Nieuwscentrum
Artificial Intelligence kan revolutie veroorzaken in innovatie in gezondheidszorg

jun 08, 2021

Kunstmatige intelligentie kan een revolutie veroorzaken in innovatie in gezondheidszorg

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning kunnen een revolutie veroorzaken in innovatie in de gezondheidszorg. Publiek-private samenwerking op Europees niveau is van vitaal belang om die potentie van AI te realiseren.
 
Frans van Houten, CEO van Philips, ging op dit onderwerp in tijdens een bezoek van Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Ingrid van Engelshoven, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Mona Keijzer, Nederlands staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

"Ik ben zo blij dat we hier vandaag afgevaardigden van de Europese Commissie en de Nederlandse regering hebben", zei Frans. "Het is belangrijk dat we dit soort dialogen voeren. Op dit moment staan we in de wereld voor verschillende uitdagingen. Het is mijn stellige overtuiging dat we die met innovatie kunnen aanpakken, maar alleen als we samenwerken.

In de wereld zijn we van elkaar afhankelijk, iets wat de COVID-pandemie opnieuw heeft aangetoond. Als we elkaar inspireren en de lat hoger leggen als het gaat om wat we van elkaar verwachten, dan kunnen we zoveel doen. Bij Philips innoveren we altijd samen met onze klanten; hen aan tafel uitnodigen geeft innovatie zoveel meer impact."

Als we elkaar inspireren en de lat hoger leggen als het gaat om wat we van elkaar verwachten, dan kunnen we zoveel doen. Bij Philips innoveren we altijd samen met onze klanten; hen aan tafel uitnodigen geeft innovatie zoveel meer impact.

Frans van Houten

CEO

Bezoek Eurocommissaris

Europese innovatiehubs

Hans Hofstraat, Vice President Research bij Philips, ging uitgebreid in op het belang van Europese innovatiehubs voor het wereldwijde gezondheidstechnologiebedrijf: "60 procent van onze onderzoeksstaf is gevestigd in Europa, met belangrijke laboratoria in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. In deze innovatiecentra werken we aan de gezondheidszorgtechnologie van morgen, met een sterke, toenemende focus op het benutten van de mogelijkheden die digitale technologieën bieden.”

Casper Garos, hoofd publiek-private partnerschappen, legde uit: "Europese onderzoeks- en innovatieprogramma's zoals Horizon 2020 zijn van groot belang geweest bij het uitbreiden van Philips' innovatieprogramma in Europa. Sinds 1984 is Philips betrokken geweest bij meer dan 1.200 EU-projecten. Op dit moment zijn we betrokken bij 22 projecten die worden gefinancierd door de Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA), waarbij op elk moment 15 PhD's bij Philips werken."

AI moet leren communiceren zoals mensen dat doen

Een van deze MSCA-projecten is PhilHumans, waarin Philips samenwerkt met verschillende academische en commerciële partners om de volgende generatie onderzoekers op te leiden in innovatieve kunstmatige intelligentie. "Ons doel is om de interactie tussen mensen en persoonlijke gezondheid intuïtief en geavanceerd te maken", aldus Aki Härmä, Data & AI Scientist, die het Philips-onderzoeksteam binnen PhilHumans coördineert.

"AI is heel belangrijk in de gezondheidszorg, maar het moet wel getraind worden. Bijvoorbeeld om te leren communiceren zoals mensen dat doen. Het moet lichaamstaal begrijpen en gezichtsuitdrukkingen kunnen analyseren om signalen op te pikken die belangrijk zijn in gesprekken."

Bezoek Eurocommissaris

Milan Petković, Head of Research AI Data Science & Digital Twin, demonstreerde verschillende Philips-oplossingen die zijn gebaseerd op AI. "Onze Intellivue Guardian-software is in staat om verslechtering van patiënten in een vroeg stadium te detecteren, omdat we veel gegevens over vitale functies hebben verzameld. Dankzij machine learning werd de software steeds beter in het detecteren van vroege waarschuwingssignalen."

Sommige innovaties zijn gebouwd op gegevens die zijn verkregen uit de Verenigde Staten, legde Milan uit: "Het zou geweldig zijn als we dat in de Europese Unie meer zouden kunnen doen - gebruikmaken van beschikbare patiëntgegevens voor innovatie. Waarom kunnen we niet faciliteren dat mensen hun data kunnen doneren voor innovatie in de gezondheidszorg?

In de nabije toekomst zal AI ingebed zijn in alle innovaties. De vraag die we moeten stellen is; hoe kunnen we het gebruik van data mogelijk maken op een manier die de privacy en veiligheid van patiënten beschermt. We moeten vooruitkijken en gegevens ontsluiten. Vandaag zijn de gegevens in Europa volledig gefragmenteerd en niet gemakkelijk te ontsluiten. Als we niets doen, zal dat de vooruitgang van innovatie afremmen."

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210608-kunstmatige-intelligentie-kan-een-revolutie-veroorzaken-in-innovatie-in-gezondheidszorg.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.