Medisch Perspectief

    Innovaties anno nu


    Hoe maken we het beter voor de radioloog en de patiënt?
     

    1
    Selecteer je interessegebied
    2
    Contactgegevens

    We gaan graag met je in gesprek.

    Hoe kunnen we je helpen?

    1
    2
    Contactgegevens

    Volumemetingen als hulpmiddel voor de responsevaluatie bij kankerbehandelingen, een oplossing voor patiënten met een implantaat die toch een MRI-scan nodig hebben, en een tool voor stralingsbeheer bij patiënten … Dit waren drie noviteiten waarmee Philips de bezoekers van de booth tijdens RSNA 2015 fêteerde.

    De cijfers
    26.778 professionals
    51.922 bezoekers
    659 exposanten
    419.300 m2 oppervlak
    189 wetenschapssessies
    444 opleidingen/cursussen

    Semiautomatische driedimensionale tumorkwantificering

    Een speciaal evenement op de RSNA was de presentatie van het MMTT qEASL-concept. Artsen van Yale University, MD Anderson Cancer Center en Charité – Universitätsmedizin Berlin, die allen met Philips samenwerken, bespraken het concept van volumemetingen als hulpmiddel voor de responsevaluatie bij kankerbehandelingen.

    qEASL is ontwikkeld in nauwe samenwerking met toonaangevende wetenschappers van de Yale School of Medicine. Het doel is de huidige norm van de European Association for the Study of the Liver (EASL) voor controle van kankerbehandelingen te verbeteren.


    “De nieuwe mogelijkheden van IntelliSpace Portal 8.0 geven een nieuwe dimensie aan beeldbewerking”

    qEASL optie Intellispace Portal 8.0
    Voor de radiologieafdeling is het belangrijk te bepalen hoe tumoren reageren op nieuwe beeldgestuurde lokale behandelingen, zoals tumorablatie en chemo-embolisatie. Nu gebeurt dit vaak met één- of tweedimensionale metingen op een CT of MRI beeld die na de ingreep worden gemaakt. Deze metingen bieden slechts inzicht in de grootte van de tumor, maar geven geen informatie over de samenstelling ervan: over levend of afstervend tumorweefsel. IntelliSpace Portal 8.0 heeft nu, als optie voor gekwalificeerde onderzoekers (for research use only), een kwantitatieve technologie (qEASL). Deze is inzetbaar in combinatie met de MMTT-toepassing (MultiModality Tumor Tracking). Hiermee kunnen onderzoekers een gespecialiseerde analyse van bijvoorbeeld CT- en MRIscans uitvoeren om deze belangrijke informatie over de hoeveelheid levend en afstervend tumorweefsel te verkrijgen. De metingen worden ondersteund met een visuele indicatie van hoe de cellen op een behandeling reageren.

    Een tweede nieuwe toepassing is de MR Cardiac Quantitative Mapping. Deze maakt een snelle kwantificerings- en analysewerkstroom mogelijk voor T1-, T2- en T2-gegenereerde inventarisaties. Zo wordt het diagnostische beeld bij cardiomyopathie (hartspieraandoening) verbeterd.

    Dankzij verbeteringen in de Multi-Modality Viewer is het mogelijk om gegevensreeksen vanuit Philips iXR-systemen en algemene radiologie te beoordelen, te bewerken en te analyseren. MR Smart Display Protocols bieden de meest geschikte weergaveprotocollen voor elke afzonderlijke patiënt op basis van de eerste weergave-indelingen die de voorkeur van de radioloog hebben.  

    De mogelijkheden van IntelliSpace Portal 8.0 stellen radiologen in staat elektronische patiëntendossiers eenvoudig bij te werken en patiëntgegevens te delen met verschillende organisaties, waaronder gezondheidsdiensten en gespecialiseerde registers. De rapportagefuncties zijn verbeterd, waardoor radiologen hun klinische rapporten kunnen uitbreiden met exporteerbare grafieken en tabellen, die ze tot één patiëntrapport kunnen samenvoegen en direct in het PACS- of RIS-systeem kunnen opslaan.

    Stralingsgevaren in de interventiesuite

     

    Blootstelling aan straling nodig voor levensreddende procedures brengt enig risico met zich mee. Zowel patiënten als artsen worden tijdens uoroscopische procedures blootgesteld aan hoge stralingsniveaus. Artsen worden blootgesteld aan strooistraling en patiënten direct aan straling uit het röntgenapparaat.

    Een breed palet aan innovaties en productvernieuwingen

    Voor de bezoekers van de stand bleef het niet bij deze drie innovaties. Tal van producten, software en innovaties konden zij ervaren en uitproberen. Populair was de MR In-bore Experience, een manier om met licht en geluid van het MRI-onderzoek een comfortabeler belevenis te maken.

    Ook stond de IQon Spectral CT opgesteld, de eerste CT met spectrale detector. Hierdoor kan anatomische informatie in detail worden gekarakteriseerd via eenvoudige werkstromen en lage stralingsdoses.

    In het echolab demonstreerden collega’s van Philips de echografiesystemen EPIQ en Affiniti, die betrouwbaardere diagnoses en efficiëntere werkstromen bieden. Veel interesse was er voor de Lumify, die nu in Amerika beschikbaar is. Lumify is een mobiel app-gebaseerd echografiesysteem dat radiologen meer flexibiliteit geeft en echografie ook toegankelijk maakt voor point-of-care toepassingen.


    Mijlpaal
    Volgens Harald Kugel PhD van de afdeling klinische radiologie van de Universiteit van Münster “was de norm tot dusver: met een implantaat komt een patiënt niet voor MRI in aanmerking. Maar patiënten hebben het recht om met de best mogelijke beeldvormingsmodaliteit te worden onderzocht, en mogen niet van een modaliteit worden uitgesloten alleen omdat de risico’s onvoldoende bekend en gedocumenteerd zijn. Het is echt een mijlpaal dat Philips een antwoord heeft gevonden voor patiënten met ‘voorbehoudsimplantaten’ en MRI voor deze groep beschikbaar maakt.”

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit the Philips USA website.

    Ik begrijp het

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit the Philips USA website.

    Ik begrijp het

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.