Slaap- en respiratoire zorg

Slaap en ademhaling

Artikel

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Onderzoek wijst uit dat behandeling met positieve luchtwegdruk (PAP) de ziekenhuisopname van COPD-patiënten kan verminderen

92% van de onderzochte COPD-patiënten ontving echter geen PAP-therapie 

Percentage onderzochte COPD heeft geen PAP-therapie ontvangen

Ziekenhuisopnames van patiënten met COPD zorgen voor een enorme belasting van het zorgsysteem - in de Verenigde Staten betekent dit naar schatting 50 miljard dollar aan bijbehorende kosten1, 2 . De ziekenhuisopnames zijn hoger dan ooit, variërend van van 20-39%, met een heropnamesnelheid van 30 dagen voor patiënten met chronische COPD 3-5 . Uit een recent door Philips gefinancierd onderzoek is gebleken dat, ondanks dat behandeling met positieve luchtwegdruk (PAP-therapie) samenhangt met een afname van het aantal ziekenhuisopnames, nog steeds een verbijsterende hoeveelheid van 92% van de onderzochte patiënten dit niet ontving, in welke vorm dan ook.

 

Uit het retrospectieve onderzoek onder leiding van dr. Sairam Parthasarathy, professor in de geneeskunde en Interim Chief van de Division of Pulmonary, Allergy, Critical Care and Sleep Medicine van het College of Medicine aan de universiteit van Arizona, bleek dat slechts 7,5% van een hoeveelheid van 1.881.652 COPD-patiënten enige vorm van PAP-therapie ontving.

 

Er zijn meerdere vormen van PAP-therapie die thuis kunnen worden toegediend waarmee mensen de symptomen van ademhalingsziekten kunnen verlichten. In het onderzoek zijn de administratieve gegevens over vergoedingen gereviewed, waaruit blijkt dat personen die thuis BiPAP (Bi-level)-, CPAP (continue)- of non-invasieve positievedrukbeademing (NPDB) kregen (n = 48.856) een lager risico hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan vóór het starten van de behandeling. Ook hadden zij een lager risico op ziekenhuisopname dan degenen die helemaal geen behandeling met positieve luchtwegdruk hadden ondergaan.

"Frequente heropnames van COPD-patiënten bedreigen niet alleen hun kwaliteit van leven, maar kosten ons gezondheidszorgsysteem ook miljarden," aldus dr. Parthasarathy. "Uit deze analyse bleek dat we binnen ons bestaande instrumentarium al een oplossing beschikbaar hadden waarmee we patiënten buiten het ziekenhuis kunnen houden, maar die veel te weinig wordt gebruikt."

Als onderdeel van het onderzoek werden patiënten met meerdere chronische medische aandoeningen geanalyseerd. Comorbiditeiten zoals slaapapneu, chronische respiratoire insufficiëntie en hartfalen gingen samen met meer gunstige effecten van de PAP-therapie, maar uiteindelijk bleek uit de resultaten dat verdere klinische onderzoeken naar een causaal verband tussen PAP-therapie en verminderde heropnames van COPD-patiënten noodzakelijk is.

 

Dr. Parthasarathy: "Als we ons meer bewust zijn van PAP-therapie en dit beter wordt toegepast als behandeling voor COPD kunnen we de kosten voor de gezondheidszorgsystemen verlagen en kunnen patiënten in hun eigen huis herstellen."

"Als we ons meer bewust zijn van PAP-therapie en dit beter wordt toegepast als behandeling voor COPD kunnen we de kosten voor de gezondheidszorgsystemen verlagen en kunnen patiënten in hun eigen huis herstellen."

-Dr. Sairam Parthasarathy,

Professor in de geneeskunde en Interim Chief van de Division of Pulmonary, Allergy, Critical Care and Sleep Medicine van het College of Medicine aan de universiteit van Arizona

1American Lung Association. Trends in COPD (Chronic Bronchitis and Emphysema):Morbidity and Mortality. Available at: http://www.lung.org/assets/documents/research/copd-trend-report.pdf. ALA, 2013. Accessed November 23, 2016.

2American Lung Association. COPD Prevalence in Adults by State 2013. Available at: http://www.lung.org/lung-disease/copd/resources/facts-figures/COPD-Fact-Sheet.html#Sources. Accessed November 23, 2016.

3Jencks SF, Williams MV, Coleman EA. Rehospitalizations among patients in the Medicare fee-for-service program. N Engl J Med.2009;360:1418-1428.

4Chris K, Terra S, Andrew P. A propensity-matched retrospectiveanalysis to identify predictors of r hospitalization for patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). C51. Hospitalization and readmission in chronic obstructive pulmonary disease: Am J Respir Crit Care Med. 2013;187:A4387.

5Elixhauser A, Au D, Podulka J. Readmissions for chronic obstructive pulmonary disease, 2008. HCUP Statistical Brief #121 (AHRQ) 2011; #121. Available at: https://www.hcup-us.ahrq.gov/reports/statbriefs/sb121.pdf. Accessed March 1, 2017.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.