Nieuwscentrum
masthead 020 l

dec 17, 2020

Career Days laten leerlingen proeven aan een carrière in gezondheidstechnologie

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Wat houdt het in om te werken in een gezondheidstechnologiebedrijf? Natuurlijk zijn er techneuten. Maar er zijn ook nog veel andere soorten banen, zoals een cybersecurity-specialist die moet voorkomen dat systemen te maken krijgen met hacks en ransomware. Ook werken designers en softwaredevelopers samen aan Ambient Experience, een voorstelling van licht, geluid en video waardoor je langer stil kunt blijven liggen in een MRI-scanner.

 

Die veelzijdigheid aan beroepen binnen de medische technologie, daarover weten leerlingen van middelbare scholen die meedoen aan de Career Days sinds kort alles; zo krijgen ze een speeddate met een cybersecurityspecialist van Philips en kunnen ook aan de slag met een opdracht om kinderen die een MRI-scan gaan krijgen gerust te stellen.

Career Days

De speeddate en de opdracht waren onderdeel van de Career Days, die elk jaar voor scholen worden georganiseerd door Jet-Net & TechNet, in samenwerking met bedrijven, waaronder Philips. 

 

Dat het project dit jaar volledig online was, mocht de pret niet drukken. Via een videoverbinding hoorden leerlingen van Ruud den Ouden, Cybersecurity Specialist bij Philips, wat erbij komt kijken om IT-systemen in de zorg zo veilig mogelijk te houden. 

Career Days

“Wil je mijn werk goed doen, dan moet je beseffen dat alle gegevens die je beveiligt de moeite waard zijn om te worden gehackt”, vertelde Ruud aan de leerlingen. Binnen het Security Operations Center, het SOC, is hij verantwoordelijk voor de afhandeling van alle cybersecurity-incidenten die op het interne Philips-netwerk worden gedetecteerd. 

 

“Er is een flink tekort aan cybersecurityspecialisten, dus zijn er volop mogelijkheden om carrière te maken in deze wereld.” Ruud heeft een prachtige baan, vindt hij: “Door Philips veilig te houden draag ik bij aan het streven van Philips naar een gezondere en duurzamere wereld voor 2,5 miljard mensen per jaar vanaf 2025. Ik ben er trots op dat ik me hiervoor mag inzetten!”

Het is goed om te beseffen dat álle gegevens die je beveiligt in principe de moeite waard zijn om te worden gehackt.

Ruud den Ouden

Cybersecurity Specialist

Zelf werken aan een product

Om te ervaren hoe het is om aan een product te werken, gaan leerlingen aan de slag met een opdracht. Die heeft alles te maken met Philips Ambient Experience, een ‘zorgomgeving’ waardoor patiënten, en de ziekenhuismedewerkers eromheen, prettiger een MR-onderzoek doorlopen. “Zo’n onderzoek is voor de patiënt namelijk best spannend”, legt Evie van Schie, projectmanager Youth & Technology bij Philips uit. “Ga maar na: het is in een omgeving waarin je meestal nog nooit bent geweest, een MR-onderzoek kan best lang duren en je hoort een hard, bonkend geluid.”

Ambient Experience

Patiënten kunnen in de Ambient Experience een thema te selecteren, waardoor licht, geluid en video in de ruimte worden geactiveerd. Hierdoor heeft de patiënt enige controle over het onderzoek en dat maakt het MR-onderzoek aangenamer. Uit onderzoek blijkt dat voor kinderen angst één van de grootste redenen is dat ze het lastig vinden om tijdens het MR-onderzoek stil te liggen. Leerlingen van het vmbo krijgen de opdracht om een voorwerp te bedenken dat kinderen kan helpen om minder angstig te zijn (en dus stiller te liggen); havo-scholieren gaan aan de slag met het bedenken van een oplossing en vwo'ers bedenken een beleving.

 

De laatste groep leerlingen maakt via een video ook kennis met de werking van een MRI-scanner en met Ambient Experience. In de opdrachten denken ze na over redenen waarom stilliggen zo moeilijk is. Daarna bedenken ze voor elk zintuig ideeën om kinderen gerust te stellen. 

“Hiermee leren ze dat een beleving waarbij je meerdere zintuigen tegelijk aanspreekt het beste helpt om te ontspannen”, legt Evie uit. “In een volgende opdracht bedenken leerlingen vervolgens een beleving die verschillende zintuigen prikkelt. Hierna gaan ze aan de slag met het tekenen van hun ontwerp, en geven ze uitleg.”

Een beleving waarbij je meerdere zintuigen tegelijk aanspreekt helpt het beste om te ontspannen.

Evie van Schie

Projectmanager Youth & Technology

De lesbrief en de video die bij de opdracht horen zijn ook onderdeel van de Expeditie 7 werelden van techniek van Jet-Net & TechNet. In dit online platform kunnen leerlingen het hele jaar door aan de slag in de wereld van techniek en technologie.

 

Over Philips Youth & Technology

Het doel van Philips Youth & Technology is jongeren enthousiasmeren voor een toekomst in de technologische sector. Philips Youth & Technology draagt bij aan een contextrijke leeromgeving door ze te laten zien en ervaren hoe Philips oplossingen voor de gezondheidszorg creëert die mensen, data en technologie naadloos met elkaar verbinden. Philips Youth & Technology richt zich op het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en docenten. Ook hebben we nog een aantal speciale doelgroepen zoals meisjes en internationale leerlingen.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.