Nieuwscentrum

Kinderen innoveren door te denken in kansen tijdens de PSV Brainport Scholenchallenge

mei 30, 2024 | 3 minuten leestijd

Geef kinderen de vrijheid na te denken over een oplossing voor de gezondheidszorg en ze komen met creatieve ideeën. Dat bleek afgelopen week tijdens de finale van de PSV Brainport Scholenchallenge in het Philips Stadion. En hoewel niet ieder idee uitvoerbaar is, viel vooral de flexibiliteit op. “De leerlingen denken nog niet in beperkingen, maar zien vooral mogelijkheden”, zegt Ilone van Gestel, jurylid namens Philips.

Kinderen innoveren door te denken in kansen tijdens de PSV Brainport Scholenchallenge

De PSV Brainport Scholenchallenge wordt ieder jaar gehouden voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen uit de regio. Zij krijgen de opdracht om binnen een thema met eigen innovaties te komen. De beste innovaties werden afgelopen dinsdag tijdens de finale in het Philips Stadion dat gevuld was met ongeveer 1600 leerlingen en 400 volwassenen. De kraampjes aan de zijkant van het veld stonden gevuld met uitvindingen die de kinderen vol enthousiasme presenteerden aan de juryleden van de diverse Brainport-partners.

Mid-year message

Interesseren voor techniek

 

Philips-medewerkers Sander van Kemenade, Erna van Santvoord, Ilone van Gestel en Hilco Suy (op de foto van links naar rechts) namen de honneurs waar als jurylid. Zij gaven zich op als jurylid, omdat ze interesse hebben in deze doelgroep en het doel van dit evenement ondersteunen. De Scholenchallenge is een duurzaam initiatief om kinderen te interesseren voor techniek. “Het geeft mij persoonlijk veel plezier als je het enthousiasme van al deze groepen ziet en ze een beetje kennis kan laten maken met ons vakgebied”, zegt Sander.

Kinderen innoveren door te denken in kansen tijdens de PSV Brainport Scholenchallenge

Bijzondere ideeën

 

Die missie lijkt geslaagd, want de juryleden werden verrast door de vele bijzondere ideeën van de leerlingen. Hilco: “De ideeën waren ontzettend origineel en werden heel creatief gepresenteerd. En de kinderen hadden ook heel goed hun best gedaan om ze te visualiseren met knutselwerken en prototypes. Natuurlijk zijn de ideeën niet 1-op-1 bruikbaar, maar sommige aspecten zijn zeker toepasbaar voor onze producten.”

Beleving

 

Een aantal teams haakten bijvoorbeeld in op het kunnen meten van signalen bij de drager van een wearable om een gezondheidsprofiel te kunnen monitoren. De drager van die wearable kreeg dan praktische feedback en tips. Er waren diverse waardevolle ideeën die eenvoudig geïmplementeerd zouden kunnen worden door een ziekenhuis. Bijvoorbeeld spuiten met stickers om ze minder intimiderend te maken, of het aanpassen van de witte doktersjas met kleine details. “Opvallend was dat de meeste ideeën gericht waren op de beleving van de behandeling”, vult Ilone aan.

Persoonlijke ervaring

 

Ze vond het leukste idee een teddybeer met een ziel erin. Kinderen kunnen deze beer zelf meenemen naar het ziekenhuis. De beer krijgt een shirtje aan, waarin een koude of warme gel zit. Zo kan de beer worden gebruikt om pijn te verzachten of juist om te knuffelen. Sander: “Er zaten hele creatieve ideeën tussen, waarvan je denkt: waarom doen we dat eigenlijk niet al lang zo? Soms zijn het ook ideeën die ontstaan zijn uit persoonlijke ervaringen van de kinderen in een ziekenhuis en dat maakt het dan extra speciaal.”

Kinderen innoveren door te denken in kansen tijdens de PSV Brainport Scholenchallenge

In dialoog

 

De juryleden waren dus onder de indruk van de creativiteit en daagden de scholieren uit om na te denken over het doel en het gebruik van technologie om dat doel te bereiken. Ze stelden vragen over de haalbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van hun ideeën. Door deze gesprekken over andere invalshoeken gingen de meeste kinderen opnieuw brainstormen. De feedback van de jury werd dan meteen verwerkt in nieuwe opties om hun ideeën aan de gestelde criteria te laten voldoen.

Innovatie

 

“Kinderen hebben een grote fantasiewereld, wat kan leiden tot veel innovatieve ideeën”, zegt Ilone daarover. “Bovendien zie ik het belang van het stimuleren van kinderen om op jonge leeftijd na te denken over techniek en gezondheid. Hierdoor leren ze hun creativiteit en verbeeldingskracht in te zetten voor oplossingen die anderen kunnen helpen.” Hilco vult haar aan: “Ik ben ervan overtuigd dat dit soort evenementen een positieve invloed kan hebben op hun latere studiekeuze. Het is fantastisch dat Philips zijn medewerkers de kans geeft om deel te nemen aan dit soort vrijwilligersactiviteiten. En dat het actief wordt gepromoot. Dat toont dat Philips er belang aan hecht en dat probeert uit te dragen.”

Kinderen innoveren door te denken in kansen tijdens de PSV Brainport Scholenchallenge

Contactpersoon

Tommie Dijstelbloem-Woordvoerder Philips Benelux-
Tommie Dijstelbloem
Woordvoerder Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2024/kinderen-innoveren-door-te-denken-in-kansen-tijdens-de-psv-brainport-scholenchallenge.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.