We willen de scantijd inkorten, maar mét behoud van dezelfde beeldkwaliteit.”
De nieuwe Compressed SENSE-technologie is een krachtige versnellingstechniek voor tal van MRI-sequenties in bijna alle delen van het lichaam. De methode combineert ‘compressed sensing’ en 'sensitivity encoding', SENSE, in één krachtige versnellingstechniek, Compressed SENSE.
Kantonsspital Winterthur (KSW) was een van de eerste tien ziekenhuizen in de wereld waar Compressed SENSE werd geïnstalleerd op de Ingenia 1.5T en Achieva 3.0T MRI-scanners. Neuroradioloog Dr. Sabine Sartoretti en radioloog Dr. Rene Patzwahl gebruiken de technologie sinds september 2017 en zijn uiterst tevreden over de resultaten.
“Compressed SENSE werkt in vrijwel alle zones van lichaam en met verschillende scantechnieken en contrasttypes; precies daarom kan deze technologie ons helpen de scantijd per patiënt in te korten. Zo kunnen we bijvoorbeeld een veelgebruikt hersenprotocol met 6 sequenties (DWI, transverse T2, transverse T1 IR, SWIp, 3D FLAIR, 3D T1 TFE met gadolinium) met 22% versnellen, door drie sequenties (SWIp, 3D FLAIR, 3D T1 TFE met gadolinium) met 30 tot 40% te versnellen. Deze kortere scantijden zijn in de eerste plaats goed nieuws voor onze patiënten, maar ook voor ons omdat we meer patiënten kunnen scannen.“
Om breed resultaat te bereiken, diende Compressed SENSE te worden geïmplementeerd in de set van ExamCards die het ziekenhuis gebruikt. “We willen de scantijd inkorten, maar mét behoud van dezelfde beeldkwaliteit, omdat de meeste van onze ExamCards heel zorgvuldig op basis van onze voorkeuren zijn geoptimaliseerd.“
De afgelopen weken hebben we een extra sequentie met Compressed SENSE aan het originele onderzoek toegevoegd en vervolgens de beelden vergeleken. Tijdens deze aanpak hebben we eerst de door Philips aanbevolen Compressed SENSE (CS)-factor gebruikt, en daarna hogere of lagere CS-factoren toegepast. Door dit bij een volgende patiënt en bij de verschillende sequenties te herhalen en achteraf de beelden te bekijken en vergelijken, kunnen we beslissen wat voor ons de beste CS-factor is.”
Op het niveau van de wervelkolom willen we alle 2D-sequenties door 3D-sequenties vervangen.”
We kunnen misschien onze onderzoeken met 20 tot 40% versnellen, en dat is goed nieuws voor de patiënt.”
Zonder Compressed SENSE
Drie afzonderlijke 2D PD-scans in drie richtingen
Scantijd 2:55 + 3:37 + 3:51 = 10:23 min.
Voxelgrootte 0,55x0,65x3 mm.
Met Compressed SENSE factor 10
3D VIEW PD SPAIR knie in hoge resolutie
Scantijd 5:03 min.
Voxelgrootte 0,6x0,6x0,6 mm.
Een standaard hersenscan in onze patiëntengroep duurt 24 minuten; we hebben deze tijd met 5 minuten kunnen inkorten tot 19 minuten.”
Dr. Sartoretti is ervan overtuigd dat de implementatie van Compressed SENSE het ziekenhuis in staat zal stellen om volledige MRI-onderzoeken fors te versnellen. “Bij onderzoeken van de hersenen zouden we zo'n 10 minuten per scan willen winnen. We maken hier momenteel werk van. Een standaard hersenonderzoek zonder contrast duurt nu ongeveer 30 minuten; we zouden deze duur willen verlagen naar zo’n 20 minuten. Hierin zit uiteraard ook de tijd inbegrepen die nodig is om de patiënt correct op de onderzoekstafel te plaatsen.“
“Voor onderzoeken van het ruggenmerg en de lumbale wervelkolom werken we nu met onderzoekstijden van 30 minuten, wat we graag zouden willen terugbrengen tot 20 minuten in totaal voor plaatsing van de patiënt én scantijd. We zouden de scantijd zelf graag met 40% willen inkorten, aanmerkelijk korter dus. Mijn collega die gespecialiseerd is in MRI van gewrichten, vertelde me dat hij daar de scantijd graag tot 15 minuten zou willen beperken.”
We zouden graag een betere mix van interne en externe patiënten hebben, zodat we onze werklast in een betere tijdspanne kunnen uitvoeren.”