Sept 27, 2021 door Henny Pietersma
Leestijd: 3 - 5 minuten

Heel Eindhoven hartveilig dankzij steun Philips Foundation

Heel Eindhoven Hartveilig

Dat Eindhoven zich de eerste hartveilige stad van Nederland mag noemen, dankt de stad onder andere aan Henny Pietersma, voorzitter van de Stichting Eindhoven Hartveilig. Henny en haar collega-vrijwilligers coördineerden de komst van 44 nieuwe AED’s in de wijken waar nog geen AED hing binnen een zone van zes minuten. Dit komt voort uit een samenwerking met de Philips Foundation die ook een grootschalige opleidingsdag reanimeren mogelijk maakte op 25 september 2021 in het Philips Stadion. Henny Pietersma vertelt over het belang van Philips’ betrokkenheid bij hartveiligheid en over reanimeren in het algemeen.

 

Deel dit artikel

Schrijf je in en blijf op de hoogte van Philips

Heel Eindhoven Hartveilig
Heel Eindhoven Hartveilig
marathon_mobilr

Wat betekenen deze 44 nieuwe AED’s en zo’n groot opgezette reanimatiecursus voor Eindhoven?

“Dat we in Eindhoven op een totaal van zo’n 200 à 250 AED’s zitten die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Daarmee zijn alle wijken in de stad gedekt met AED’s. En dat maakt Eindhoven tot de eerste hartveilige stad van Nederland. Dat durfden we bij de start van onze Stichting Eindhoven Hartveilig in 2019 niet te dromen. Slechts 5 wijken waren toen hartveilig. Maar ik ben ook dolblij met die reanimatiecursus in het Philips Stadion van afgelopen zaterdag. Het is belangrijk dat er overal AED’s hangen, maar het is nóg belangrijker dat genoeg mensen deze apparaten kunnen bedienen.”

Het is belangrijk dat er overal in Eindhoven AED’s hangen, maar het is nóg belangrijker dat genoeg mensen ze kunnen gebruiken."

Henny Pietersma

Voorzitter Stichting Eindhoven Hartveilig

Wat moet ik weten als ik wil leren reanimeren?

“Ik wil het liefst dat iedereen kan reanimeren, maar bedenk wel eerst of je ook echt opgeroepen wilt worden via HartslagNu. Het slachtoffer kan iemand uit de buurt zijn. Iemand die een hartstilstand heeft gekregen, ziet er niet erg florissant uit. En kun je het aan als blijkt dat de persoon die je reanimeert het toch niet overleeft? Maar de belangrijkste vraag blijft toch: wat doe jij als iemand in je huis, buurt of ergens op straat een hartaanval krijgt? Helemaal niets doen is volgens mij geen optie.”


Hoe was jouw eerste reanimatie?

“Mijn eerste reanimatie kan ik me niet zo goed herinneren, maar wel mijn eerste oproep, een jaar of vijf jaar geleden. Ik zat direct enorm hoog in mijn adrenaline. Het was hartje winter, ik vloog de deur uit met mijn schoenen half aan en vergat door de haast mijn telefoon dus wist ik niet waar ik precies moest zijn. Gelukkig kon ik instappen bij iemand met een auto en wel het juiste adres. Toen we aankwamen, stond er al een ambulance voor de deur, maar ik weet dat ik nog heel lang stond na te trillen van alle opwinding. Na iets van twintig oproepen en negen reanimaties tril ik niet meer, maar indrukwekkend blijft zo’n oproep wel. Laat staan een echte reanimatie.”


Wat is het allerbelangrijkste bij een reanimatie? 

“Dat je direct 112 belt als je een bewusteloos slachtoffer ziet. De meldkamer vertelt je wel wat je verder kunt doen, ook als je nog niet hebt leren reanimeren. En terwijl jij wordt gecoacht, komen er burgerhulpverleners en een ambulance jouw kant op. Ter plekke nemen zij de reanimatie van je over.”


Waarom is het belangrijk om een slachtoffer binnen zes minuten te reanimeren?

“Binnen zes minuten heeft een slachtoffer van een hartstilstand de meeste kans om te overleven. Dat heeft te maken met de voorraad zuurstof die we als mens in ons hebben zodra we bewusteloos raken. Meestal is die voorraad genoeg voor vier minuten. En ons lichaam kan zo’n twee minuten zonder zuurstof. Dus is het belangrijk om binnen die zes minuten een slachtoffer te reanimeren en zo het lichaam van zuurstof te voorzien. Daarnaast is het hart na 6 minuten minder gevoelig voor een schok van een AED. Deze schok kan het hart ook daadwerkelijk weer activeren.”


Wat is de volgende stap van de Stichting Eindhoven Hartveilig na het succes van zaterdag?

“Hoe houden we alle nieuwe hulpverleners vast? En hoe maken we het makkelijker om een reanimatiecursus te volgen? Hiervoor zoeken we de samenwerking met belangrijke netwerken in en om de wijken. Het moet niet alleen bij het volgen van een reanimatiecursus blijven, maar het is ook belangrijk dat je je daarna echt aanmeldt als burgerhulpverlener. Ik was 18 toen ik mijn eerste reanimatiecursus deed voor mijn studie fysiotherapie, maar mijn eerste oproep kreeg ik als 44-jarige. Omdat ik me nooit ergens had geregistreerd. Aanmelden als burgerhulpverlener kan eenvoudig
via HartslagNu.”


Wat is de meerwaarde van de samenwerking met de Philips Foundation?

“Aan alles merk je hoe betrokken de Philips Foundation is bij het verbeteren van de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg voor kwetsbare groepen. Het is prettig om samen te werken met een zeer ervaren en gemotiveerde groep mensen die doelgericht een hele mooie dag georganiseerd heeft en die het gerealiseerd heeft de laatste gaten in de dekking met AED’s op te vullen zodat op elke plek in de stad een reanimatie nu binnen 6 minuten opgestart kan worden.”

 

 

*Disclaimer: In een ‘6-minutenzone’ bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Hiermee vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Voor een goed werkende ‘6-minutenzone’ zijn nodig: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED's. Een ‘6-minutenzone’ is een dynamisch concept, samenwerking is de basis. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Philips Foundation, Philips, stichting Eindhoven Hartveilig, AEDpartner, is er een solide basis gelegd voor een dekkend netwerk in de stad Eindhoven. Een ‘6-minutenzone’ is afhankelijk van beschikbaarheid van burgerhulpverleners en response op oproepen. Hier heeft Philips geen invloed op. 

Image
Image
Image
Image

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.