OPEN
Het overstappen naar zo’n portaal heeft voor uw praktijk echter behoorlijk wat voeten in aarde. Zo zal uw ICT-systeem moeten worden aangepast en uw personeel worden getraind. Zaken die om een flinke investering vragen. Daarom heeft de overheid de subsidieregeling OPEN (Ontsluiten van Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) opgesteld. Een regeling die u als huisarts financieel op weg moet helpen om ook uw praktijk te laten voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
Wat is het verschil tussen PGO en patiëntenportaal?
Een PGO is een digitale omgeving waar alle informatie rondom de ziekte en behandeling van een patiënt is opgeslagen. De patiënt kan zijn data bekijken, beheren en delen. Bij een patiëntenportaal ligt het beheer van de data juist bij de zorginstelling. Dan logt de patiënt in om zijn gegevens te bekijken bij het portaal van de zorginstelling waar de patiënt onder behandeling is.
Welke PGO is geschikt voor mijn organisatie?
Een PGO hoeft wettelijk gezien alleen maar een tool te zijn, waarmee de patiënt zijn medische gegevens kan bekijken, delen en beheren. Zo moet de patiënt inzicht kunnen hebben in zijn of haar patiëntendossier en behandelvoortgang en moeten zorgverleners nieuwe informatie toevoegen. De applicatie van Philips VitalHealth bevat echter nog een aantal handige extra tools, waarmee u als huisarts of praktijkondersteuner screenings kunt doen, metingen invoeren of uitlezen of online interventies klaar kunt zetten voor de patiënt, zoals behandelmodules of zelfhulpprogramma’s. Daarnaast zijn er diverse tools beschikbaar om te communiceren met de patiënt en met andere betrokken zorgverleners. Deze handvaten helpen om zelfmanagement te ondersteunen en communicatie over de zorg te verbeteren. Omdat Engage meer kan dan het standaard-PGO, noemen wij dit een PGO+.
Gezondheidscentrum Dillenburg, onderdeel van de zorggroep Alphen op één Lijn (AOEL), bespaart hun zorgverleners jaarlijks drie fysieke consulten per patiënt door thuismetingen mogelijk te maken bij stabiele, laagcomplexe CVRM. Hoe doen zij dit?
Gezondheidscentrum Dillenburg, onderdeel van de zorggroep Alphen op één Lijn (AOEL), bespaart hun zorgverleners jaarlijks drie fysieke consulten per patiënt door thuismetingen mogelijk te maken bij stabiele, laagcomplexe CVRM. Hoe doen zij dit?
Er komen steeds meer patiënten bij in Nederland die complexe zorg nodig hebben. Om tot betere zorg binnen zorgnetwerken te komen, bieden wij een speciaal softwarepakket aan dat is gericht op de drie pilaren van netwerkzorg: data-uitwisseling, zorgcoördinatie en patiëntinteractie. Op dit netwerkplatform werken de applicaties Coordinate, Engage en Insight samen voor optimale zorgverlening.