Nieuwscentrum
masthead groepsfoto buurtaed l

jan 31, 2019

Een gezond hart is van levensbelang

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

     

Een jaar geleden ondertekenden Floris Italianer en ik de strategische, driejarige samenwerking tussen de Hartstichting en Philips. Samen werken we aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met hart- en vaatziekten. 
 

We richten ons daarbij op in ieder geval drie onderwerpen: (i) het redden van meer levens, (ii) het bevorderen van een gezonde(re) levensstijl, en (iii) het ontwikkelen van nieuwe technieken voor betere cardiologische behandelingen. 

Het redden van meer levens

Jaarlijks worden ruim 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Vooral in woonwijken overlijden nog te veel mensen onnodig aan een hartstilstand. Mede omdat er geen AED (Automatische Externe Defibrillator) beschikbaar is. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door een elektrische schok te geven.

 

Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Als bij een hartstilstand reanimatie binnen zes minuten op gang komt, stijgt de overlevingskans significant. In totaal zijn 30.000 AED’s nodig voor een goed dekkend systeem, zodat heel Nederland een 6-minutenzone wordt. 

Alt-text image

Verloskundige Esther van Horne uit Rotterdam startte de 1000ste BuurtAED-actie

Samen met de Hartstichting hebben we het afgelopen jaar bestaande AED’s, die bijvoorbeeld in parkeergarages hangen, opgenomen in het oproepsysteem. Daarnaast hebben we het crowdfunding platform www.BuurtAED.nl opgezet. Zodat je samen met je buren geld in kunt zamelen voor een AED. 

 

Via BuurtAED.nl zijn inmiddels meer dan 3.100 acties gestart. Hieraan hebben meer dan 42.000 mensen een bijdrage geleverd, in totaal ruim 1,6 miljoen euro. Dankzij al deze mensen hebben we hiermee in het eerste jaar al meer dan 800 AED’s aan het oproepsysteem toegevoegd.

Het bevorderen van een gezonde(re) levensstijl

Daarnaast richten we ons ook op preventie door middel van het bevorderen van een gezonde(re) levensstijl. Dat willen we met name onder de aandacht brengen van huishoudens die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Gezond(er) eten, meer bewegen –een paar kleine aanpassingen kunnen al een enorme impact hebben. 

 

Samen met de Hartstichting kijken we hoe we mensen de voordelen van een gezonde(re) leefstijl kunnen laten ervaren en hoe we hen kunnen stimuleren om deze kleine aanpassingen blijvend door te voeren in hun dagelijks leven.

Alt-text image

Jeroen Zoet (keeper PSV en Nederlands elftal) doneerde een BuurtAED aan zijn eerste voetbalclub in Veendam 

Nieuwe technieken voor betere cardiologische behandelingen

Ook op het gebied van onderzoek en innovatie hebben we de krachten gebundeld. Door de kennis en expertise die Philips jarenlang heeft opgebouwd in cardiologie te combineren met de kennis en expertise van de Hartstichting proberen we een boost te geven aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. 

 

We blijven daarbij uiteraard nauw samenwerken met vooraanstaande cardiologen en met patiënten, om er zeker van te zijn dat innovaties de kwaliteit van leven van patiënten met hart- en vaatziekten echt verbeteren. 

 

Met technologische innovaties in beeldvorming, diagnostiek, en informatiekunde kunnen we geïntegreerde zorgpaden mogelijk maken. En dat zal echt een verbetering brengen in het leven van de patiënt. 

 

De eerste stappen zijn gezet in het zogenaamde ‘Cardio Lab’, een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft, de Hartstichting, en Philips. Er zijn twee promovendi en vijf afstudeerders gestart. 

Alt-text image

Lex Uiting over BuurtAED bij RTL Late Night

Veel bereikt, maar we zijn er nog niet

Het afgelopen jaar hebben we al veel bereikt samen, maar we zijn er nog niet. Door nog meer AED’s aan het landelijk netwerk toe te voegen kunnen we levens redden. 

 

En door ons te richten op zowel preventie van hart- en vaatziekten door middel van het bevorderen van een gezonde(re) levensstijl, als onderzoek naar nieuwe technieken voor de behandeling ervan, hopen we meer ziekten te kunnen voorkomen danwel beter te behandelen. 

 

We staan uiteraard ook open voor een samenwerking met andere bedrijven die aan deze missie een bijdrage willen leveren. Iedere mogelijkheid waarop wij denken dat onze gezamenlijke waarde groter is dan de som der delen wordt onderzocht. 

 

Grote ambities, die we in de komende twee jaar samen stap-voor-stap zullen proberen te realiseren. Want een gezond hart is van levensbelang. 

Alt-text image

Floris Italianer en ik bij de ondertekening van de strategische samenwerking nu 1 jaar geleden

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2019/20190130-een-gezond-hart-is-van-levensbelang.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Henk Valk

Henk Valk

CEO Philips Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.