Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning kunnen een revolutie veroorzaken in innovatie in de gezondheidszorg. Publiek-private samenwerking op Europees niveau is van vitaal belang om die potentie van AI te realiseren.
Frans van Houten, CEO van Philips, ging op dit onderwerp in tijdens een bezoek van Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Ingrid van Engelshoven, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Mona Keijzer, Nederlands staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.
"Ik ben zo blij dat we hier vandaag afgevaardigden van de Europese Commissie en de Nederlandse regering hebben", zei Frans. "Het is belangrijk dat we dit soort dialogen voeren. Op dit moment staan we in de wereld voor verschillende uitdagingen. Het is mijn stellige overtuiging dat we die met innovatie kunnen aanpakken, maar alleen als we samenwerken.
In de wereld zijn we van elkaar afhankelijk, iets wat de COVID-pandemie opnieuw heeft aangetoond. Als we elkaar inspireren en de lat hoger leggen als het gaat om wat we van elkaar verwachten, dan kunnen we zoveel doen. Bij Philips innoveren we altijd samen met onze klanten; hen aan tafel uitnodigen geeft innovatie zoveel meer impact."
Als we elkaar inspireren en de lat hoger leggen als het gaat om wat we van elkaar verwachten, dan kunnen we zoveel doen. Bij Philips innoveren we altijd samen met onze klanten; hen aan tafel uitnodigen geeft innovatie zoveel meer impact.
Frans van Houten
CEO
Een van deze MSCA-projecten is PhilHumans, waarin Philips samenwerkt met verschillende academische en commerciële partners om de volgende generatie onderzoekers op te leiden in innovatieve kunstmatige intelligentie. "Ons doel is om de interactie tussen mensen en persoonlijke gezondheid intuïtief en geavanceerd te maken", aldus Aki Härmä, Data & AI Scientist, die het Philips-onderzoeksteam binnen PhilHumans coördineert.
"AI is heel belangrijk in de gezondheidszorg, maar het moet wel getraind worden. Bijvoorbeeld om te leren communiceren zoals mensen dat doen. Het moet lichaamstaal begrijpen en gezichtsuitdrukkingen kunnen analyseren om signalen op te pikken die belangrijk zijn in gesprekken."
Milan Petković, Head of Research AI Data Science & Digital Twin, demonstreerde verschillende Philips-oplossingen die zijn gebaseerd op AI. "Onze Intellivue Guardian-software is in staat om verslechtering van patiënten in een vroeg stadium te detecteren, omdat we veel gegevens over vitale functies hebben verzameld. Dankzij machine learning werd de software steeds beter in het detecteren van vroege waarschuwingssignalen."
Sommige innovaties zijn gebouwd op gegevens die zijn verkregen uit de Verenigde Staten, legde Milan uit: "Het zou geweldig zijn als we dat in de Europese Unie meer zouden kunnen doen - gebruikmaken van beschikbare patiëntgegevens voor innovatie. Waarom kunnen we niet faciliteren dat mensen hun data kunnen doneren voor innovatie in de gezondheidszorg?
In de nabije toekomst zal AI ingebed zijn in alle innovaties. De vraag die we moeten stellen is; hoe kunnen we het gebruik van data mogelijk maken op een manier die de privacy en veiligheid van patiënten beschermt. We moeten vooruitkijken en gegevens ontsluiten. Vandaag zijn de gegevens in Europa volledig gefragmenteerd en niet gemakkelijk te ontsluiten. Als we niets doen, zal dat de vooruitgang van innovatie afremmen."