Nieuwscentrum
masthead Philips CEO Frans van Houten l

apr 24, 2019

Frans van Houten in ICT&Health: “We moeten weg van het huidige model in de zorg”

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

       

In een uitgebreid interview met ICT & Health vertelt Frans van Houten, CEO van Philips, over het veranderende zorglandschap en de transitie naar een bedrijf met de focus op gezondheidstechnologie. In het gesprek pleit hij voor een meer integrale benadering van zorg, waarbij aanbod, financiering en beleid beter op elkaar zijn afgestemd. “We moeten weg van het huidige model in de zorg”, aldus de CEO.

 

Frans vertelt hoe Philips acht jaar geleden is gaan focussen op het DNA van het bedrijf: technologische innovatie. Philips had al wel een divisie op het gebied van gezondheid. Daarin zag Van Houten de toegevoegde waarde van het bedrijf. “De wereld worstelt met de kosten van gezondheidszorg. Er komen steeds meer zieke mensen bij. Het is bij uitstek een markt waarin nog het een en ander uitgevonden kan worden. Daarom zagen we health technology als onze beste kans: hier konden we echt gaan bouwen op ons innovatieve DNA.”

We moeten weg van het huidige model in de zorg

Frans van Houten

CEO van Philips

Value-based healthcare

Een ander belangrijk onderwerp waar Frans zich hard voor maakt in het artikel is een zorgsysteem dat ingericht is op het vooropstellen van uitkomsten en productiviteit, waarbij wordt gemeten op uitkomsten van het hele systeem en niet één afdeling. Een zogeheten value-based healthcare. “Het kan best zijn dat je meer aan diagnostiek doet om uiteindelijk een korter zorgpad en een betere uitkomst te realiseren. Ook het financiële systeem van de zorg, de incentive, speelt daar een grote rol in. Zolang je betaalt voor volume, krijg je gedrag dat zich daarop aanpast.”

Frans van Houten, CEO van Philips

Dit houdt in dat het huidige systeem, waarbij de diverse afdelingen binnen zorginstellingen vaak als afzonderlijke silo’s opereren, op de schop moet. “Voor ons betekende dit dat we de muren tussen de businessunits moesten afbreken en een platform moesten bouwen met open API’s, met interoperabiliteit, waar data makkelijk alle kanten uit kan stromen. Voor zorginstellingen betekent dit een heel andere, veel intensievere samenwerking tussen alle afdelingen.”

Hoe zorgen we ervoor dat alle producten als legosteentjes in elkaar passen in een oplossing die klant specifiek is, en waarbij geen enkele klant exact hetzelfde is?

De juiste technologie

Dit betekent wel dat zorginstellingen de juiste technologie in huis moeten hebben die dit mede mogelijk maakt. “In onze transitie van product naar oplossing hebben we goed nagedacht over hoe we ons daarvoor moesten organiseren. Hoe gaan we naar platformen toe, hoe krijgen we één software-architectuur?” 

 

“Hoe zorgen we ervoor dat alle producten als legosteentjes in elkaar passen in een oplossing die klant specifiek is en waarbij geen enkele klant exact hetzelfde is? Als je wil dat alle bouwstenen van de oplossing interoperabel zijn, moet er eenzelfde productontwikkelingsmethodiek aan ten grondslag liggen. Je moet ervoor zorgen dat de functionaliteit van alle bouwstenen op elkaar is afgestemd.” 

Spannende tijden

Wel is er nog een lange weg te gaan, vindt hij. Maar dit betekent ook dat er nog veel winst te behalen valt, en er nog volop kansen zijn. “Ik vind het een ontzettend spannende tijd waarin zorgtechnologie verandert en ook de bereidheid van zorgprofessionals om mee te veranderen veel hoger is dan een paar jaar geleden. Ik denk en hoop dat er ook in Nederland de komende vijf jaar veel gaat bewegen. Wij willen daar een actieve partner in zijn, er medeverantwoordelijkheid in nemen.”

ICT & Health coverstory Frans van Houten

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2019/20190424-frans-van-houten-in-ict-and-health-we-moeten-weg-van-het-huidige-model-in-de-zorg.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.