Medisch Perspectief

ZorgSaam Ziekenhuis en Philips tekenen contract voor vijftien jaar

Wederkerigheid als basis, kwaliteit als rendement

Eind maart bezegelden Philips en ZorgSaam een strategische samenwerkingsovereenkomst. Philips zorgt de komende vijftien jaar voor de levering, service en onderhoud van beeldvormende systemen aan ZorgSaam Ziekenhuis. Maar het is meer dan dat. Lodewijk de Beukelaar, lid van de Raad van Bestuur van ZorgSaam: “Het gaat niet om het leveren van een apparaat waarvan je de stekker in het stopcontact steekt. Wij hebben in Philips een betrouwbare partner gevonden die de komende vijftien jaar met ons meedenkt.”

ZorgSaam biedt, vanuit thuisbasis Terneuzen, ziekenhuiszorg, ambulance, thuis- en ouderenzorg. Deze onderdelen zijn zo op elkaar afgestemd dat er een krachtig zorgnetwerk is ontstaan. Met als doel dat gezondheidszorg voor alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen bereikbaar blijft. Maar alleen bereikbaarheid is niet genoeg. Lodewijk de Beukelaar: “We willen als ziekenhuis uitstekende zorg bieden en dat betekent dat je moet investeren in goede beeldvormende apparatuur. Zo kun je ziektes en aandoeningen tijdig en accuraat in kaart brengen. De diagnose is ongelooflijk belangrijk in het zorgproces.” Aan een investering in beeldvormende apparatuur gaat altijd een langdurig inkoopproces vooraf. “Wij hadden een duidelijke wens om het proces van apparatuurselectie te vereenvoudigen en de bijbehorende inkoopprocedure te bekorten.”

Lange termijn

De samenwerking met Philips is beklonken in een zogenaamde MES-overeenkomst (Managed Equipment Services) voor vijftien jaar. Hierin zit onderhoud, service, vervanging en levering van de nieuwste apparatuur. De Beukelaar: “Die langdurige samenwerking is essentieel. Alleen dan hebben beide partijen er ook echt voordeel aan. De looptijd van de overeenkomst moet langer zijn dan je de meeste apparatuur gebruikt.”

Gedegen voorbereiding

ZorgSaam heeft de voorbereiding grondig aangepakt. De Beukelaar: “Dit soort contracten zijn een relatief nieuw fenomeen. Ook voor mij. Toen dat initiatief hier werd geopperd, hebben we eerst intern onderzocht of dat iets voor ons zou zijn. Daarna hebben we een zeer brede, volledige en complexe structuur opgezet, bestaande diverse structuurgroepen en projectgroepen. Dit was een uitermate zorgvuldig traject met verschillende mijlpalen. In totaal heeft dit twee jaar geduurd.”

Minder workload

De samenwerkingsovereenkomst levert ZorgSaam veel rust op in het investeringsprogramma. De Beukelaar: “Omdat we in de basis alle analyses heel grondig hebben gedaan, hoeven we niet elke procedure opnieuw te doorlopen. Aan elk inkoopproces zit natuurlijk een risicoanalyse, een prijsanalyse en vergelijking van verschillende aanbieders. Dat hoeven we vijftien jaar niet meer te doen. Dit bespaart ons een enorme workload.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Wij hebben in Philips een betrouwbare partner gevonden die de komende vijftien jaar met ons meedenkt.”

Lodewijk de Beukelaar

Bestuurder ZorgSaam

Grote veranderingen

De zekerheid die de overeenkomst geeft, neemt niet weg dat er veel spannende ontwikkelingen aan zitten te komen. Lodewijk de Beukelaar “Ik ben heel benieuwd hoe ons ziekenhuis er over tien jaar uitziet. En dat bedoel ik letterlijk. Wat speelt zich nog tussen deze muren af, wat doen we op een andere locatie, wat doen we bij de mensen thuis? Daarbij speelt onze unieke situatie een rol. Onze missie is om de zorg bereikbaar te houden voor iedereen in Zeeuws-Vlaanderen. In zo’n dunbevolkte provincie is dat heel spannend. Denk bijvoorbeeld aan de aanrijdtijden van de ambulance waar wij ons aan moeten houden. Die zijn hetzelfde als in een dichtbevolkt gebied met korte afstanden.”

Zorg op afstand

Nieuwe technologieën gaan hierin wel oplossingen bieden. De Beukelaar: “Ik denk dat er meer toezicht en bewaking op afstand komt. Hartpatiënten en diabetespatiënten kunnen zichzelf gemakkelijker op afstand controleren en hun data komen dan via een device in het ziekenhuissysteem. De zelfredzaamheid wordt wat dat betreft groter. Specialisten zullen vaker via een beeldsysteem vanuit een andere locatie meekijken.”

Rol wijkverpleegkundige

Daarnaast ziet De Beukelaar een verandering in de rol van de wijkverpleegkundige. “Nu komt deze aan huis, verpleegt en rapporteert. Maar ik kan me voorstellen dat deze functie zich steeds meer zal ontwikkelen tot intermediair tussen huisarts en ziekenhuis, en als procesbewaker en casemanager.”

Jongensdroom

De grote veranderingen in het zorgsegment verleiden De Beukelaar overigens niet om over een andere carrière te denken. “Ik wilde van jongs af aan al ziekenhuisdirecteur worden. En ik heb mijn hele leven lang in een ziekenhuis gewerkt. De gezondheidszorg is een vakgebied met grote en boeiende uitdagingen. Als bestuurder kan ik dingen in gang zetten, maar alles wat we bereiken is teamwork.”

Betrouwbare partner

Kan De Beukelaar een strategische overeenkomst aanraden? “Ik ben ervan overtuigd dat het, met een goede en zeer zorgvuldige voorbereiding, heel veel oplevert. Wij zijn in ons proces bij Philips uitgekomen, dat was voor ons de meest logische en vertrouwde keuze. Het niveau van meedenken, het in onze schoenen kunnen staan en naar onze belangen kijken heb ik als een groot goed ervaren. Wederkerigheid en gelijkgerichtheid, dat is waar het om gaat.”

Klik hier voor meer inspiratie hoe wij data, technologie en mensen met elkaar verbinden.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.