nemen in ons proces. Bijvoorbeeld dat het belangrijk was om anesthesiologie er meteen bij te betrekken, om problemen met de plaatsing van pendels te voorkomen. Daarom hebben we vanaf dag één iedereen aan tafel gezet om mee te denken over de inrichting van de HOK. De keuze voor apparatuur is niet zo ingewikkeld maar een juiste inrichting luistert wel nauw.”

Militaire precisie

 

Om de HOK na de ‘go’ in korte tijd te kunnen realiseren, waren duidelijke kaders en korte lijnen nodig. Ieder lid van het projectteam moest een mandaat hebben van zijn achterban om beslissingen te nemen. Akkoord was akkoord; de trein moest blijven rijden. “We hebben het project met militaire precisie gepland”, legt Ahmidi uit. “De levertijd van Philips was bepalend: alle voorbereidingen moesten voor die tijd worden afgerond zodat alle apparatuur meteen geïnstalleerd en gevalideerd kon worden.”

Philips Azurion

Ruimte creëren

 

De eerste stap was extra ruimte creëren voor de HOK. Dat deed men door opslagruimte direct naast de betreffende operatiekamer op te offeren. Daarna kon daadwerkelijk met de bouwtechnische voorbereidingen worden begonnen. Er was bewust gekozen om in de rustigere zomermaanden te verbouwen om zodoende een OK vrij te kunnen spelen zonder aan capaciteit in te leveren. Alleen aannemers die hierop konden inhaken, kwamen in aanmerking voor de klus. Er lag immers een harde deadline: op 14 november moest alles gereed zijn voor de eerste patiënt.

Eén behandeling in plaats van twee

 

Vaatchirurg Boudewijn Borger van der Burg verheugde zich enorm op de HOK. Als lid van het projectteam volgde hij het proces van dichtbij. “Een HOK is een noodzakelijk onderdeel van je toolkit om vaatpatiënten goed te kunnen helpen. Het nieuwe platform betekent een enorme upgrade van de beeldkwaliteit waarmee we vaatvernauwende en vaatverwijdende problemen in kaart kunnen brengen. Het belangrijkste voordeel naar mijn mening is dat je veel patiënten in één keer kunt behandelen in plaats van een behandeling in twee te splitsen. Bij een slagadervernauwing bijvoorbeeld moesten mensen eerst op de angiokamer worden gedotterd en daarna terugkomen voor een bypass. Met de HOK kan dat in één behandeling. De patiënt heeft dan maar één keer de stress van een opname en behandeling.”

Borger van der Burg: “Patiënten kunnen voor meer procedures in hun eigen ziekenhuis behandeld worden. Persoonlijk zie ik de meeste winst in de behandeling van complexe wonden aan voeten. Door de vergrijzing en toename van patiënten met diabetes mellitus zien we hier een toename van. Eerder waren we vaak gedwongen om opeenvolgende behandelingen in te plannen. Met de HOK is het gemakkelijker om die te combineren: je kunt immers diagnose en behandeling op dezelfde tafel laten plaatsvinden.”

Samenwerking versterken

 

Borger van der Burg verwacht een versterking van de regionale samenwerking. “We hebben bijvoorbeeld al een complexe aorta samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Nu wij net als het HagaZiekenhuis ook een HOK hebben, creëren we juist meer mogelijkheden om samen te werken en de kwaliteit van zorg aan patiënten verder te verbeteren.”

Vraag naar meer

 

“Een HOK past bij de strategische ambities en portfolio van ons ziekenhuis”, zegt Ahmidi. “Daarmee kunnen we patiënten nog beter helpen, vooral op het gebied van vaatchirurgie. Daarbij biedt de HOK onze medewerkers een mooie werkomgeving, die ergonomisch beter is en een lagere stralingsbelasting kent. Tot slot, maar zeker niet in de laatste plaats: zo kunnen we ook de mensen die we tot vaatchirurg, anesthesist en interventieradioloog opleiden met de nieuwste technologie en werkwijze kennis laten maken.”


De HOK brengt veel in beweging, denkt Ahmidi. “De focus van de chirurgie gaat naar minimaal invasieve procedures. Daarom zal de HOK voor steeds meer vakgebieden een uitkomst zijn. Voor de interventieradiologie, bijvoorbeeld, maar ook voor cardiologie en voor neurochirurgie. Op dat laatste vakgebied zullen we nauw samenwerken met Philips aan toepassingen voor de HOK.”

 

Ontdek het zelf

Philips ondersteunt vaatchirurgen met een breed portfolio aan oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige vaatchirurgie. Lees meer over het ecosysteem voor vaatchirurgie van Philips.

Philips Azurion

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.