NL
EN
Museum

Bezoekersinfo
Bestel hier uw e-tickets
Bezoekersinfo
Activiteiten
Agenda Philips Museum
Agenda
Bezoekersinfo
Bezoek
Bezoekersinfo
Groepen
Zakelijk
Zakelijk

Nieuws

18 september | Visas to freedom

 

Tentoonstelling over Jan Zwartendijk in het Philips Museum

 

Vanaf 18 september – de Bevrijdingsdag van Eindhoven – opent het Philips Museum een tentoonstelling over Jan Zwartendijk, Visas to freedom. Als Nederlands consul in Litouwen redde ’Mister Radio Philips’, duizenden Joden door hen in 1940 ‘aangepaste’ visa te verstrekken. Daarmee konden ze op het nippertje het land ontvluchten. Visas to freedom is een expositie over deze bijzondere man, met ooggetuigenverslagen van overlevenden.

 

Jan Zwartendijk, in 1940 vestigingsdirecteur van Philips en plaatsvervangend consul in Litouwen, bleek een onmisbare schakel in de vlucht van duizenden Joden. Dagenlang schreef hij visa uit, waarmee Joodse vluchtelingen een lange reis konden maken naar veiligere oorden. Zelf vond hij zijn daden niet heldhaftig, eerder iets dat iedereen in dezelfde positie gedaan zou hebben.

 

Pas na zijn dood kwamen de overlevingsverhalen van mensen naar boven en kreeg hij postuum de eer die hem toekwam, zoals de Yad Vashem-onderscheiding. In juni dit jaar werd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander een monument voor hem onthuld in Kaunas, de toenmalige hoofdstad van Litouwen.

 

Je kunt hier luisteren naar drie verhalen van overlevenden.

 

JanZwartendijk
Audiotour expositie Space Age Design in Philips Museum
Eindhoven, 5 oktober 2016 -  Het Philips Museum gaat terug naar de sixties en seventies met een tijdelijke expositie over design tijdens de hoogtijdagen van het ruimtetijdperk.
Het Philips Museum Jaarverslag 2016
Eindhoven, 27 juni 2017

Agenda

20 t/m 28 oktober | Philips Design Awards Show

 

Philips Design ontvangt jaarlijks tientallen iF-, Red Dot en andere vooraanstaande internationale designprijzen. Speciaal voor DDW is in het Philips Museum een selectie te zien van recente prijswinnende ontwerpen. De presentatie geeft een blik achter de schermen van het ontwerp. Bijna dagelijks is er een designer van Philips Design aanwezig voor een persoonlijke toelichting en om 13.30 en 15.00 zijn er op de meeste dagen design talks van twintig minuten, elke dag over een ander onderwerp.

 

Sinds de oprichting in 1925, groeide Philips Design uit tot een belangrijke partner voor strategische verandering binnen Philips. Het team van meer dan 500 ontwerpers in 15 studio's over de hele wereld zorgt ervoor dat we producten, diensten en oplossingen creëren die echt betekenisvol zijn voor de mensen die ze kopen of gebruiken. Vandaag de dag is het ontwerpteam een cruciaal onderdeel van de transformatie van Philips naar een bedrijf dat zich richt op oplossingen in de gezondheidstechnologie. Jaarlijks wint Philips Design meer dan 130 designprijzen in wereldwijde competities. Met deze expositie bieden de designers het publiek een kijkje achter de schermen.


Kijk voor het programma en meer informatie op onze nieuwspagina.

museum_kids_factory

Philips Museum doet mee met 'Museumschatjes'

 

Binnen het onderwijsproject Museumschatjes gaan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 in klassikaal verband naar een museum. Aan de hand van het lesmateriaal wordt op school het museumbezoek voorbereid. Wat is erfgoed? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Vervolgens gaan de leerlingen op zoek naar de waarde van museumschatten in het Philips Museum.

 

Videos

De Lamp

Het Philips Museum presenteert de korte voorstelling 'De Lamp'.

High Lights

'HighLights' Philips Museum

Beleef de 'HighLights' van het Philips Museum.

Twitter