Gemiddelde leestijd: 8-10 minuten
Het is tegenwoordig een cliché om te zeggen dat technologie sectoren op hun kop zet. Maar in het geval van de gezondheidszorg, is het omgekeerde eveneens waar. Consumenten nemen een meer pro-actieve rol op zich wat betreft het beheren van hun eigen gezondheid. De sector zal zich dan ook moeten aanpassen om aan deze behoeften te kunnen voldoen. Consumenten hebben behoefte aan belevingen waarbij gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke kanalen met relevante persoonlijke inhoud en communicatie. Belevingen die naadloos zijn en waarbij in de meeste gevallen direct aan de behoeften wordt voldaan. Wekenlang wachten voor een afspraak, worden doorverwezen van de ene medische discipline naar de andere met de nodige gaten in het traject, en minimale betrokkenheid worden niet meer geaccepteerd.
Patiënten die zich betrokken voelen, zijn bereid meer van zichzelf te delen, omdat ze graag willen dat hun gezondheidstools en inhoud relevant zijn en de beleving voortdurend wordt verbeterd. Patiënten die hun gezondheidsgegevens delen zijn ook meer tevreden over de zorg die ze ontvangen: 74% beoordeeld hun betrokkenheid als uitstekend of zeer goed, zoals blijkt uit de nieuwste de laatste Future Health Index die dit jaar werd gepubliceerd.
Philips en Microsoft ontwikkelden de Hololens, een uniek augmented reality-concept voor minimaal invasieve, beeldgeleide ingrepen.
Vanuit een zakelijk perspectief passen zorgverleners hun bedrijfsmodellen aan in overeenstemming met het veranderende vergoedingenstelsel. Toonaangevende zorgverleningsnetwerken passen steeds vaker efficiënte methoden, analyses en intelligente workflow systemen toe om de variantie te beperken en de schaarse bronnen optimaal te benutten.
“We moeten de traditionele registratiesystemen zoals EPDs aanvullen met online oplossingen voor meer patiëntbetrokkenheid. Dan kun je pas echt werken aan dossiervorming en gegevensdeling waarin de patiënt centraal staat – in het ziekenhuis maar vooral daarbuiten.”
Bij Philips maken we ons sterk om alle vier de elementen van de ‘Quadruple Aim’ doelstelling te realiseren voor onze klanten in de gezondheidszorg en voor de consumenten (patiënten). We hanteren een platformbenadering die het voor ons mogelijk maakt oplossingen te creëren die beter zijn afgestemd op de veranderende behoeften van consumenten, en tegelijkertijd beveiliging en innovatie door derden faciliteren. Wanneer we eenmaal beschikken over online oplossingen die zich focussen op meer patiëntbetrokkenheid, en die een aanvulling vormen op de traditionele registratiesystemen, kunnen we een begin maken met het beheren van longitudinale datastromen waarbij de patiënt centraal staat, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Dit zorgt vervolgens weer voor een meer persoonlijke beleving en een verbeterde workflow.
Zorgconsumenten bevinden zich in het hart van het zorgnetwerk. Naarmate de realiteit van alomtegenwoordige monitoring van patiënten dichterbij komt, zijn we in staat voortdurend en vrijwel overal inzichten op te doen. Dit helpt de betrokkenheid tussen zorgverleners en patiënten te verbeteren, aangezien het “systeem-op-de-achtergrond” patiënten gaat prioriteren op acuutheid en noodzaak van interventie. Deze always-on technologie is erop gezicht zorgverleners meer tijd te geven voor datgene waarvoor ze zijn aangenomen: verzorgen met empathie. Naarmate deze modellen meer gangbaar worden, komt een samenhangende, coherente en gelukkigere omgeving tot stand. Het doel van ons Philips HealthSuite-platform is deze online oplossingen voor meer patiëntbetrokkenheid mogelijk te maken.
Patiënten moeten het vertrouwen krijgen om een actievere rol op zich te nemen wat betreft hun eigen gezondheid
Philips Smart Mirror concept
Patiënten moeten het vertrouwen krijgen om een actievere rol op zich te nemen wat betreft hun eigen gezondheid. En de verzamelde informatie moet ook nuttig zijn voor zorgverleners. Het gebruik van wearables van medische kwaliteit is een vertrouwd voorbeeld hiervan. Patiënten kunnen veranderingen in hun leefwijze aanbrengen die hun gezondheid bevorderen, maar zorgverleners kunnen ingrijpen als de vitale functies van een risicopatiënt verslechtering aangeven. Vergelijkbare technologie wordt op brede schaal gebruikt om patiënten op de afdeling intensieve zorg op afstand in de gaten te houden met behulp van camera's en telemetrie.
Emory Healthcare in Atlanta, VS heeft laten zien dat de geslaagde toepassing van intensieve zorg op afstand daadwerkelijk beantwoordt aan de vierledige doelstelling. Ze werkten nauw samen met een partnerziekenhuis in Australië om stressvolle nachtelijke werkzaamheden in het Emory eICU Center overdag te kunnen laten uitvoeren. Deze intercontinentale opzet maakt het mogelijk voor de artsen en verpleegkundigen in Emory om zorg te verlenen aan de andere kant van de wereld. Cheryl Hiddleson, directeur van het Emory eICU Center, was vorige week bij ons en deelde haar ervaringen met de brancheanalisten in Cambridge.
Emory was in staat de resultaten te verbeteren en de kosten met gemiddeld bijna $1500 per patiënt omlaag te brengen. Maar wat net zo belangrijk is, benadrukte ze, is dat het personeel weer plezier en voldoening kreeg in het werk, waardoor bestaand personeel kon worden behouden, nieuw personeel kon worden geworven en meer ervaren verpleegkundigen die anders hun geestelijk en fysiek zware beroep waarschijnlijk eerder zouden hebben opgegeven langer in dienst bleven. Dankzij de ondersteuning van zorg op afstand ging hun ervaring en klinische kennis niet verloren en worden deze nu gedeeld met meerdere locaties, zodat veel meer patiënten ervan kunnen profiteren.
Het overbruggen van de kloof tussen consumentengezondheid en professionele gezondheidszorg is geen ‘nice-to-have’ maar noodzakelijk
Innovation Matters delivers news, opinions and features about healthcare, and is focused on the professionals who work within the industry, as well as Philips as a cutting-edge health technology organization. From interviews with industry giants to how-to guides and features powered by Philips data, our goal is to deliver interesting, educational and entertaining content to empower and inspire all those who work in healthcare or related industries.
Chief Innovation & Strategy Officer
Jeroen is een ervaren, wereldwijd opererende bestuurder en ondernemer met een track record van toonaangevende innovatie in de gezondheidszorg, informatietechnologie en financiële dienstverlening. Hij leidt de wereldwijde organisatie van het bedrijf op het gebied van innovatie en strategie en is verantwoordelijk voor het creëren van een pijplijn van innovatieve, zakelijke proposities die inspelen op opkomende behoeften van klanten en die een snelgroeiende, winstgevende strategie voor het gezondheidscontinuüm mogelijk maken.