May 2, 2023 door Philips
Leestijd: 5 - 6 minuten


“Onderzoeker en clinicus: het beste van
beide werelden”

OLVG: “We zijn van een statische wachtlijst naar een dynamische wachtlijst gegaan die patiënten zelf meer regie geeft”

Binnenkort maken Philips en de Nederlandse Vereniging van Radiologie (NVvR) bekend aan wie de Frederik Philipsprijs voor het meest vooruitstrevende onderzoek op het gebied van klinisch radiologische beeldvormende en interventietechnieken dit jaar wordt toegekend. Vijf jaar geleden was dr. Marcus de Jong de winnaar, met zijn promotieonderzoek naar retinoblastoom, een zeldzame oogtumor bij jonge kinderen. Hoe gaat het nu met hem en het onderzoek naar deze aandoening?

 

Verrast maar enorm vereerd, zo vat De Jong zijn reactie destijds op het winnen van de prijs kort samen. “Ik wist dat mijn promotor het onderzoek had ingezonden maar ik was natuurlijk niet de enige die in de running was voor de prijs.” In zijn proefschrift Epidemiology and imaging of retinoblastoma bracht hij in kaart hoe je risicofactoren voor metastasering kunt detecteren. Ook onderzocht hij manieren om het risico op trilateraal retinoblastoom, een combinatie van een tumor in een of beide ogen én in de hersenen, te bepalen, wat de overlevingskansen zijn en hoe deze aandoening in een vroeg stadium kan worden opgespoord.

Jan Boers

Steeds belangrijker: AI in radiologie

Vijf jaar later is De Jong nog altijd betrokken bij het onderzoek naar retinoblastoom. “Ik werk vier dagen als radioloog in het Martini Ziekenhuis in Groningen en ben één dag per week onderzoeker bij Amsterdam UMC. Daar begeleidt hij inmiddels zelf twee promovendi. Het onderzoek is natuurlijk ook een aantal stappen verder gekomen. Recentelijk hebben we bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de beeldvorming van een subtype van retinoblastoom, die niet door het retinoblastoom-gen maar door een ander gen wordt veroorzaakt. Deze aandoening is nog zeldzamer: we hebben met behulp van multicenter onderzoek over de hele wereld met moeite data van 22 patiënten kunnen verzamelen.”

Ook het vakgebied radiologie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld vindt De Jong: “Wat opvalt is dat kunstmatige intelligentie of AI steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld bij het segmenteren van tumoren. Dat levert goede resultaten op. Voor sommige fondsenverstrekkers van onderzoek is het zelfs al een voorwaarde voor financiering geworden.”

Call center OLVG

Passie voor onderzoek

Wat zou De Jong mee willen geven aan de nieuwe winnaar van de Frederik Philipsprijs? “Het is een hele eer, geniet ervan! Met de prijs benadrukken Philips en de NVvR hoe belangrijk onderzoek is om de gezondheidszorg te blijven verbeteren. En als onderzoek je ligt, ga er dan mee door. Hoe meer mensen met een passie voor onderzoek, hoe beter. Dat kun je ook, net als ik, doen in combinatie met een klinische baan. Het biedt je veel variatie in werk en je hebt snel beschikking over de meest recente inzichten, die je in de praktijk kunt toepassen. Wat mij betreft, heb je zo het beste van beide werelden.”


Ontdek het zelf

Philips ondersteunt radiologen met een breed portfolio van oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige beeldvorming. Lees meer over het ecosysteem voor radiologie van Philips.

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?

Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.