Sept 30, 2022 door Philips
Leestijd: 1 - 3 minuten

Van open zaal naar single bed units; transitie van de NICU

Radboudumc NICU hallway

De NICU helpen met het voorbereiden op de transitie naar single bed units en het team betrekken bij het definiëren van de nieuwe werkwijze.

De kracht van samenwerken met Philips is dat ze ervaring en kennis hebben van medische technologie, innovatie en gezondheidszorg. Ze denken verder dan de technologie en weten hoe ze een team mee moeten nemen in het uitwerken van nieuwe werkprocessen.”

Anke Loeffen, Zorgmanager

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Kijk de video om van het NICU-team te horen hoe Philips heeft geholpen bij deze transitie.

From open ward to single bed units, transition of the NICU

Deel dit artikel

Meer weten? Download het volledige artikel, of laat je gegevens achter om op de hoogte te blijven.

De Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis ging verhuizen naar een nieuwe afdelingslocatie. De belangrijkste veranderingen waren de overgang van zaalverpleging naar single bed units en het gebruik van nieuwe technologie. Het Amalia kinderziekenhuis wilde de NICU-medewerkers zo goed mogelijk voorbereiden op de transitie en hen nauw betrekken bij het bepalen van de nieuwe werkwijze. Philips, met wie het Radboudumc als partner op veel vlakken samenwerkt, hielp om deze transitie voor te bereiden.

Onze aanpak
 

Het project werd gefaseerd uitgevoerd en geleid door een kernteam bestaande uit NICU-verpleegkundigen, Philips consultants en een consultant van het Radboudumc. Onze consultants startten met een inventarisatie waarbij door middel van observaties en interviews de huidige situatie in kaart werd gebracht. Ze spraken met medewerkers van alle functiegroepen over de bestaande processen en de te verwachten veranderingen. De huidige situatie werd visueel vormgegeven om het NICU-team bewust te maken waar wel en geen veranderingen zouden plaatsvinden.

Co-creatie
 

Op basis van de inventarisatie werden zes veranderthema’s gedefinieerd die tijdens co-creatie-sessies, werden uitgewerkt: Logistiek, ‘Smart Hospital’, Samenwerken, Werkafspraken, Cultuur en ‘Family Integrated Care’. Tijdens deze sessies, die Philips faciliteerde, werd het NICU-team uitgedaagd om na te denken over de meest efficiënte nieuwe werkwijze op de single bed units. In de eerste co-creatie-sessie werden de belangrijkste vraagstukken uitgewerkt en de tweede stond in het teken van de validatie van de nieuwe werkprocessen en afspraken.


Resultaten*

Process Icon

Nieuwe werkprocessen

Fingerprint Icon

Toekomstbestendige identiteit en cultuur

Team Icon

Verbeterde samenwerking en teamgevoel

Blueprint Icon

Blauwdruk voor verandertrajecten

Na het bepalen van de toekomstige werkprocessen werd de regie overgedragen aan het Amalia kinderziekenhuis, zodat zij zelf de nieuwe werkwijze konden implementeren en borgen binnen het team. Ter voorbereiding hierop legde het Philips-team alle gevalideerde werkprocessen, rollen en taakverdelingen vast in een ‘Roadbook’ die elke NICU-medewerker als naslagwerk heeft. Daarnaast hebben onze consultants een blauwdruk voor verandertrajecten binnen het kinderziekenhuis opgeleverd, waar andere afdelingen reeds gebruik van maken.

 

Meer weten over de aanpak en de resultaten?

 

Download het volledige artikel: NICU transitie Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Philips heeft ons veel structuur geboden in de voorbereiding op de transitie. Dat heeft ervoor gezorgd dat het nu heel goed loopt op de nieuwe afdeling. Mensen zijn heel tevreden, er is veel werkplezier. Ik ben heel trots op het eindresultaat”.

Anke Loeffen, Zorgmanager

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Slimme alarmering
 

Philips ondersteunde het NICU-team ook met de configuratie van de nieuwe techniek, bijvoorbeeld met het instellen van slimme alarmgrenzen met behulp van ‘Smart Alarm Delay’, dat alarmmoeheid helpt voorkomen. Meer weten over de slimme alarmering in de NICU van het Amalia kinderziekenhuis? Bekijk deze video.

Smart alarms in NICU

* Resultaten van klantenervaringen vormen geen voorspellingen voor resultaten van andere casestudies. Resultaten in andere casestudies kunnen variëren.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Download het rapport en schrijf je in om op de hoogte te blijven van innovaties in de zorg

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.