In steeds meer ziekenhuislaboratoria maakt de microscoop plaats voor de computer. Dat is een ware revolutie, als je bedenkt dat microscopen al zo’n 350 jaar meegaan – sinds de tijd van Antoni van Leeuwenhoek. De werkwijze van een computer is vergelijkbaar met die van een microscoop. Je hebt een coupe, het glaasje waar weefsel op zit, en je zoomt in met behulp van een lens. Het grote verschil is dat je een microscoop steeds opnieuw moet instellen om goed in te zoomen op plekken waar het weefsel een andere dikte heeft om een juiste diagnose te stellen. Een computer brengt meteen de hele coupe in beeld. Het werkt dus vele malen sneller.
De computer als microscoop noemen we ook wel digitale pathologie. Philips ontwikkelde deze technologie in Eindhoven voor ziekenhuizen wereldwijd. Daarbij werd gebruik gemaakt van dvd-technologie, waarmee je kunt zoeken en focussen. Dat is dus niet alleen handig bij het lezen van een film van een schijfje, maar ook bij het maken van uitvergrote foto’s van weefsel. Hoe dat in zijn werkt gaat, dat zie je in de nieuwste aflevering van Made in 040: De computer als microscoop.
Een groot voordeel van digitale pathologie ten opzichte van de oude, vertrouwde microscoop is dat pathologen veel sneller kunnen werken maar ook dat zij die digitale beelden veel makkelijker kunnen delen met andere laboratoria of afdelingen. En omdat computers de hele coupe in beeld brengen, kunnen er eenvoudig algoritmes worden ontwikkeld die pathologen helpen bij het stellen van een diagnose.
In de videoserie Made in 040 gaan we op zoek naar de innovaties van morgen die het leven van mensen verbeteren. Vanuit Brainport Eindhoven werkt Philips aan de toekomst van de gezondheidszorg; hier is de grootste innovatiehub van Philips wereldwijd gevestigd en komen onderzoek, ontwikkeling, design, productie en commerciële activiteiten samen. De 040 in Made in 040 staat voor het netnummer van de regio Eindhoven. Bekijk ook de andere afleveringen van Made in 040:
Op de High Tech Campus in Eindhoven en op onze productie- en innovatielocatie in Best werken 8.500 collega’s aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hier investeren we 40 procent van ons jaarlijkse R&D-budget.
Opereren zonder snijden
Het onzichtbare zichtbaar maken
Een digitale vinger aan de pols