“Uitwisseling van informatie is essentieel voor de ambities van BovenIJ”

Guido Zonneveld, CIO van BovenIJ, vertelt over de ervaring met het uitwisselen van patiëntgegevens in het XDS-netwerk in Amsterdam en regio.

We willen je graag informeren en inspireren, meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste  Medisch Perspectief artikelen.

Het begon in 2018 als een gezamenlijke ambitie tussen ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland: geen radiologiebeelden meer delen via cd's of dvd's. Sinds kort zijn de ziekenhuizen in de regio aangesloten op één regionaal dataplatform.

 

Zorgverleners hebben via het XDS-platform toegang tot medische beeldvorming en beeldverslagen van alle patiënten die worden behandeld in een van de aangesloten ziekenhuizen – Amsterdam-UMC beide locaties, Antoni van Leeuwenhoek, BovenIJ, Flevo Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep en OLVG. Patiënten van deze ziekenhuizen kunnen er zeker van zijn dat beelden en data op een veilige en gestandaardiseerde manier worden uitgewisseld. Het platform maakt gebruik van XDS, een internationale standaard voor veilige digitale gegevensuitwisseling.

 

BovenIJ ging als één van de eerste ziekenhuizen binnen de regio aan de slag ging met het XDS-platform. Guido Zonneveld, CIO en Manager Zorgtechnologie vertelt over de ervaringen binnen het ziekenhuis tot nu toe - en wat er volgens hem nog nodig is om de volgende stap te maken naar XDS-data-uitwisseling op landelijk niveau.

Clock

Gemiddelde leestijd: 
3-5 min

guido_zonneveld

Hoe bevalt het werken met het dataplatform?

"We zijn XDS geleidelijk aan het uitrollen, door middel van pilots op verschillende afdelingen. Dat bevalt goed, de voordelen zijn duidelijk. We merken wel dat de werkwijze echt anders is dan wat we gewend waren. Om een voorbeeld te geven; voorheen moest je als medisch specialist bij de overdracht van een patiënt naar een ander ziekenhuis aangeven welke beelden je wilde delen. Nu hoeft dat niet meer. Mits de patiënt toestemming heeft gegeven en het radiologisch verslag is klaar, dan staat het automatisch gereed om gedeeld te worden binnen het XDS-platform."

 

Zijn er ook nog functionaliteiten die nog worden ontwikkeld?

"Beelden worden dus al automatisch uitgewisseld. Voor het doorsturen van andere informatie, zoals bevindingen van medisch specialisten, zijn we nu nog aangewezen op andere methodes waaronder secure e-mail of het sturen van brieven. We hopen daar ook snel stappen in te kunnen gaan zetten door bevindingen deelbaar te maken via PDF, XDS en waar mogelijk via de zogenaamde Zorginformatiebouwstenen (ZIB’s) zoals door NICT a IZ zijn beschreven.  

  

Hoe sluit de ontwikkeling van het platform aan op de ambities van het BovenIJ?

"Heel goed. Als BovenIJ werken we steeds meer samen met andere ziekenhuizen waar soms een deel van de behandelingen wordt uitgevoerd. Uitwisseling van informatie is daarvoor essentieel en met XDS kunnen we dat doen, met veel minder administratieve handelingen (en daardoor kans op fouten) dan voorheen."

  

Enovation en Philips zijn onlangs gestart met een initiatief om XDS-netwerken van ziekenhuizen te koppelen, waardoor het uitwisselen van patiëntgegevens op landelijk niveau mogelijk wordt. Hoe kijk jij tegen deze ontwikkeling aan?

"Dat lijkt me een goed initiatief, zolang het voldoet aan hetzelfde beginsel van XDS: dat het een open standaard is die aansluit bij de standaarden die binnen Twiin worden bedacht. Dat betekent leveranciersonafhankelijk en voor iedereen toegankelijk om toe te treden. Voor het BovenIJ richten we ons op de korte termijn vooral op de uitwisseling binnen de eigen regio maar ik hoop zeker dat als volgende stap de verschillende regio’s goed op elkaar gaan aansluiten, zodat we op een later moment ook landelijk kunnen gaan uitwisselen."

We werken steeds meer samen met andere ziekenhuizen. Uitwisseling van informatie is daarvoor essentieel en met XDS kunnen we dat doen, met veel minder administratieve handelingen (en daardoor kans op fouten) dan voorheen."

Guido Zonneveld

CIO

Wat zijn volgens jou de belangrijkste aandachtspunten als data-uitwisseling tussen regio's ook mogelijk wordt?

"Wij werken binnen de regio heel goed samen op XDS-gebied Je ziet dat alle juridische aspecten nauw luisteren. Daarvoor is onderling vertrouwen nodig in de manier van werken; denk aan autorisatie, authenticatie, beheer en logging. Het sterke vertrouwen dat er vaak al bestaat binnen een regio, is er niet automatisch tussen partners die elkaar niet of nauwelijks kennen of die wellicht nog nooit een patiënt hebben uitgewisseld."

 

Wat zou in dit geval je belangrijkste advies zijn?

"Zorg ervoor dat alles eerst technisch helemaal goed werkt voordat je met de gebruikers aan de slag gaat. Verder denk ik dat er heel veel aandacht besteed moet worden aan de andere manier van werken. Dus goede en tijdige voorlichting en scholing aan gebruikers en patiënten. We zijn gewend aan een situatie waarin de medisch specialist die een patiënt doorverwijst verantwoordelijk is voor het verzamelen van alle gegevens. In de nieuwe manier van werken ligt het initiatief van het verzamelen van gegevens bij de ontvangende partij. Dat is echt een andere manier van werken en denken, maar we met zijn allen aan moeten wennen."

 

Nationale uitwisseling van patiëntgegevens

Ongeveer 80 procent van de Nederlandse ziekenhuizen beschikt over een XDS-infrastructuur voor gegevensuitwisseling. De twee grootste leveranciers van XDS-netwerken in Nederland, Philips en Enovation hebben het initiatief genomen om bestaande XDS-netwerken proactief technisch aan elkaar te koppelen. Dat maakt het mogelijk om op nationale schaal patiëntgegevens uit te wisselen. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Young HCP FHI 2020

Neem contact met ons op

Meer weten over het uitwisselen van informatie via ons XDS – netwerk? Lees dan onze pagina voor meer informatie, of neem contact met ons op. Laat uw gegevens achter in het formulier. 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.