In het Philips Museum kun je terecht voor minicolleges over uiteenlopende onderwerpen uit de techniekgeschiedenis waarbij Philips een grote rol heeft gespeeld of speelt. De docent is een Philips-kenner en heeft jarenlang ervaring opgedaan binnen het bedrijf.
Techniekgeschiedenis De colleges zijn ontwikkeld om te begrijpen waar de alom aanwezig digitale technologie in ons dagelijkse leven vandaan komt. Apparaten als radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een interessante techniekgeschiedenis die nog steeds gaande is. Met de minicolleges gaan de museumdocenten dieper in op de techniekgeschiedenis van de 20ste eeuw. Deze wordt uiteengerafeld in verschillende onderwerpen, waarbij Philips grote betrokkenheid had. Beschrijving van de onderwerpen Van analoog naar digitaal De fascinatie van innovatie Met glas begint het pas Betekenis van glas in onze hedendaagse maatschappij Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet Röntgen, van techniek naar gezondheidszorg De Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen zorgde voor een revolutie met zijn ontdekking van x-straling. Wat heeft de uitvinding van x-stralen betekend voor de medische wereld? En hoe groot is de rol die Philips heeft gespeeld in de doorontwikkeling van deze vinding? Je hoort het in een theatrale vertelling over Röntgen. Van radiolamp tot ledlamp Geluid zo snel als licht Ontwikkeling van de radiotechniek Wie een leven redt, redt een wereld Jan Zwartendijk is een (nog) onbekende oorlogsheld. In zijn Philips-tijd in Litouwen heeft hij in zijn nevenfunctie als consul in 1940 duizenden visa uitgeschreven voor Litouwse Joden, die met behulp van dit papiertje het land konden ontvluchten. Het is tijd dat meer mensen deze bijzondere man leren kennen, die in zijn ogen ‘deed wat iedereen zou doen’. Ver weg kijken ... Ontwikkeling van het medium televisie Algemene informatie
Wat is een bit? Wat houden al die nullen en enen in? Wat is het verschil tussen analoog en digitaal geluid? In dit minicollege komen deze onderwerpen aan bod. Je leert over de ontwikkeling van analoog naar digitaal. Dat door digitalisatie informatie compacter kan worden opgeslagen en worden doorgestuurd in een wereld waar steeds meer informatievoorziening nodig is.
Je hoort de term zo vaak: innovatie. Maar wat is het eigenlijk? En waar moet je op letten als je een innovatie op de markt wilt brengen? Aan welke innovaties heeft Philips gewerkt, wat zijn de successen en wat zijn de flops? In dit minicollege hoor je het van binnenuit.
Welke betekenis heeft de uitvinding van glas voor de maatschappij en hoe heeft dit bijgedragen aan de ontwikkelingen van Philips en de gloeilamp? Hoe was het om opgeleid te worden aan de Philips bedrijfsschool? Je hoort het van onze museumdocent die 44 jaar bij Philips heeft gewerkt en nu vrijwilliger is bij het Philips Museum om zijn mooie verhalen door te vertellen aan een nieuwe generatie.
Wat is het verschil tussen een radiolamp en een ledlamp? En welke belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van de elektronica hebben geleid tot de lamp hoe we hem nu gebruiken? En hoe werkt een ledlamp eigenlijk precies? Schuif aan bij dit minicollege en kom het allemaal te weten.
Hoe heeft de ontwikkeling van de radio eraan bijgedragen dat geluidsgolven met de snelheid van licht over de hele wereld konden worden uitgezonden? En welke rol heeft Philips hierin gespeeld? Kom erachter in dit minicollege.
Het fascinerende leven van Jan Zwartendijk
Sinds de veertiger jaren van de twintigste eeuw heeft televisie de wereld veroverd. Het is niet mogelijk om je voor te stellen hoe ons dagelijks leven eruit zou zien zonder TV. Philips heeft bij de ontwikkeling in Europa een belangrijke rol gespeeld. Dit minicollege neemt je mee in een tijdreis langs de belangrijkste technische en maatschappelijke ontwikkelingen van dit medium.
Leer meer over de Nipkowschijf, beeldschermen, cameratechniek, digitale TV en de omroepwereld.
Goed om te weten:
De minicolleges worden ook aangeboden aan scholen en bedrijven in een speciaal pakket. Neem hiervoor contact op met boekingen@philips-museum.com
You are about to visit a Philips global content page
Continue Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel. Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Geleidehonden toegestaan
Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.
Philips Museum 5611 AZ Eindhoven
Emmasingel 31
Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com
Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com
You are about to visit a Philips global content page
Continue