Nieuwscentrum
Future Health Challenge

okt 07, 2021

Philips Campus in Best viert 50 jaar jubileum met kijkje in de toekomst van de gezondheidszorg

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Wie 50 wordt, heeft al een hele geschiedenis om trots op terug te kijken. Maar het is ook een mooi moment om stil te staan bij de toekomst.

 

Dat geldt ook voor de innovatie- en productielocatie van Philips in Best. In 1971 werd er een röntgenfabriek geopend. Nu, vijftig jaar later, is Best uitgegroeid tot het innovatiehart van het gezondheidstechnologiebedrijf; samen met de locaties op de High Tech Campus is de regio Eindhoven de grootste innovatiehub van Philips ter wereld.

 

Het jubileum wordt onder meer gevierd met Future Health Challenge, een wedstrijd die werd georganiseerd vanuit het Techniekstimuleringsprogramma van Philips. Vijf groepen jongeren tussen de 12 en 16 deelden daarin hun visie op de toekomst van de gezondheidszorg: van ziekenhuizen, artsen, patiënten, de samenleving en de geestelijke gezondheidszorg.

 

Ze ontwikkelden hun plannen in samenwerking met futurist Tony Bosma en presenteerden hun concepten aan een jury van Philips. Zij waren onder de indruk van de creatieve toepassing van technologie om de zorg te verbeteren, maar ook van hoe de jongeren hadden nagedacht over ethische en duurzaamheidsaspecten van hun innovaties.

Video thumbnail Future Health Challenge

Chip die alles meet

Want stel nou, dat we over twintig jaar een chip onder onze huid kunnen plaatsen die al onze bewegingen registreert, maar ook bloeddruk, hartslag en temperatuur? Als er dan iets met je gebeurt en je komt in het ziekenhuis, dan kan een robotarts meteen zien wat er aan de hand is. De mensenarts heeft daardoor meer tijd om daadwerkelijk aan de patiënt te besteden.

 

Dat zo’n oplossing ook privacy-gevoeligheden met zich meebrengt omdat niet alle patiënten zo’n chip zullen willen, daar was het groepje zich wel van bewust: “Het ziekenhuis moet wel beschikbaar blijven voor iedereen.”

Broccoli met de geur van chocola

Een ander team kwam op het idee van SmartCutlery om obesitas tegen te gaan; dit ‘slimme bestek’ geeft geurtjes af waardoor je gezonder gaat eten. Bijvoorbeeld; je hebt meer zin in chocola dan in broccoli. Dan eet je broccoli met een slimme vork, die de geur van chocola afgeeft terwijl je tóch gezond eet.

 

Het idee dat door de jury werd bekroond met de eerste prijs was de Stressoir; een chip die je helpt om stress tegen te gaan, en zelfs te voorkomen. “Stress is van alle tijden. Vanwege huiswerk bijvoorbeeld. Onze mini-chip kan je stress meten aan de hand van je ademhaling en bloeddruk en waarschuwt als het niet goed gaat. Dan kun je op tijd aan de rem trekken en even ontspannen zodat je niet gestrest raakt.”

 

Om het product duurzaam te maken, hadden de jongeren een slimme oplossing bedacht: “De chip wordt opgeladen met de kinetische energie van de gebruiker.” Dat die technologie nog niet bestaat, was voor de bedenkers geen struikelblok: “Over twintig jaar is onze generatie bezig met deze innovaties, dan ontwikkelen we die technologie gewoon.”

 

Jurylid Sofie Van den Brandt, Site Leader van Campus Best, was onder de indruk van zowel de denkrichting als de empathie van de jonge innovators: “Jullie adresseren hier precies de thema’s waar wij ook mee bezig zijn; toegang tot de zorg, digitalisering, maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat je niet meer zo lang in het ziekenhuis hoeft te liggen. In jullie ideeën zag ik meerdere keren terugkomen dat het menselijke contact met de arts zo belangrijk blijft, en dat sprak me heel erg aan.”

Future Health Challenge

Voor mede-jurylid Bert van Meurs, Chief Business Leader Image Guided Therapy, was het een kans om door de ogen van een aanstormende generatie te kijken naar het dagelijks vakgebied van veel Philips-collega’s: “Wij zijn altijd met ideeën bezig. We werken niet voor het Philips van vandaag, maar voor het Philips van de toekomst. En wie kunnen daar nu beter over nadenken dan jullie? Jullie zijn de toekomst.”

Wij zijn altijd met ideeën bezig. We werken niet voor het Philips van vandaag, maar voor het Philips van de toekomst. En wie kunnen daar nu beter over nadenken dan jullie? Jullie zijn de toekomst.

Bert van Meurs

Chief Image Leader Image Guided Therapy

De vijf ideeën zijn inmiddels allemaal begraven. Niet figuurlijk, maar letterlijk; de presentaties zijn onderdeel van een tijdcapsule die werd begraven door burgemeester Hans Ubachs van Best, die eerder die dag nog een rondleiding had gekregen over de Campus onder leiding van Sofie Van den Brandt.

Future Health Challenge

De ideeën van de jongeren zijn door futurist Tony Bosma verwerkt in een Future Health Speech. Lees de volledige speech:

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Future Health Challenge Speech

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.