Frans van Houten Op1

okt 28, 2021

Frans van Houten bij Op1: “Wij moeten zowel aanmoedigen als het goede voorbeeld geven en helpen”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Frans van Houten, CEO van Philips, was samen met Hanneke Faber, President Global Foods & Refreshments, en David Knibbe, CEO van NN, woensdagavond te gast bij talkshow Op1 van de NPO. De aanleiding is de Klimaatconferentie van Glasgow die zondag 31 oktober van start gaat, met als thema ‘Uniting the world to tackle climate change’.

 

Voorafgaand hebben deze drie CEOs en nog 88 CEO’s wereldwijd gezamenlijk een brief ondertekend aan de wereldleiders die met elkaar in gesprek gaan in Glasgow. Het doel: een oproep om te komen tot klimaatactie. “Worden de kapitalisten activisten?”, vroeg presentatrice Carrie ten Napel zich af.

Ik vind dat bedrijven een verantwoordelijk hebben in de wereld. Om bij te dragen aan bijvoorbeeld het oplossen van het klimaatprobleem. Je kunt je niet verschuilen achter de overheid, wij moeten juist vooroplopen.

Frans van Houten

CEO Philips

“Ik vind dat bedrijven een verantwoordelijk hebben in de wereld. Om bij te dragen aan bijvoorbeeld het oplossen van het klimaatprobleem”, aldus Frans. “Je kunt je niet verschuilen achter de overheid, wij moeten juist vooroplopen. De grote bedrijven hebben een extra belangrijke rol om zo’n activistische rol te spelen.

 

Philips is, sinds 2020, CO2-neutraal in onze eigen operatie. Dus dat kan. Daar moet je heel actief op inzetten. Wij willen enerzijds laten zien, als grote bedrijven, dat we onze verantwoordelijkheid nemen. We willen ook mensen inspireren om dat ook te doen.”

Frans van Houten Op1

Niet alleen een belofte, maar stevige maatregelen nemen

“De brief is een oproep aan alle regeringsleiders die binnenkort bij elkaar komen in Glasgow om stevige maatregelen te nemen. Niet alleen maar een belofte, maar heel specifiek wat en hoe. Want het gaat nu te langzaam.

 

Wij hebben gezegd als wij de regeringsleiders oproepen moeten we ook laten zien wat we zelf doen. Ook wat en hoe. Dus daar hebben alle 91 bedrijven, die bij elkaar meer dan negen miljoen werknemers hebben, heel specifiek gezegd wat wij gaan doen. En hoe je ons daarop kunt controleren én afrekenen.”

Alle 91 bedrijven hebben heel specifiek gezegd wat wij gaan doen. En hoe je ons daarop kunt controleren én afrekenen.

Frans van Houten

CEO Philips

Frans van Houten Op1

Philips is wereldwijd CO2-neutraal

“De grote bedrijven hebben zelf, al jaren geleden, het voortouw genomen om aan de slag te gaan. En dat kan ook. Philips is wereldwijd CO2-neutraal, er gaat bij ons niets meer naar de vuilnisbelt alles wordt gerecycled, en we hebben niet aan concurrentiepositie ingeboet. We hebben de politiek wel nodig om de rest van de wereld mee te krijgen.

 

Wij moeten zowel aanmoedigen als het goede voorbeeld geven en helpen, maar er moet ook wel ergens wat dwang komen. Bijvoorbeeld via de beprijzing van CO2, waardoor het duur wordt als je vervuild. Zo zorgen we dat de hele wereld opschuift.”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.