Nieuwscentrum
masthead 20170106 NMD Philips 2 L

dec 03, 2021

NRC: verplichte elektrische zakelijke auto levert substantiële milieuwinst op

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

‘Als de zakelijke auto verplicht elektrisch wordt, is de milieuwinst substantieel. Bijna 60 procent van de nieuwe auto’s is zakelijk.’

 

Dat schrijft NRC over de onlangs opgerichte Road to zero-coalitie. Verschillende bedrijven, waaronder Philips, gemeentes en milieuorganisaties, pleiten ervoor om de CO2-uitstoot van zakelijke auto’s vanaf 2025 terug te brengen tot nul.

Besparing van 2 megaton CO2

Als alle nieuwe zakelijke personenauto’s vanaf 2025 gebruik maken van elektriciteit of waterstof, dan levert dat een besparing op van 2 megaton CO2 in 2030, zo schrijft NRC. Daarmee zou het plan een bijdrage kunnen leveren aan de doelen van het Klimaatakkoord voor 2030; de mobiliteitssector moet in totaal nog 4 megaton uitstoot verminderen.

 

Vorig jaar werden 355.000 nieuwe auto’s verkocht, waarvan bijna 60 procent zakelijk was. Een schone ‘auto van de zaak’ zou er volgens initiatiefnemer Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) voor zorgen dat bedrijven een voortrekkersrol spelen. Bovendien levert het verplicht afstappen van fossiele brandstoffen voor een positief watervaleffect: “Bijkomend voordeel is dat op deze manier enkele jaren later een groot aanbod van betaalbare elektrische auto’s op de tweedehandsmarkt wordt gecreëerd.”

 

Philips stapt zelf al in het eerste kwartaal van 2022 volledig over; medewerkers kunnen dan alleen nog maar elektrische leaseauto’s bestellen. Op dit moment is 30 procent elektrisch en 15 procent hybride; medewerkers zonder leaseauto kunnen gebruik maken van de NS Business Card of een elektrische huurauto.

Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid in de wereld

Philips-CEO Frans van Houten benadrukte onlangs ook bij Op1 dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het bedrijfsleven in het halen van klimaatdoelstellingen:

 

“Ik vind dat bedrijven een verantwoordelijk hebben in de wereld. Om bij te dragen aan bijvoorbeeld het oplossen van het klimaatprobleem. Je kunt je niet verschuilen achter de overheid, wij moeten juist vooroplopen. De grote bedrijven hebben een extra belangrijke rol om zo’n activistische rol te spelen.”

 

Met het pleidooi hoopt de Road to zero-coalitie de partijen in de formatie te overtuigen om scherpe doelen op te nemen in het regeerakkoord.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20211203-nrc-verplichte-elektrische-zakelijke-auto-levert-substantiele-milieuwinst-op.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.