Nieuwscentrum

Philips drijft verdere ontwikkeling van radiofrequente technologie als onderdeel van het Nationaal Groeifonds-project Polaris

feb 20, 2025 | 2 minuten leestijd

In januari 2025 is het Nationaal Groeifonds-project Polaris van start gegaan. Dit project heeft als doelstelling om de ontwikkeling en productie van radiofrequentie technologie (RF) in Nederland te versterken. Het project ontvangt 101,7 miljoen euro aan financiering en is een samenwerking tussen de Nederlandse overheid en het Polaris consortium van bedrijven en universiteiten, en verbindt drie hoogtechnologische sectoren met elkaar: radar, MRI en telecommunicatie. Philips is onderdeel van het consortium. 

-	Ioannis Panagiotelis, PhD, General Manager MR at Philips

RF-technologie wordt door Philips toegepast in MRI-scanners om de radiosignalen tijdens de scan te zenden en te ontvangen. De ontvangen signalen worden omgezet in digitale data om zo beelden te vormen. De verdere ontwikkeling van de technologie kan bijdragen aan snellere en nauwkeurigere MRI-scans voor snellere en betere diagnoses, zodat meer patiënten per dag beter kunnen worden geholpen.
 
“Nederland is toonaangevend op het gebied van RF-technologie met een sterk ecosysteem van partners die de technologie ontwikkelen en toepassen in hun producten”, zegt Ioannis Panagiotelis, PhD, General Manager MR bij Philips. “De investering uit het Nationaal Groeifonds maakt het mogelijk om baanbrekende RF-technologie verder te ontwikkelen en zorgt voor nauwere samenwerking tussen verschillende industrieën. We kunnen veel van elkaar leren over RF-technologie, innovatie stimuleren en de toepassing ervan verbeteren. Voor Philips kan de verdere ontwikkeling van RF-technologie de beeldacquisitie en -reconstructie versnellen en de kwaliteit van beelden verder verbeteren, mogelijk tegen lagere kosten. Hierdoor kunnen radiologen snellere en betere diagnoses stellen voor patiënten.”

Het Polaris consortium heeft een 8-jarig contract ondertekend met de overheid. Dit contract, onderdeel van het Nationaal Groeifonds, vormt een mijlpaal in de samenwerking tussen overheid, industrie en kennisorganisaties op het gebied van RF-technologie en biedt nieuwe kansen voor technologische innovatie, economische groei en werkgelegenheid.

Mark van Helvoort, Polaris programmalijn manager Ecosysteem, namens Philips, voegt toe: “Het Polaris-programma van het Nationaal Groeifonds onderstreept de kracht van het Nederlandse hightech ecosysteem. De focus op laag-volume, hoogwaardige productie, is een belangrijke aanwinst voor de Nederlandse industriële basis en zorgt voor een robuust en duurzaam ecosysteem van samenwerking voor de komende jaren. Het is inspirerend om te zien hoe sectoren op het vlak van gezondheidszorg, defensie en halfgeleiders hun krachten bundelen in dit zeer ambitieuze programma.”

Het Ministerie van Defensie is de sponsor van het project, met Thales Nederland als penvoerder van het consortium. Naast Philips en Thales zijn NXP en een aantal andere hightechbedrijven zoals Altum RF, Bronkhorst en Neways betrokken. Er wordt nauw samengewerkt met vooraanstaande universiteiten zoals de Universiteit Twente, TU Delft en TU Eindhoven. Ook gerenommeerde onderzoeksinstellingen zoals TNO en CITC zijn betrokken bij het programma. Tot slot spelen regionale ontwikkelingsmaatschappijen Oost NL en BOM een cruciale rol bij het vertalen van innovaties naar economische kansen voor bedrijve
n en regio’s.

Philips MRI scanner

Voor meer informatie

Pieter de Meer-External Relations Lead Philips Benelux-
Pieter de Meer
External Relations Lead Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2025/philips-drijft-verdere-ontwikkeling-van-radiofrequente-technologie-als-onderdeel-van-het-nationaal-groeifonds-project-polaris.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.