feb 18, 2025 | 3 minuten leestijd
Philips heeft samen met de Wereldbank en het Oekraïense Ministerie van Volksgezondheid een landelijk initiatief aangekondigd om de zorg voor beroertes en hart- en vaatziekten in Oekraïne te moderniseren. De vraag naar beroertezorg in Oekraïne is bijna verdubbeld. Dit wordt verergerd door de oorlogsschade en ontheemde bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot tijdige zorg.
Dit programma, dat al in volle gang is, heeft als doel deze immense uitdagingen aan te pakken door een geavanceerd netwerk van locaties te creëren voor de diagnose en behandeling van beroertes.
Het gezamenlijke initiatief levert geavanceerde beeldgestuurde therapiesystemen die zijn geoptimaliseerd voor de behandeling van acute beroertes in belangrijke regio's, waaronder Dnipro, Soemy, Charkiv, Lviv, Zaporizja en Odessa. Philips levert 25 Azurion systemen ter ondersteuning van minimaal invasieve beroertebehandelingen. Deze systemen ondersteunen complexe neurovasculaire procedures, zoals trombectomieën*. De systemen integreren softwaretools en technologieën om procedures te versnellen en de coördinatie van de zorg te verbeteren. Samen stroomlijnen innovaties zorgpaden, verminderen ze behandelvertragingen en verbeteren ze de patiëntresultaten. Philips werkt samen met zijn partner AFS Medizintechnik om systemen in het hele land uit te rollen. Tot nu toe zijn er 19 systemen geïnstalleerd die Oekraïense artsen helpen om hun beroertepatiënten optimale zorg te bieden.
"Elk jaar krijgen ongeveer 140.000 Oekraïners een beroerte, waarbij velen te maken krijgen met invaliditeit of overlijden als gevolg van de vertraagde behandeling", zegt Carla Goulart Peron, Chief Medical Officer bij Philips. "Dankzij deze samenwerking krijgen patiënten in achtergestelde regio's toegang tot levensreddende technologieën."
Met deze geavanceerde hulpmiddelen kunnen we tijdig en nauwkeurig levensreddende zorg verlenen, ook in noodsituaties. Het betekent een doorbraak voor onze patiënten.
"Dit programma redt levens, vermindert invaliditeit en verandert de toekomst van patiënten die een beroerte hebben gehad", aldus dr. Dmytro Lebedynets, neuroloog bij het Feofaniya Klinisch Ziekenhuis en adviseur op het gebied van beroertes bij de Wereldbank en het Ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne. "Met deze geavanceerde hulpmiddelen kunnen we tijdig en nauwkeurig levensreddende zorg verlenen, ook in noodsituaties. Het betekent een doorbraak voor onze patiënten. Vanaf nu kan in alle regio's van ons land aan patiënten die een beroerte hebben gehad het volledige zorgspectrum worden aangeboden."
Het programma legt bovendien de nadruk op uitgebreide klinische training om ervoor te zorgen dat het nieuwe beroertenetwerk optimaal wordt benut. Als onderdeel van het initiatief zullen artsen praktijkgerichte opleidingen en trainingen volgen in Polen. Deze aanpak zorgt voor training in de laatste expertise op het gebied van beroertebehandelingen, waardoor consistente, hoogwaardige zorg in heel Oekraïne mogelijk is.
De samenwerking van Philips met de World Stroke Organization, die in 2023 tot stand is gekomen, is verder uitgebreid met de betrokkenheid van Philips bij de WSO Advocacy Coalition. Daarmee is Philips nu onderdeel van een wereldwijd netwerk dat zich actief inzet voor gezondheidszorgbeleid en het vergroten van het publieke bewustzijn, en dat pleit voor meer investeringen in de infrastructuur voor beroertezorg. * Een trombectomie is een minimaal invasieve procedure waarbij artsen een klein instrument, een katheter, gebruiken om een bloedstolsel uit een bloedvat te verwijderen. Hierdoor wordt de normale bloedstroom hersteld en wordt schade aan vitale organen, zoals de hersenen, voorkomen.