“We zien nu kleine tumoren in het lichaam die we voorheen niet konden zien.” Aan het woord is Jan-Willem Postema, nucleair geneeskundige bij Reinier de Graaf. Het oudste ziekenhuis van Nederland beschikt sinds begin 2018 over de nieuwste PET/CT-scanner van Philips: de Vereos Digitale PET/CT. Medisch specialisten in Reinier de Graaf zijn enthousiast; niet alleen over de nauwkeurigheid van de beelden, maar ook over de tijdswinst die de nieuwe scanner oplevert.
De behoefte aan een state-of-the-art PET/CT-scanner was groot, zegt Irma van Gelderen, manager radiologie, nucleaire geneeskunde, klinische fysica en urologie bij Reinier de Graaf. “De vraag naar nucleair geneeskundig onderzoek neemt bij ons jaarlijks met 10 tot 15% toe. Een flink deel van die groei is toe te schrijven aan de vraag naar PET/CT-onderzoek in de oncologie.” Oncologische zorg is een van de strategische speerpunten voor het Reinier de Graaf. Het ziekenhuis werkt op dit gebied nauw samen met het HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Er komen bovendien steeds meer doorverwijzingen vanuit andere zorgverleners in de regio. De zorg voor patiënten met kanker heeft verschillende aandachtsgebieden in Reinier de Graaf, waaronder tumoren in de borst, de prostaat, de blaas, de slokdarm en de maag. Daarnaast zet het ziekenhuis sterk in op oncologische zorg voor kinderen en ouderen. PET/CT wordt steeds belangrijker voor het detecteren en monitoren van tumoren, vertelt Jan-Willem Postema. “Er komen de laatste tijd verschillende ontwikkelingen samen die de diagnostische waarde van PET/CT vergroten: scans krijgen een hogere resolutie en er komen nieuwe tracers – radioactieve stoffen – op de markt, die het mogelijk maken om specifieke afwijkingen op te sporen. We gebruiken PET/CT ook voor het monitoren van de effectiviteit van behandelingen, zodat we waar nodig kunnen bijsturen; bijvoorbeeld in de medicatie.”
Met de Vereos Digitale PET/CT besparen we gemiddeld 10 minuten per patiëntonderzoek. Daardoor kunnen we nu 14 onderzoeken per dag doen, terwijl dat er voorheen 10 waren.”
Irma van Gelderen
Manager radiologie, nucleaire geneeskunde, klinische fysica en urologie, Reinier de Graaf
Begin 2018 kreeg Reinier de Graaf als derde ziekenhuis van Nederland de beschikking over de Vereos Digitale PET/CT-scanner, als onderdeel van een breder strategisch partnerschap met Philips. De Vereos is de eerste en enige volledig digitale, klinisch bewezen PET/CT oplossing ter wereld. De hoge resolutie van de scans maakte meteen verschil, zegt Jan-Willem Postema. “Kleine lesies zijn met de Vereos Digitale PET/CT-scanner beter zichtbaar dan met de analoge PET/CT-scanner die we voorheen gebruikten. We zijn nu in staat om kleine tumoren van een paar millimeter te detecteren die we voorheen niet konden zien. Onze klinische specialisten krijgen een vollediger beeld van patiënten dan voorheen, zodat ze beter kunnen inschatten wat de best passende behandeling is. In combinatie met nieuwe tracers wordt het bovendien mogelijk om bepaalde typen kanker, zoals prostaatkanker, in een vroeger stadium te detecteren.” In het begin was het wel even wennen aan de scherpte van de beelden van de Vereos, zegt Postema.
“Je moet je visuele referentiekader bijstellen, om gezonde lichaamsstructuren van kleine afwijkingen te onderscheiden. Onze klinische specialisten worden ook met nieuwe vragen geconfronteerd, omdat we meer in het lichaam zien dan voorheen. Maar we zien daar allemaal de waarde van in. Je raakt met elkaar gewend aan een nieuwe standaard. Vervolgens wil je ook niet meer terug naar de oude situatie. Net als bij de overgang van losse PET-scans naar gecombineerde PET/CT-scans, een paar jaar geleden.”
Een bijkomend voordeel van de Vereos Digitale PET/CT voor Reinier de Graaf – en voor de patiënt – is de tijdswinst die de scanner oplevert. Beelden worden sneller gegenereerd dan met de analoge PET/CT-scanner die het ziekenhuis voorheen gebruikte. Patiënten liggen daardoor korter in de scanner, zegt Irma van Gelderen. “Met de Vereos besparen we gemiddeld 10 minuten per patiëntonderzoek. Daardoor kunnen we nu 14 onderzoeken per dag doen, terwijl dat er voorheen 10 waren. We zien zelfs mogelijkheden om dit aantal te verhogen naar 20 onderzoeken per dag. Daardoor zijn we veel beter toegerust op de groeiende vraag naar dit type onderzoek.” Met de Vereos is het ook mogelijk om de stralingsdosis beter af te stemmen op de individuele patiënt, vult Jan-Willem Postema aan. “Een patiënt wordt in een PET/CT-onderzoek blootgesteld aan de minimale, voor hem of haar noodzakelijke hoeveelheid radioactieve straling. Door de hoge beeldgevoeligheid van de Vereos krijgen we bij een lage stralingsdosis toch een goede beeldkwaliteit. Dat is bijvoorbeeld een voordeel in onderzoek naar kinderen. Bij kinderen is het extra belangrijk om de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.”
Dankzij de Vereos Digitale PET/CT zien we nu kleine afwijkingen in het lichaam die we voorheen niet konden zien, waardoor we patiënten gerichter zorg kunnen bieden.”
Jan-Willem Postema
Nucleair geneeskundige, Reinier de Graaf
Jan-Willem Postema verwacht dat PET/CT-onderzoeken zich met de Vereos steeds vaker zullen ontwikkelen tot de ‘gouden standaard’ in medische diagnostiek. Dat beperkt zich niet tot onderzoek naar patiënten met kanker. PET/CT heeft bijvoorbeeld ook diagnostische waarde voor patiënten met te snel werkende bijschildklieren, vertelt hij. “Bij een vermoeden van te snel werkende bijschildklieren deden we voorheen onderzoek met een gammacamera. Omdat dit type onderzoek minder scherpe beelden oplevert dan een PET/CT-scanner, was in veel gevallen nog aanvullend PET/CT-onderzoek nodig. Toen we de Vereos Digitale PET/CT een week in gebruik hadden, waren we dusdanig onder de indruk van de scherpte van de beelden, dat we besloten om voortaan direct gebruik te maken van de Vereos in plaats van de gammacamera. Dat levert meteen de beste beeldkwaliteit op en het bespaart de patiënt een tweede onderzoek.” “We zien de komst van de Vereos echt als een nieuw begin,” besluit Jan-Willem Postema. “We hebben nu zoveel meer mogelijkheden om kleine afwijkingen te karakteriseren. Laatst onderzochten we een patiënt bij wie we tot voor kort nog zoekende waren naar de beste behandeling. Nu konden we precies de juiste plek aanwijzen voor een chirurgische ingreep. Dat is waarom we zo blij zijn met de scherpere beelden: we kunnen de patiënt gerichter zorg bieden.”
Wilt u meer informatie over de Philips Vereos Digitale PET/CT?
Het Reinier de Graaf ziekenhuis telt 481 bedden en levert met ruim 2.500 medewerkers zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Het oudste ziekenhuis van Nederland staat voor het bieden van de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment; met extra aandacht voor de zorg voor moeder en kind, ouderen en oncologiepatiënten.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het