Medisch Perspectief

Spectrale CT-scan is spitstechnologie die ons uitdaagt

De medische beeldvorming blijft voor vele disciplines een belangrijke bron van informatie. Het is dan ook een domein waarin innovaties elkaar aan hoog tempo blijven opvolgen. Het AZ Rivierenland installeerde recent een nieuwe CT-scan met spectrale technologie op zijn campus in Rumst. “De laatste jaren zijn verschillende technologische doorbraken gerealiseerd in de radiologie. We wilden ook in ons ziekenhuis met deze innovaties aan de slag”, vertelt radioloog Michaël Torfs.

Er was geen acute nood om de CT-scan van het AZ Rivierenland campus Rumst te vervangen. Maar de radiologen zijn erg enthousiast over de nieuwigheden in hun vakdomein. “Onze oude CT-scan leverde een goede beeldkwaliteit tegen een lage stralingsdosis en de kwaliteit van de röntgenbuis binnenin was uitmuntend. Het toestel was op recordkoers en haalde met dezelfde röntgenbuis bijna 3 miljoen scanseconden, wat een fenomenale prestatie is”, getuigt dokter Torfs.
 

Toch vond het ziekenhuis het tijd om te investeren in nieuwe technologie. “De laatste jaren is er op het vlak van CT-scanners immers een belangrijke nieuwe evolutie, namelijk de ontwikkeling van de Spectrale CT -scans. In tegenstelling tot een conventionele scan, krijg je bij Spectrale CT niet enkel anatomische informatie maar ook nieuwe diagnostische informatie dankzij het gebruik van twee aparte energiesets

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Enerzijds krijgen we meer en betere informatie om onze diagnoses op te baseren, anderzijds kunnen we nieuwe diagnostische toepassingen ontwikkelen op basis van spectraal CT.”

Michaël Torfs

Radioloog, AZ Rivierenland

Spectrale CT automatisch voor elke patiënt

Die evolutie zet zich door in de hele markt van CT-scanners. En dat is een goede zaak, oordeelt Michaël Torfs. “De concurrentie tussen verschillende leveranciers van CT-scanners heeft de innovatiedrang aangewakkerd. Er werden verschillende methodes ontwikkeld, die elk hun eigen voordeel hebben. Wij hebben gekozen voor de spectrale CT van Philips, omdat het de enige methode is die automatisch bij élke patiënt wordt toegepast.”
 

De radioloog ziet daar een grote troef in. “Bij de meeste patiënten weet je pas na het bekijken van de conventionele CT-beelden of een spectrale scan bijkomende voordelen zal opleveren. Maar als je dan een tweede scan moet maken, wordt de onderzoekstijd langer en is er een extra dosis ioniserende straling voor de patiënt. De Philips IQon CT-scanner levert standaard deze spectrale informatie op bij elke patiënt! Je hoeft er vooraf niet bij stil te staan of iets anders in te stellen, wat bijzonder handig is.”
 

De beeldkwaliteit is sterk geëvolueerd en tegelijk worden er lagere dosissen ioniserende straling gehanteerd, wat uiteraard veiliger is voor de patiënten. “Ook wordt er minder contrastvloeistof gebruikt bij de onderzoeken, wat veiliger is voor de nierfunctie van onze patiënten. Wij gebruiken nu vaak voor CT-angiografie 50 milliliter of minder jodiumhoudende contrastvloeistof, wat de helft minder is dan vroeger.”

Philips IQon

Meer en betere informatie voor diagnostiek

Het hart van dokter Torfs gaat sneller kloppen als hij over deze nieuwigheden spreekt. Hij ziet in de  spectrale CT ook een nieuwe uitdaging voor betere diagnostiek: “Enerzijds krijgen we meer en betere informatie om onze diagnoses op te baseren, anderzijds kunnen we nieuwe diagnostische toepassingen ontwikkelen op basis van spectraal CT. Werken met deze spitstechnologie is voor mij een intellectuele uitdaging. Het stimuleert ons, radiologen, om mee te blijven innoveren en ons continu bij te scholen. En het doet ook deugd als je merkt dat je diagnoses kan stellen bij patiënten waar dat vroeger niet mogelijk was.”
 

Voor verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming verandert de spectraal CT weinig aan de werkroutine. “Maar het is wel belangrijk is dat zij weten wanneer ze de extra informatie moeten doorsturen naar het patiëntendossier”, aldus Michaël Torfs. “Of als ze op de planning bijvoorbeeld zien dat de patiënt een heupprothese heeft, dan weten ze dat ze het speciale protocol ter reductie van metaalartefacten moeten toepassen. Het is trouwens ook voor onze technologen erg interessant om met de laatste technologie te kunnen werken.”
 

“Een bijkomend voordeel vind ik ook dat het maken en doorsturen van de gewenste reconstructies erg vlot verloopt. Dat is belangrijk, aangezien de aanvragende artsen vaak zeer kort op de bal willen spelen. Zij verwachten zeer snel na het onderzoek onder de scanner de beelden en een kwalitatief verslag. Dankzij deze technologie kunnen wij daar ook aan tegemoet komen. Per dag voeren we meer dan 50 CT-scans uit met het nieuwe toestel. Voor een regionaal ziekenhuis leveren we dus zeer performante prestaties.”

Nieuwe toepassingen voor radiologen

Maar de slotsom blijft dat zich een nieuwe wereld van toepassingen heeft geopend voor de radiologen. Ze krijgen een beter beeld van het contrast in de bloedvaten, kunnen bij een perfusie van de longen sneller op de bal spelen en kunnen sneller en eenvoudiger kanker opsporen in scans. Bij oudere patiënten kan nu op de Spectrale CT-scanner ook botoedeem gedetecteerd worden om zo oude breuken van nieuwe te onderscheiden. “We kunnen dus concluderen dat de Spectraal CT-ontwikkeling van Philips ons in staat stelt om betere geneeskunde te leveren zonder toegevingen te doen op andere vlakken”, besluit dokter Torfs.

Whitepaper IQon Spectral CT

Verneemt u graag meer over Spectrale CT?
Vertel ons iets over uzelf en download uw exemplaar van de whitepaper “IQon Spectral CT”.

Download whitepaper

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.