Nieuwscentrum
masthead guardian dashboard l

nov 16, 2020

De Telegraaf: 'Snel weer thuis dankzij digitale vinger aan de pols'

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

De zorgsector digitaliseert in rap tempo en dat biedt veel kansen om de zorg te verbeteren. Dat stelt Henk Valk, CEO van Philips Benelux, in een interview met De Telegraaf. 

 

Dankzij digitale technologieën kunnen patiënten bijvoorbeeld eenvoudiger thuis worden gemonitord. "Je kunt heel goed mensen uit het ziekenhuis houden door ze thuis vragenlijsten te laten beantwoorden, een apparaat mee te geven dat het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten houdt en slimme pleisters die hartslag en ademhaling meten", aldus Henk.

Je kunt heel goed mensen uit het ziekenhuis houden door slimme pleisters die hartslag en ademhaling meten.

Henk Valk

CEO Philips Benelux

"Als je dat vanuit het ziekenhuis in de gaten kan houden, dan kun je als dat moet, bijvoorbeeld via beeldbellen, met de patiënt contact zoeken en bijvoorbeeld medicatie bijstellen of er iemand heen sturen.”

Kliniek van de toekomst

Sinds 2018 werken Rijnstate in Arnhem en Philips samen aan de kliniek van de toekomst. Vorig jaar begon een proef om patiënten op afstand te monitoren. Patiënten kunnen hierdoor na een maagverkleining eerder naar huis en dat zorgt er weer voor dat 'dure ziekenhuisbedden vrijkomen', vertelt Pauline Buscher, anesthesioloog-intensivist en chief medical information officer van Rijnstate. 

 

"Bij maagverkleiningen gaat het bij ons om grote aantallen, dus dat scheelt veel ligdagen. We selecteren mensen die weinig risico lopen en wel thuis continu iemand in de buurt hebben.”

pm1006_3493 afbeelding

Binnenkort start Rijnstate ook samen met Philips een proef om coronapatiënten eerder naar huis of een verpleeginstelling te laten gaan, waarbij het ziekenhuis digitaal de vinger aan de pols houdt.

Patiënten monitoren met biosensoren

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam worden patiënten op de verpleegafdeling binnen het ziekenhuis worden in de gaten gehouden met biosensoren. „Dat scheelt heel veel. Verpleegkundigen die coronapatiënten bezoeken, moeten telkens die beschermingsmiddelen aantrekken”, aldus Sjoerd Niehof, klinisch fysicus van het ziekenhuis.

Rol van IT wordt groter

René Verhaart, klinisch informaticus bij het Maasstad Ziekenhuis, vertelt in De Telegraaf dat monitoring de komende jaren belangrijker gaat worden: "Ik zie de rol van medische hulpmiddelen en IT steeds groter worden. Corona heeft dat proces versneld. Door patiënten continu te monitoren, kun je sneller handelen en misschien zelfs voorkomen dat ze naar de intensive care moeten. Zo is beeldbellen heel snel helemaal doorgebroken. Dat helpt.”

Ik zie de rol van medische hulpmiddelen en IT steeds groter worden. Corona heeft dat proces versneld. Door patiënten continu te monitoren, kun je sneller handelen en misschien zelfs voorkomen dat ze naar de intensive care moeten.

René Verhaart

Klinisch informaticus

Henk benadrukt dat de digitale transformatie in de zorg niet draait om het inzetten van zoveel mogelijk apparaten, maar om het samenbrengen van data op een centraal platform. "Dat zorgt ervoor dat zorgverleners eerder kunnen ingrijpen om bijvoorbeeld medicatie aan te passen of te behandelen. Zo voorkom je dat mensen zieker worden en misschien op de intensive care terecht komen.”

Virtueel zorgcentrum

Ook daar is Rijnstate overigens een goed voorbeeld van. "We zijn onder andere bezig met het opzetten van een virtueel zorgcentrum waar de data op beeldschermen in de gaten gehouden kan worden", aldus Pauline Buscher. "Daar heb je personeel voor nodig. Je moet ook organiseren hoe de zorg voor die mensen thuis geregeld is. Maak je daarvoor afspraken met de huisarts? Of loopt die zorg nog vanuit het ziekenhuis?”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.