Vorig jaar was het onderzoek naar Effective Cardio in het nieuws: digitale thuismeetapparatuur waarmee mensen met hartfalen regie kunnen krijgen over hun ziekte. Philips komt nu met een volgende toepassing in het domein van chronische ziektes: de diabetes-app. In het najaar van 2015 lanceerden Philips en Radboudumc het prototype hiervan. Via de diabetes-app meten patiënten hun vitale waarden en krijgen zij feedback over hun gezondheid. Ook kunnen zij in contact komen met andere diabetespatiënten. Een oplossing die past bij deze tijd en die patiënten meer regie geeft over hun ziekte én over de beslissingen die zij daarover dagelijks nemen.
Wereldwijd lijden ruim 400 miljoen mensen aan de chronische ziekte diabetes. De ziekte gaat gepaard met hoge zorgkosten en wordt vaak in verband gebracht met een scala aan andere chronische aandoeningen. Gemiddeld nemen mensen met diabetes dagelijks tot wel 180 beslissingen over hun gezondheid, waarbij ze informatie over persoonlijke en medische factoren nodig hebben: van bloedsuikerniveau tot lichaamsbeweging tot voedingskeuzes. Een zorgteam rondom iemand met diabetes kan uit wel meer dan tien verschillende zorgverleners bestaan. Dat maakt het voor veel diabetici moeilijk om zelf de regie over hun leven te voeren en dat kan tot veel stress leiden.
Jeroen Tas, CEO van Healthcare Informatics Solutions & Services bij Philips: “Er is een groeiende behoefte aan oplossingen die de mogelijkheden voor zelfregie en de continuïteit van de zorg vergroten voor mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes. Dit om te voorkomen dat hun gezondheid achteruitgaat, ze (opnieuw) moeten worden opgenomen of zelfs eerder overlijden. Onze oplossing is door patiënten ontworpen voor patiënten en maakt volledig geïntegreerde zorgverlening mogelijk op een nieuwe, efficiënte manier – ‘connected’ en sterk patiëntgericht.”
Einde aan de verschotting Het systeem wordt gefaciliteerd door het digitale HealthSuite-platform van Philips. Dit platform verbindt apparaten veilig met elkaar en verzamelt, integreert en analyseert patiëntgegevens van aangesloten consumentenapparaten en medische apparatuur, elektronische patiëntendossiers en informatie over de persoonlijke gezondheid.
Lees meer over het digitale HealthSuite-platform
Wat is het?
• Via een mobiele app meten patiënten hun bloedsuikerniveau, insulinegebruik, voeding, fysieke activiteit, stemming en stress
• Thuis en onderweg krijgen zij op basis van deze gegevens feedback en coaching
• De patiënt is verbonden met alle zorgverleners, die de gegevens van de patiënt kunnen delen met andere zorginstellingen
• In eerste instantie voor patiënten met diabetes type 1
• Klinische validatie vindt plaats in de eerste helft van 2016
Stap naar populatiezorg De diabetesoplossing sluit aan bij een grote transformatie in de zorg waarin we het systeem van populatiezorg gaan verkennen. Mark van Meggelen: “Als Philips willen we hier de middelen voor aanreiken. Populatiezorg betekent dat er per regio per patiënt een bedrag te besteden is en daar moet je álle zorg mee regelen. Elke stap in efficiëntere samenwerking moeten we nu dus gaan zetten. De diabetesoplossing zet in op preventie en ondersteunt regievoering voor de professionals. Patiënten krijgen meer controle over hun ziekte en dus over hun gezondheid. Dat zorgt mogelijk ook voor besparingen in de algehele kosten van de gezondheidszorg.”
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het