Feb 09, 2022 door Johan Bafort
Leestijd: 6 - 8 minuten

De spectrale CT-technologie geeft ons meer duidelijkheid en meer zekerheid

De Spectra

Medische Beeldvorming is van cruciaal belang voor het stellen van diagnoses, het vroegtijdig opsporen en opvolgen van aandoeningen, het ondersteunen van medische ingrepen en het evalueren van behandelingen. Dankzij de spectaculaire technologische vooruitgang van de laatste jaren neemt het belang van medische beeldvorming toe. Radiologen staan dan ook voor de enorme uitdaging om enerzijds de diagnostiek met behulp van medische beeldvorming te optimaliseren en anderzijds voldoende aandacht blijven besteden aan de patiëntenzorg.

 

De Medische Referentie interviewde Dr. Johan Bafort (diensthoofd Radiologie van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde) over zijn ervaring met het gebruik van spectrale CT. Het ASZ St. Blasius heeft een spectrale CT scanner van Philips in de zomer van 2021 in gebruik genomen. Hieronder kunt u het interview met Dr. Bafort lezen.

Deel dit artikel

Meer weten? Klik voor meer informatie over de IQon Spectrale CT-scanner of neem contact op om verder te praten over de mogelijkheden. 

Kan u uitleggen wat het verschil is tussen een conventionele CT-scan en een spectrale CT-scan?

“Conventionele CT-scans worden voornamelijk gebruikt om weke delen en inwendige organen te visualiseren en gedetailleerd in beeld te brengen. Bij het maken van een conventionele CT-scan wordt geen rekening gehouden met de verschillende energieniveaus en zijn de aanpassingen na het maken van de CT-scan beperkt tot het aanpassen van de grijswaarden. Een spectrale CT-scan maakt gebruik van het gehele energiespectrum van de röntgenbundel die door het lichaam van de patiënt heen gaat. Met specifieke beeldbewerkingssoftware kan de radioloog achteraf op verschillende energieniveaus CT-beelden reconstrueren. Elk energieniveau heeft specifieke toepassingen en aldus kan zelfs de weefselsamenstelling van een orgaan gevisualiseerd worden, wat niet onmiddellijk mogelijk is met een conventionele CT-scan. Heel concreet kan bijvoorbeeld een opname van een spectrale CT-scan bij een laag energieniveau nog steeds een kwalitatief goed beeld geven wanneer er door omstandigheden te weinig contraststof gebruikt werd. Anderzijds is het ook mogelijk om de spectrale CT-scan bij een hoog energieniveau te bekijken en hier krijg je dan een beeld alsof er geen contraststof gebruikt werd.”

 

U werkt al enige tijd met de innovatieve spectrale CT-scanner IQon van Philips. Wat is uw ervaring?

“Mijn ervaring met de Philips IQon Spectral CT-scanner is uitstekend. Met slechts één scan krijg ik – door gebruik te maken van het spectrum van de röntgenbundel – in vergelijking met een conventionele CT-scanner veel bijkomende informatie. Heel belangrijk hierbij is dat er voor de patiënt niets verandert. De patiënt moet niet meer tijd doorbrengen in de scanner en de ervaring van de patiënt in vergelijking met een conventionele CT-scanner is identiek. Een bijkomend groot voordeel van de spectrale technologie met deze scanner is zonder twijfel de onbeperkte toegang tot de spectrale beelden bij elke patiënt omdat je bij elke opname – dankzij de ‘spectral always on’-status – achteraf altijd toegang hebt tot alle beelden. Tenslotte is het ook belangrijk dat het gebruik van een spectrale CT-scan in vergelijking met een conventionele CT-scan stralingsdosisneutraal is.

Ik wil ook het belang beklemtonen van de geïntegreerde aanpak in het gehele beeldvormingsproces bij het gebruik van de Philips IQon Spectral CT-scanner.”

Johan Bafort

Diensthoofd Radiologie AZ Sint-Blasius

Daarnaast wil ik ook het belang beklemtonen van de geïntegreerde aanpak in het gehele beeldvormingsproces bij het gebruik van de Philips IQon Spectral CT-scanner. Met een eenvoudige muisklik kunnen de verschillende scans in de verschillende energieniveaus doorlopen worden. Tijdens het meest recente congres van de ‘Radiological Society of North America’ (28 november – 2 december) werd de verbeterde workflow oplossingen waaronder de geïntegreerde aanpak door Philips uitgebreid besproken.”

 

Hoe zorgt een spectrale CT-scan voor het maken van betere diagnoses?

“Dankzij de unieke dual-layer detectortechnologie, die gebruik maakt van het gehele spectrum van röntgenbundels die door patiënten heengaan, kunnen we aanvullende informatie over de weefselstructuren uit een scan halen. We kunnen na het scannen van de patiënt de scans op meerdere energieniveaus uitlezen en aldus kunnen we sommige afwijkingen beter zien of in een vroegtijdig stadium opsporen. 

 

We kunnen met deze spectrale technologie ook sneller een definitieve diagnose stellen en de patiënten hoeven minder vaak terug te komen voor bijkomend onderzoek wat gepaard kan gaan met minder cumulatieve röntgenstraling. Tenslotte kunnen we gemakkelijk kiezen voor minder intraveneuze contrastvloeistof, iets waar vooral mensen met kwetsbare nieren baat bij hebben. De Philips IQon Spectral CT-scanner heeft ook enkele specifieke opties waaronder de ‘jicht’-optie waarmee de jichtletsels heel duidelijk in beeld worden gebracht. “

 

Johan Bafort

Een spectrale CT-scan gaat gepaard met voordelen voor de patiënt. Wat zijn voor u de belangrijkste voordelen?

“Het belangrijkste voordeel voor de patiënt is dat je met één onderzoek met een spectrale CT-scanner veel meer informatie kan verzamelen dan met één onderzoek met een conventionele scanner. Hierdoor kunnen bijkomende CT-onderzoeken vermeden worden wat zich vertaalt in minder straling, in tijdswinst en ook in een lagere totale kost. Zoals ik al vertelde kan er met een spectrale CT-scanner ook veel gemakkelijker gewerkt worden met minder contraststof wat zeer gunstig is voor bijvoorbeeld patiënten met nierinsufficiëntie.”

In mijn praktijk heb ik tevens bij oncologische patiënten metastasen kunnen ontdekken die zonder de spectrale technologie initieel wellicht over het hoofd zouden worden gezien.”

Johan Bafort

Diensthoofd Radiologie AZ Sint-Blasius

Onderschrijft u de stelling: “De spectrale technologie geeft ons meer duidelijkheid en meer zekerheid van bij het eerste onderzoek?”

“Dit is absoluut correct. Dankzij de spectrale technologie die ik standaard ter beschikking heb met de Philips IQon Spectral CT-scanner zal ik na één scan beter het diagnostisch onderscheid kunnen maken tussen een niertumor en een niercyste met dense inhoud of zal ik een patiënt met pijn, maar zonder fractuur, kunnen geruststellen dat het bijvoorbeeld een botcontusie betreft. In mijn praktijk heb ik tevens bij oncologische patiënten metastasen kunnen ontdekken die zonder de spectrale technologie initieel wellicht over het hoofd zouden worden gezien. Kortom spectrale technologie geeft je na een CT-scan van een patiënt informatie waar je anders nooit over zou beschikken. Als je op een beeld iets ziet kan je daarna – dus retrospectief na het onderzoek van de patiënt – verder gaan zoeken op de verschillende energieniveaus en aldus bijkomende informatie verzamelen die cruciaal kan zijn voor het stellen van de diagnose. Dit alles maakt voor mij het werk van een radioloog zoveel boeiender. “

 

Aanhoudende pijn zonder fractuur

"Een conventionele CT-scan sloot een fractuur uit bij een jongvolwassen man met aanhoudende pijn aan de hand, maar er was geen evidentie voor een ander letsel. Dankzij de spectrale technologie met de Philips IQon Spectral CT-scanner konden we aantonen dat er bij deze patiënt sprake was van botoedeem ter hoogte van het scaphoïd wat een verklaring gaf voor de aanhoudende pijn", aldus Dr. Dr. Johan Bafort.”

 

Meer weten over de IQon Spectral CT?

Bezoek de IQon Spectral CT productpagina voor meer informatie of neem direct contact op met Philips via onderstaand contactformulier.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.