Nieuw Philips-onderzoek toont aan dat medicatietrouw door connected technologie drastisch verbetert

1 juni 2016

  • Gegevensanalyse onder meer dan 1.300 Nederlandse ouderen met chronische aandoeningen toont aan dat de Medido medicijndispenser van Philips de medicatietrouw verbetert
  • Bij gebruik van de connected medicijndispenser blijft 96% van de chronisch zieken hun medicatie consequent innemen

 

AmsterdamKoninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) heeft vandaag nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt waaruit blijkt dat een connected medicijndispenser patiënten met chronische aandoeningen kan helpen hun langdurige behandelingen beter na te leven. Voor het onderzoek werden gedurende een jaar gebruikersgegevens van 1.300 Nederlandse patiënten geanalyseerd. Uit de analyses bleek dat 96% van de patiënten die gebruikmaakten van de Philips Medido, een connected medicijndispenser, zich hield aan het medicatieschema. Ook laten de onderzoeksgegevens zien dat de Medido-gebruikers zich ook op termijn aan de therapie-eisen hielden, waarbij er weinig verschillen in naleving waren tussen de eerste en elfde gebruiksmaand.

 

Voor een optimaal behandelingsresultaat moeten patiënten hun volgens recept verplichte medicijnen consequent innemen. Uit onderzoek blijkt echter dat circa 50% van de chronisch zieken zich niet houdt aan de aanbevelingen van hun arts voor hun langdurige behandeling 1 2. Hoewel patiënten afhankelijk zijn van hun medicijnen om gezond te blijven, en hun chronische aandoening onder controle te houden, leiden complexe medicatieschema’s vaak tot fouten. Patiënten missen bijvoorbeeld een dosis, gebruiken een onjuiste hoeveelheid of nemen hun medicijn in op het verkeerde tijdstip. Met een connected medicijndispenser als de Medido kunnen chronisch zieken beter met hun medicatieschema overweg, waardoor de medicatietrouw verbetert en de zorgkosten dalen.

 

“Goede medicatietrouw is bijzonder belangrijk bij een chronische ziekte. Maar hoe ingewikkelder een behandelplan is, des te moeilijker het voor patiënten wordt om overzicht te houden over alle pillen, doseringen en tijdstippen voor inname”, aldus Mark van Meggelen, Business Manager van Philips Healthcare Informatics, Services en Solutions. “Door patiënten en mantelzorgers een oplossing te bieden die dit onderdeel van het zorgproces vereenvoudigt, voelen ze zich onafhankelijker en veiliger. Bovendien krijgen ze meer vertrouwen in het zelfstandig ouder worden in hun eigen huis.”

 

Het onderzoek had betrekking op 881.000 innamemomenten van 1.379 Nederlandse patiënten die gemiddeld drie doses per dag innamen. Veelzeggende gegevens en bevindingen van het onderzoek zijn onder meer:

 

  • Bij 96% van de Medido-gebruikers was sprake van een medicatietrouw boven de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gehanteerde normwaarde van 80%.
  • Bij 94% van de patiënten die twee of meer doses per dag nodig hadden, bleef de medicatietrouw met de Medido duurzaam boven de 80%.
  • De medicatietrouw bleef gedurende het onderzoek constant en er waren geen significante verschillen tussen de eerste en elfde maand.

 

De Philips Medido is een innovatieve medicijndispenser voor thuisgebruik die chronisch zieken en zorgverleners ondersteunt. Wanneer een patiënt een dosis moet innemen, zorgt de dispenser automatisch voor een herinnering. Het systeem waarborgt dat het juiste middel op het juiste tijdstip wordt verstrekt en geeft afzonderlijke zakjes vrij aan de hand van de voorgeschreven behandeling. De Philips Medido houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt verplegend personeel als de medicatie niet wordt ingenomen. Dit helpt de normaliter tijdrovende taak van medicatiemanagement te stroomlijnen, waardoor verpleegkundigen zich op andere taken kunnen concentreren.

 

De Philips Medido is momenteel in Nederland verkrijgbaar en zal later dit jaar in de rest van Europa en de Verenigde Staten worden geïntroduceerd.


1 Sabaté E, et al. Adherence to Long-Term Therapies: Evidence for Action. Geneva, Switzerland: World Health Organization 2003.

2 Brown MT, Bussell JK. Medication adherence: WHO cares? Mayo Clinic Proceedings 2011; 86 (4): 304-314.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Saskia Maas

Philips Health Systems Benelux

Tel: +31 (0)653408194

Email: saskia.maas@philips.com

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Philips Lighting is een volledige dochteronderneming van Philips en is wereldwijd marktleider op het gebied van verlichtingsproducten, -systemen en -diensten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2015 een omzet van 24,2 miljard euro, heeft wereldwijd circa 104.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.