Biosensor meet, verpleegkundige valideert, EPD registreert |
Digitalisering is het antwoord op de uitdaging om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Maar de kans om te digitaliseren moet je wél grijpen. Bij Bravis hebben ze dat begrepen. Dit ziekenhuis (met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal) heeft een missie: de kwaliteit van de zorg verhogen en tegelijkertijd de werklast van verpleegkundigen verminderen, met behulp van technologie. Sinds kort is die missie een stukje dichterbij gekomen, door een rechtstreekse koppeling tussen twee systemen: het EPD HiX van ChipSoft en de Intellivue Guardian-oplossing van Philips.
Gemiddelde leestijd:
6 minuten
De sterke digitaliseringsmissie van Bravis wordt gecombineerd met een pragmatische aanpak. “Als je iets wil bereiken op technologisch gebied, dan moet je klein beginnen, en stapje voor stapje verbeteren”, aldus Marcel Swijnenburg. Als Zorgmanager is hij binnen het ziekenhuis verantwoordelijk voor de zorg rondom acute, complexe, snijdende ingrepen.
In de Biosensor zag Marcel een manier om technologie in te zetten om de kwaliteit van de zorg te verhogen. “Bij ons op de afdeling liggen patiënten die grote buikoperaties hebben ondergaan. Ze komen vanaf de IC op de gewone verpleegafdeling. Normaal gesproken meten we bij deze groep patiënten drie keer per dag de standaardparameters. Met de Biosensor in combinatie met de IntelliVue Guardian-software kunnen we continu monitoren.” “Met name de eerste 48 uur na de operatie is er een verhoogde kans dat patiënten uit balans raken”, vertelt klinisch fysicus Martijn Franken, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid van de medische technologie binnen het ziekenhuis. “We moeten dan dus extra alert zijn om een spoedinterventie te voorkomen.”
Martijn Franken, klinisch fysicus (L) en Marcel Swijnenburg (R), Zorgmanager bij Bravis ziekenhuis. Foto: Frank van Beek.
Gedurende drie maanden werden de Biosensor en IntelliVue Guardian op de afdeling ingezet. Een van de opvallende conclusies van dit pilotproject was dat de Biosensor regelmatig aanleiding gaf om een patiënt verder te onderzoeken. Marcel: “Bij drie op de tien patiënten komt het voor dat de Biosensor op basis van het eigen algoritme een afwijking ziet in de standaardparameters en aanleiding geeft voor verpleegkundigen om een uitgebreide meting te gaan doen. Vervolgens kunnen zij op basis van de meetresultaten en een klinische blik inschatten of er iets moet gebeuren.” De Biosensor maakte dus een hogere kwaliteit van de zorg mogelijk. Maar om ook de andere doelstelling – het verlagen van de werklast van verpleegkundigen – te ondersteunen, was er een koppeling nodig tussen de IntelliVue Guardian-software van Philips en HiX, het elektronische patiëntendossier (EPD) van ChipSoft. “We vinden het belangrijk dat technologie een positief effect heeft op het werk van verpleegkundigen”, zegt Martijn. “De registratielast van een verpleegkundige is behoorlijk groot. Vroeger gebeurde dat op papier op uitklapvellen in een papieren dossier. De digitalisering en het gebruik van EPD’s zorgden ervoor dat je de metingen en de waardes handmatig moest invoeren in de PC. Nu we standaardparameters automatisch zijn gaan meten met een Biosensor, vonden we het ook wel logisch dat deze automatisch worden geregistreerd in het dossier van de patiënt – dat voorkomt weer het handmatig invoeren van gegevens.”
Er is een mooie samenwerking geweest tussen Bravis, ChipSoft en Philips om de integratie tussen IntelliVue Guardian en HiX mogelijk te maken.”
Marcel Swijnenburg
Zorgmanager
Die automatische koppeling kwam er. Marcel: “Er is een mooie samenwerking geweest tussen Bravis, ChipSoft en Philips om de integratie tussen IntelliVue Guardian en HiX mogelijk te maken. De Biosensor op het lichaam van de patiënt meet voortdurend de hartslag, ademhaling en de positie van de patiënt; deze gegevens gaan via een WiFi-signaal naar de spot check monitor. Verpleegkundigen kunnen deze metingen inzien en aanvullen met hun eigen bevindingen en vervolgens valideren.”
De voordelen van deze technologie waren voor het implementatieteam al gauw duidelijk. Het meekrijgen van de verpleegkundigen was een kritische succesfactor. “Als je zoiets op de afdeling introduceert, dan is het natuurlijk wel spannend”, aldus Martijn. “Verpleegkundigen moeten hier dagelijks mee gaan werken. Wij hebben voor een werkproces gekozen waarbij verpleegkundigen constant een telefoon met zich mee dragen, waar ook bliepjes op afgaan. We hebben daarom uitgebreid de tijd genomen om verpleegkundigen van tevoren te informeren, maar ook tijdens de pilot te begeleiden.” “Zo merkten we dat er af en toe onverklaarbare ‘spookmeldingen’ binnenkwamen in het systeem”, vertelt Marcel. “Als dat gebeurde, moesten we achterhalen wat er aan de hand was. Dat hield in dat we gedurende twee, drie maanden wel regelmatig met zowel ChipSoft als met Philips moesten schakelen. We zaten ook vaak met alle partijen om tafel om de koppeling tussen de systemen en devices te optimaliseren.”
Teamleider Diana Kodde legt de werking van de Biosensor uit aan een patiënt. Foto: Bravis ziekenhuis.
Toen de pilot goed en wel (succesvol) was afgerond, bleek de Biosensor nog een andere nuttige toepassing te hebben. Marcel: “Vlak na de uitbraak van corona wilden we de slimme pleister ook inzetten om deze patiënten te monitoren. We hadden te maken met patiënten die vrij snel achteruitgingen en in quarantaine moesten. Hoe mooi is het als je deze patiënten draadloos kunt monitoren? We hebben toen vrij snel met Philips kunnen schakelen om de Biosensor ook in te zetten op de corona-afdeling.”
We hebben vrij snel met Philips kunnen schakelen om de Biosensor ook in te zetten op de corona-afdeling.”
Marcel Swijnenburg
Zorgmanager
De succesvolle pilot en de toepassing op de corona-afdeling hebben veel ziekenhuisdeuren geopend voor de Biosensor: “We hebben al afgesproken dat we verder gaan doorpakken richting de longafdeling, maar we zien ook kansen voor andere patiëntgroepen die herstellen van een operatie”, aldus Martijn. Marcel vult aan: “De steen is de vijver ingegaan en nu wordt de kring alleen maar groter.”
Bravis is nu druk bezig met nieuwbouwplannen. Het is de bedoeling dat er over zes of zeven jaar een nieuw ziekenhuis in gebruik wordt genomen bij Roosendaal. Martijn: “We zijn nu een visie aan het opstellen die ‘Ons ziekenhuis van morgen’ heet. Daar maakt digitalisering een prominent onderdeel van uit. Als je nu een ziekenhuis bouwt, moet je alvast rekening houden met de technologie van morgen; of het nu gaat om artificial intelligence of thuismonitoring. Ook zijn we benieuwd of we met de slimme pleister stappen kunnen maken om patiënten eerder naar huis te laten gaan.”
Als je nu een ziekenhuis bouwt, moet je alvast rekening houden met de technologie van morgen; of het nu gaat om artificial intelligence of thuismonitoring.”
Martijn Franken
Klinisch Fysicus
Marcel: “We willen hier graag al op korte termijn samen met zorgverzekeraars naar kijken: zorgt de Biosensor ervoor dat patiënten eerder kunnen worden ontslagen? En zijn er daadwerkelijk minder spoedinterventies op de afdeling? Leidt het tot minder complicaties? We zouden hier heel graag evidence-based onderzoek naar willen doen.”
Hoewel innovatie bij Bravis altijd al een belangrijk thema was, zijn beiden het erover eens dat de coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelling van de digitalisering in de zorg. “We zijn binnen Bravis al een aantal jaren bezig met het uitrollen van webcam-consults. Om eerlijk te zijn lukte dit maar mondjesmaat. Sinds corona is de houding ten opzichte van dit soort oplossingen echt aan het veranderen. Als we nu dit soort oplossingen willen invoeren, dan krijgen we te horen: ‘Prima, maar het werkt nog niet optimaal, hoe kunnen we de volgende stap zetten?’. Dat is echt een groot verschil.”
Het is wel belangrijk om die veranderdrift te verankeren, aldus Martijn: “Als je als ziekenhuis geen plannen maakt om technologie te behouden en te optimaliseren, dan loop je het risico dat iedereen weer terugvalt in zijn oude gedrag.”
DIM approval nummer: 18090-00043393
In uitdagende tijden als deze is het belangrijk om de krachten te bundelen en samen initiatieven te ontwikkelen die artsen en verpleegkundig personeel ondersteunen. Philips denkt graag met ziekenhuizen mee om waar mogelijk met slimme oplossingen een bijdrage te leveren. Neem contact met ons op.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het