Nieuwscentrum

apr 29, 2023

Een kunstwerk van 23.000 kilo staal vaart rustig over de Waal

Het zorgde deze ochtend langs de 62-kilometer lange route voor veel bekijks vanaf de kade. Een handgemaakt stalen kunstwerk, van 8 meter breed, 7 meter hoog en 23.000 kilo zwaar, voer rustig over de Waal. De buste van Gerard Philips, oprichter van het gelijknamige gezondheidstechnologiebedrijf, is onderweg naar Eindhoven. Kunstenaar Andreas Hetfeld werkte, met een team van 8 experts, in een scheepswerf in Millingen aan de Rijn negen maanden aan dit technisch hoogstandje dat Philips aanbood aan de gemeente Eindhoven naar aanleiding van het 130-jarig bestaan in 2021. In alle vroegte vertrok ‘Gerard’ per boot naar Zaltbommel, de stad waar hij is geboren.

De officiële naam van het kunstwerk is ‘Poort naar de Toekomst’, voor de kunstenaar zelf is het vooral een monument voor menselijkheid en innovatie: “Dit kunstwerk is een eerbetoon aan Gerard als ingenieur, fabrikant én als mens. Hij is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de regio Eindhoven. En ik denk dat zijn invloed tot op de dag van vandaag zichtbaar is. Eindhoven staat niet voor niets bekend als de slimste regio van Europa, dat is bij Gerard Philips begonnen. Ik hoop dan ook dat hij als inspiratie kan dienen voor toekomstige generaties die bezig zijn met innovatie en ondernemerschap op een maatschappelijk betrokken manier.”

Voor de kunstenaar was het een bijzonder moment. “De afgelopen maanden ben ik me steeds meer verwant gaan voelen met Gerard Philips. Dit kunstwerk is heel ambachtelijk, het staal is met de nieuwste technologie uitgesneden en we hebben alles met de hand in elkaar gezet. We liepen op deze technische ontdekkingsreis voortdurend tegen nieuwe vraagstukken aan die we samen moesten oplossen. Zoals Gerard vroeger toen hij net begonnen was in zijn eerste fabriek in Eindhoven”, vertelt Andreas Hetfeld.

Het kunstwerk van Gerard Philips komt per boot aan in de haven van Zaltbommel (Foto: Sander Koning)

Intrinsieke artistieke waarde

Met meer dan 500 ringen cortenstaal, bijna 5.000 individuele onderdelen, en meer dan 100.000 laspunten is het 8 meter brede en 7 meter hoge, en 23.000 kilo zware, kunstwerk erg bijzonder. “Zelfs als je geen band hebt met de persoon Gerard Philips, of het bedrijf, dan nog kun je enorm van dit kunstwerk genieten. Het is uniek en een technisch hoogstandje”, zegt Netty van de Kamp, adviseur Kunst & Ruimte bij Kunstloc Brabant en lid van de kunstselectiecommissie van dit kunstwerk.

“De hele ambachtelijke en innovatieve manier waarop de kunstenaar dit werk heeft gemaakt, het materiaal dat hij heeft gebruikt en de gelaagdheid die hij erin heeft weten te verwerken geeft het kunstwerk een intrinsieke artistieke waarde. Ondanks het gewicht en de omvang straalt ‘Gerard’ een enorme lichtheid en vriendelijkheid uit. Dat is echt heel bijzonder.”

Officiële onthulling op maandag 15 mei in Eindhoven

Het kunstwerk voer onder meer onder de Martinus Nijhoffbrug (foto) door. En meerde aan op de Waalkade van Zaltbommel waar het een weekend lang te bezichtigen is. Na het weekend wordt het kunstwerk gedemonteerd en met vrachtwagens naar Eindhoven vervoerd.

Op maandag 15 mei, de oprichtingsdatum van Philips, wordt het kunstwerk door Philips CEO Roy Jakobs officieel overhandigd aan de burgemeester van Eindhoven, Jeroen Dijsselbloem. Het kunstwerk wordt tijdelijk geplaatst in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T in Eindhoven. Zodra het hernieuwde Victoriapark in de binnenstad gereed is zal het daar naartoe worden verplaatst. Op steenworp afstand van zijn eerste fabriek aan de Emmasingel.

 

Klik hier voor meer beeldmateriaal (foto's en drone-video).

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2023/20230429-een-kunstwerk-van-23000-kilo-staal-vaart-rustig-over-de-waal.html Link gekopieerd

(Foto: Sander Koning)

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.