masthead Abhijit Bhattacharya CFO Philips l

sep 19, 2019

Financiele Dagblad: “Philips-CFO Abhijit Bhattacharya is een topper op de schietbaan”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

       

Abhijit Bhattacharya, CFO van Philips, werd recentelijk verkozen tot CFO van het jaar. In de nieuwe serie ‘De Bestuurskamer’ van het Financieele Dagblad vertelt hij over de invloed van de schietsport op zijn carrière. Abhijit behoort tot de top tien in Nederland in de categorie ‘klein kaliber geweer’.

Een groot bedrijf leiden is topsport

In het interview vraagt FD-journalist Job Woudt of er een relatie is tussen de schietsport en zijn baan. “Dat verband is zeer sterk”, aldus Abhijit. “Als je een groot bedrijf leidt of de financiën ervan, doe je aan topsport. Het belangrijkste wat het me heeft geleerd, is dat je geen excuses mag bedenken. Als je niet wint en je verzint een goed verhaal waarom dat het geval is, luisteren de mensen één jaar misschien ook wel twee jaar, maar na een tijdje gaan ze toch echt luisteren naar degene die wel wint.”

Je moet ervoor zorgen de ruis uit een probleem te halen en proberen te begrijpen waar het werkelijk om gaat.

Abhijit Bhattacharya

CFO van Philips

Hij past de mentale training ook toe in zijn dagelijks werk. “Ik heb altijd uitdagingen op mijn bord. Je moet ervoor zorgen de ruis uit een probleem te halen en proberen te begrijpen waar het werkelijk om gaat. Je moet nadenken over de juiste aanpak, wie je ervoor inzet en hoe je zelf kunt helpen om het probleem op te lossen”, vertelt Abhijit. “Als je die stappen doorloopt, wordt het eigenlijk vrij simpel. Die procesgang is op zichzelf helemaal niet intellectueel hoogstaand. Maar als je in staat bent om het zo aan te pakken –de ene kwestie na het andere- dan komen de resultaten je kant op. Als je zaken opjaagt, verstoor je een systematisch, kalm proces en heb je geen resultaten.”

/content/dam/corporate/newscenter/nl/standard/resources/2019/abhijit-bhattachAbhijit Bhattacharya - de schietsport heeft mijn leven visie op het leven bepaald"

Going to the gemba

In Calcutta leerde hij een stevig fundament bouwen, Abhijit: “Je moet snappen hoe een fabriek werkt en de productie. Ook al was ik accountant, ik was heel vaak op de werkvloer. Als je weet wat er gebeurt, weet je ook hoe de resultaten zich ontwikkelen”. Hij gaat nog steeds vaak de fabriek in en moedigt zijn teams aan hetzelfde te doen: “Going to the gemba, noemen we dat: fabrieken, magazijnen en klanten opzoeken.”

De Bestuurskamer

In de nieuwe serie ‘De Bestuurskamer’ interviewt het Financieele Dagblad om de week ‘de fine fleur’ van besturend Nederland.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.