Nieuwscentrum
masthead philips maxima l

aug 21, 2020

Philips in Nederland: soms moet je iets loslaten om iets moois te krijgen

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

"Soms moet je iets loslaten om iets moois te krijgen", vertelde Frans van Houten, CEO van Philips ooit in een interview met een landelijk dagblad. Nergens is beter te zien wat hij daarmee bedoelde dan in het boek ‘Philips in Nederland’ van Bert Tip. De Director Campus Services schreef in 2017 al een boek over de Campus in Best. Toen hij via een oud-collega foto’s in handen kreeg van diverse voormalige Philips-locaties begon het weer te kriebelen: in de avonduren schreef hij ‘Philips in Nederland’. 

 

De 472 pagina’s laten (soms letterlijk) in vogelvlucht zien hoe zeer het bedrijf in de loop der jaren verspreid raakte door heel Nederland: in de jaren zeventig telde Philips meer dan negentig vestigingen. 

 

Of, zoals Bert het zelf in het boek verwoordt: "Door alle kennis van elektronica, glas, metalen, kunststoffen, chemie en natuurkunde rolde Philips bijna als vanzelf in vrijwel alle producten waar een stekker aan zat, zowel in de consumenten- als in de professionele markt."

Download afbeelding

Een idyllisch plaatje van de voormalige Philips-fabriek in Staphorst (1966)

Mosselpellerij in Arnemuiden

Philips produceerde bijvoorbeeld fietsdynamo’s in Roermond, verlichting in Roosendaal, en condensatoren in Staphorst. Er was zelfs een mosselpellerij in Arnemuiden. 

 

Het boek staat vol met prachtige beelden van toen en nu. Bert schreef het boek niet uit nostalgie, maar juist om te laten zien dat de keuzes die in de loop der jaren zijn gemaakt, waardoor Philips zich nu uitsluitend richt op gezondheidstechnologie, logisch en verstandig zijn geweest. 

Download afbeelding

Vanuit de vestiging in Baarn werden grammofoonplaten ingepakt om verzonden te worden (1952)

"Ik vond dat de publieke opinie wat te veel teruggreep op de ‘goede oude tijd’ en schijnbaar moeite had met alle veranderingen binnen Philips, zonder dat dit altijd in het juiste perspectief werd geplaatst. Daarom wilde ik een positief boek maken dat hopelijk een brug slaat tussen heden en verleden."

 

"Met de keuze voor gezondheidstechnologie en de daaruit voortvloeiende focus op medische apparatuur zijn er minder uiteenlopende activiteiten dan in het verleden. Daar staat tegenover dat de voetafdruk van Philips, met andere woorden de impact van de producten, nog steeds enorm is. De producten van Philips verbeteren de kwaliteit van het leven van miljarden mensen wereldwijd."

Met de keuze voor gezondheidstechnologie en de daaruit voortvloeiende focus op medische apparatuur zijn er minder uiteenlopende activiteiten dan in het verleden. Daar staat tegenover dat de voetafdruk van Philips, met andere woorden de impact van de producten, nog steeds enorm is.

Bert Tip

Director Campus Services en schrijver

Download afbeelding

Testen van radarinstallaties bij Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo (1972)

Hans de Jong, President van Philips Nederland, omschrijft het in het voorwoord als volgt: "De twee sites in Best en Drachten, die nu het landschap bepalen, staan er zeer goed voor. ‘Best’ een topsite en het eindpunt van een hightech keten en ‘Drachten’ als een van de leidende Europese voorbeelden van digitale Smart Industry. Beide het resultaat van een lange traditie van succesvolle fabricage in ons land. Dat maakt dit boek zo waardevol."

De huidige sites in Best en Drachten zijn het resultaat van een lange traditie van succesvolle fabricage in ons land. Dat maakt dit boek zo waardevol.

Hans de Jong

President Philips Nederland

Download afbeelding

Werkbezoek van koningin Máxima aan Philips in Best, met links Philips-CEO Frans van Houten en rechts Chief Business Leader Image Guided Therapy Bert van Meurs (2016)

Het boek is tot 11 september met korting te bestellen via PhilipsinNederland.nl en daarna tegen de normale prijs te verkrijgen in de boekhandel of via boekenwebshops.

Download afbeelding

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2020/20200821-philips-in-nederland-soms-moet-je-iets-loslaten-om-iets-moois-te-krijgen.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.