Mobiele medische apparaten tracken bespaart het ziekenhuis geld én tijd

Philips en OLVG ontwikkelden PerformanceFlow voor het beheren van apparaten met behulp van track & trace-technologie.

We willen u graag informeren en inspireren, meld u aan en wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

In elk ziekenhuis kom je al gauw honderden mobiele medische apparaten tegen, zoals infuuspompen en echografieapparaten, maar ook bedden. Idealiter zou elke afdeling altijd weten hoeveel apparaten er zijn en waar deze zich bevinden, zodat ze er niet naar hoeven te zoeken. De praktijk is helaas anders.

Philips ontwikkelde in samenwerking met het OLVG in Amsterdam PerformanceFlow: een oplossing voor onder andere het beheren van mobiele medische apparatuur op basis van track & trace-technologie, maar die ook bredere toepassingen kan adresseren binnen het ziekenhuis.

Clock

Gemiddelde leestijd: 
5-7 minuten

Lachende man

Meer centraal inzicht

Job Gutteling werkt als klinisch fysicus bij het Amsterdamse ziekenhuis. Als toenmalig hoofd medische techniek startte hij enkele jaren geleden aan een missie: "We zagen dat we elk jaar meer apparatuur erbij kregen, terwijl we al best veel in huis hadden. Als verantwoordelijke voor het onderhoud en beheer van deze apparatuur had ik de ambitie om daar meer centraal inzicht in te krijgen."

 

"Toen ik 18 was, werkte ik bij de Albert Heijn. Daar hadden we twee keer per jaar een balansdag, waarin we de hele voorraad gingen tellen. Ik heb weleens gekscherend gezegd dat een gemiddelde supermarkt veel beter weet wat het in huis heeft dan een ziekenhuis, terwijl onze voorraad veel meer waard is dan die van een gemiddelde Albert Heijn."

 

Een inventarisatie voor de aanschaf van volumetrische pompen enkele jaren geleden zette hem aan het denken: "We vroegen aan 26 afdelingen hoeveel pompen ze nodig hadden. Iedere afdeling maakte zijn eigen schatting en bouwde daar natuurlijk ook een veiligheidsbuffer bij in, want je wil ook niet zonder komen te zitten. Die rondgang leerde dat we er in totaal 280 nodig zouden hebben, terwijl we op dat moment 220 pompen hadden. Voor mijn gevoel was 280 echt te veel, maar hoe weet je of dat klopt? Ik heb toen een afspraak met de leverancier gemaakt dat we er in eerste instantie 200 zouden bestellen. Mocht dat te weinig zijn, dan konden we voor hetzelfde bedrag extra exemplaren aanschaffen. Dat is achteraf nooit nodig geweest."

Ik heb in eerste instantie vooral gekeken naar de potentiële besparing die we als ziekenhuis kunnen realiseren. Die is substantieel, maar de echte doorbraak kwam eigenlijk pas toen ik ging kijken naar de tijdswinst die zo'n track & trace-systeem zou kunnen opleveren voor het medisch personeel.”

Job Gutteling

Klinisch fysicus

Net als het volgen van een webshoppakket
Het idee ontstond om Internet of Things-technologie in te zetten om te kunnen inventariseren hoeveel apparaten er in het ziekenhuis zijn en waar ze zich op dat moment bevinden. "Als je een product bestelt bij een webshop, krijg je vaak een track & trace-link waarin je precies kunt volgen waar je pakketje is. Ik dacht: waarom passen we die technologie ook niet toe op onze apparaten?"

Job ontwikkelde een business case. "Ik heb in eerste instantie vooral gekeken naar de potentiële besparing die we als ziekenhuis kunnen realiseren. Die is substantieel, maar de echte doorbraak kwam eigenlijk pas toen ik ging kijken naar de tijdswinst die zo'n track & trace-systeem zou kunnen opleveren voor het medisch personeel. Een verpleegkundige is veel tijd kwijt aan het zoeken naar medische apparaten. Dat is natuurlijk ontzettend frustrerend en niet efficiënt; dat je dag in dag uit moet zoeken naar zo'n volumetrische pomp, omdat je niet weet waar deze nu weer staat."

Verpleger

Ideale partner
Dankzij een EU-subsidie voor het Big Medilytics-project, dat big data-initiatieven in de zorg ondersteunt, kon Job aan de slag met het uitwerken van zijn project. "Ik kwam er al gauw achter dat ik dit samen met een partij wilde doen die de zorg van binnen en buiten kent en de schaalbaarheid heeft om het uit te voeren. Philips was daarom de ideale partner om mee samen te werken."

Mobiele medische apparaten werden voorzien van een trackingsdevice. De trackings-gegevens kunnen op gepersonaliseerde dashboards (voor de verschillende gebruikersgroepen) worden weergegeven op iedere werkplek. Via de dashboards kan de beschikbare apparatuur niet alleen worden gezocht, maar ook direct worden gereserveerd. Daarnaast kan het systeem notificaties geven over locatieveranderingen van mobiele apparaten om bijvoorbeeld diefstal te voorkomen.

Resultaten zijn veelbelovend
"De eerste resultaten zijn echt veelbelovend. Niet alleen omdat we hiermee kosten kunnen besparen op de aanschaf van mobiele apparaten, maar ook vanwege de tijdswinst die je maakt omdat onze collega's niet meer hoeven te zoeken naar apparaten."   "Dat is vooral van belang vanwege de personeelsschaarste waarmee we als ziekenhuis te maken hebben. Als deze oplossing eraan kan bijdragen dat medewerkers hun spaarzame uren kunnen besteden aan patiënten in plaats van zoeken naar apparatuur, dan is dat onbetaalbaar."

Het project heeft zowel binnen als buiten het ziekenhuis veel interesse opgewekt: "Sinds de start heb ik al meer dan 20 verzoeken gekregen, vanuit verschillende afdelingen, om de track & trace-oplossing toe te passen op verschillende apparaten", aldus Job. "We hebben daarnaast al tien andere ziekenhuizen op bezoek gehad die ook geïnteresseerd zijn om dit toe te passen."

Job Buiten

Beschikbaar
Inmiddels is de oplossing door Philips, onder de naam PerformanceFlow, beschikbaar gesteld voor andere ziekenhuizen. PerformanceFlow valt onder de Philips Healthcare Transformation Services, een team dat zich bezighoudt met de optimalisatie van processen en werkwijzen in ziekenhuizen.

Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, liggen er nog veel kansen om de volledige potentie van deze technologie te benutten, denk Job: "We hebben nu de basis staan, een Internet of Things-systeem waarop je verschillende devices kunt aansluiten. De grootste investering hebben we daarmee gehad. Als je nu nieuwe apparaten toevoegt, zijn de meerkosten heel laag. Dan krijg je een zogeheten netwerkeffect, waarbij de marginale kosten afnemen naarmate het gebruik toeneemt. Het systeem wordt steeds schaalbaarder."

En ziet hij nog andere toepassingsgebieden? "Je kunt je voorstellen dat je deze technologie ook gaat inzetten voor dwaaldetectie, bijvoorbeeld om patiënten met dementie te kunnen volgen. Of dat je hiermee de bewegingen van zorgmedewerkers in kaart brengt en zo de workflow optimaliseert. Als dit systeem kan helpen om de processen binnen het ziekenhuis te optimaliseren, dan zouden we ook op dat vlak kunnen helpen om de personeelsschaarste te bestrijden."

OLVG STORY 18090-00066400

Young HCP FHI 2020

Meer weten?

Waar bevindt een apparaat zich in het ziekenhuis? Is al het preventieve onderhoud voor medische apparatuur uitgevoerd? En hoe vaak wordt het apparaat gebruikt? PerformanceFlow kan antwoord geven op al deze vragen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder of neem contact met ons op.

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.