Medisch Perspectief

Philips werkt samen met Noordhoff Uitgevers

"Zo'n logische samenwerking."

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

Het convenant ‘Veilige toepassing medische technologie in ziekenhuizen’ stelde de ziekenhuizen onder andere voor de vraag: hoe tonen we aan dat ons personeel bekwaam is om veilig om te gaan met de apparatuur? Vorige maand kwam het antwoord: met de bekwaamheidstoetsen van Philips en Noordhoff. De vervolgstap is een volledig bij- en nascholingsprogramma voor imagingapparatuur.

“Hoe kunnen we ziekenhuizen ondersteunen als zij willen voldoen aan het convenant ‘Veilige toepassing medische technologie in ziekenhuizen’?”

André Matera, business unit manager van Noordhoff Health, is verantwoordelijk voor de business unit die zich bezighoudt met bij- en nascholingsproducten voor zorgprofessionals. Drie jaar geleden had hij een meeting met Philips, omdat beide partijen het idee hadden dat ze iets voor elkaar konden betekenen. Na een paar maanden radiostilte werd er een tweede meeting gepland, van beide kanten gevoed door de vraag: hoe kunnen we ziekenhuizen ondersteunen als zij hun mensen willen opleiden om te voldoen aan het convenant “Veilige toepassing medische technologie in ziekenhuizen”? “Dit tweede contact – aldus André Matera – was een vliegende start. Door onze aanvullende competenties, wij didactisch en Philips technisch, slaagden we erin in acht weken twee toetsen te ontwikkelen. Daarmee kunnen ziekenhuizen aantonen dat hun medewerkers bekwaam zijn in het bedienen van twee Philipssystemen: Veradius en IntelliVue.”

Jo Bostyn, manager application en business support Benelux bij Philips, is verantwoordelijk voor de specialisten die training geven in ziekenhuizen in de Benelux. “Deze mensen zijn technisch geschoold en zijn didactici door ervaring, maar kunnen zeker professionele ondersteuning gebruiken. Noordhoff is een hele waardevolle partner om ons te helpen onze opleidingen te professionaliseren. Met de twee bekwaamheidstoetsen die wij hebben ontwikkeld, tonen ziekenhuizen aan dat hun medewerkers bekwaam zijn. Voor ons is het de ideale maatstaf om te zien of het trainingsconcept het gewenste resultaat levert.” De twee toetsen zijn nu ontwikkeld voor het mobiele interventionele röntgensysteem Veradius en voor het IntelliVue patiëntbewakingssysteem. Zeven ziekenhuizen testen ze nu uit. Eind 2015 willen de partners voor alle Philipsapparatuur bekwaamheidstoetsen hebben.

André Matera

“De eerste geluiden zijn enthousiast. Veel ziekenhuizen willen werken volgens het convenant en willen dus aantonen dat hun mensen bekwaam zijn. Natuurlijk zijn die mensen bekwaam, maar nu kunnen ze het ook bewijzen. Maar we horen ook dat ziekenhuizen een stap verder willen gaan. Als een apparaat wordt geïnstalleerd, is de training vaak goed. Maar de nascholing of bijscholing verloopt niet erg gestructureerd en als er nieuwe mensen bijkomen, is er ook vaak geen duidelijk opleidingstraject.”

 

Jo Bostyn: “Deze geluiden horen we al langer. Als we ergens nieuwe apparatuur gingen installeren en de medewerkers trainden, kregen we vaak de vraag: hoe moeten we straks onze kennis op peil houden? Er is een duidelijke behoefte aan na- en bijscholing.”

André Matera: “Deze zaken gaan we in een tweede fase aanpakken. We hebben samen met Philips een didactisch concept ontwikkeld. Dit gaat over kritische beroepssituaties, bijvoorbeeld het behandelen van een patiënt in een levensbedreigende situatie. Daarvoor heb je verschillende competenties nodig: medische kennis, vaardigheden, kennis van de apparatuur die je gebruikt zoals een monitor of een infuus. Onze leermiddelen zullen componenten bevatten van al die onderdelen. Het ziekenhuis of de professional mag dan besluiten hoe de leerroute eruitziet: e-learning, video, on site workshop of een toets. Het resultaat is een verklaring van bekwaamheid. Een van de doelstellingen van het concept is ook het leren leuk te maken en het naar de werkplek te brengen. De medewerkers moeten daar ondersteuning krijgen als ze die nodig hebben. Dat doen we door mobiele en korte leerinterventies.”

Het klantenbelang staat voorop, dus het didactisch concept gaat niet alleen maar over Philipsproducten maar over alle medische technologie. Dat is het idee achter de samenwerking: het ziekenhuis ontzorgen wanneer het invulling wil geven aan het convenant.

“Het klantenbelang staat voorop, dus het didactisch concept gaat niet alleen maar over Philipsproducten maar over alle medische technologie.”

Jo Bostyn:“Dit past ook helemaal bij wat Philips wil zijn. We willen niet ergens dozen naartoe sturen, maar diensten verlenen en partner blijven van het ziekenhuis. De samenwerking gaat ook over alle trainingen: Philips Education Solutions powered by Noordhoff.”

 

Dit roept natuurlijk de vraag op waarom Philips niet eerder een educatieve partner heeft gezocht voor z’n trainingen. Jo Bostyn:“Ja, dat is een goede vraag. We hadden dit eerder kunnen bedenken. Maar we zijn effectief de eerste die het doet, dus blijkbaar was het niet zo voor de hand liggend.”

André Matera: “Voor ons is het heel belangrijk dat het om Philips gaat en niet om een ander bedrijf. We hebben beiden een lange traditie in Nederland. Als je vraagt wat het mooiste is dat ik in mijn carrière heb afgeleverd, dan is dat de samenwerking met Philips. Dat is bijzonder inspirerend.”

Lees meer over Philips Education Solutions.
 

Philips Education Solutions

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.