Nieuwscentrum

jul 15, 2019

Philips beloont LabPON met 100% Digital Award


Eerste Nederlandse pathologielaboratorium dat volledig digitaal werkt

Philips heeft het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) onderscheiden met de 100% Digital Award. Het pathologielaboratorium in Hengelo ontvangt de onderscheiding omdat het kan aantonen dat het volledig digitaal is gaan werken. Philips is er trots op dat het de award mag uitreiken aan een Nederlands laboratorium.

 

Philips Digital & Computational Pathology reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal. 

 

LabPON is het derde laboratorium ter wereld dat de mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt. De eerste ontvangers van de onderscheiding waren het universiteitsziekenhuis van Granada (Spanje) en het Sint-Jan-Ziekenhuis in Brugge (België). In Nederland zijn 28 van de 40 pathologielaboratoria inmiddels het pad van de digitalisering ingeslagen. 24 daarvan doen dit in samenwerking met Philips. LabPON was in 2015 het eerste laboratorium dat met Philips een digitale samenwerking aanging.

We zijn er natuurlijk trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan een Nederlands lab mogen uitreiken, maar ook dat die eer toevalt aan zo’n loyale en betrokken partner.

Daniëlla van den Corput

Business Marketing Manager bij Philips Digital & Computational Pathology.

“LabPON heeft vanaf onze eerste stappen grote betrokkenheid getoond bij de ontwikkeling van digitale klinische pathologie”, aldus Daniëlla van den Corput, Business Marketing Manager bij Philips Digital & Computational Pathology. “We zijn er natuurlijk trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan een Nederlands lab mogen uitreiken, maar ook dat die eer toevalt aan zo’n loyale en betrokken partner.”

 

“Door een belangrijk deel van onze werkstroom te migreren naar een digitaal proces, voorzien we onze collega-medisch specialisten en huisartsen op de snelst mogelijke manier van kwalitatief goede uitslagen. Door onze 100% digitale werkwijze beschikken patiënten sneller over een juiste en goed onderbouwde diagnose, mede doordat pathologen elkaar door de digitale beelden snel en gemakkelijk in consult kunnen nemen”, aldus Renate Bergman, directeur/bestuurder bij LabPON. “We zijn erg blij dat Philips met de award onze voortrekkersrol hierin erkent. Met onze volgende stap in computational pathology en de inzet van algoritmes willen wij – in het belang van de gezondheidszorg en de patiënten in de regio – onze positie rond digitalisering samen met Philips uitbreiden.”

 

Uit onderzoek van LabPON is gebleken dat na een volledige overstap van de traditionele werkwijze met microscoop naar digitale diagnostiek het laboratorium veel tijd en kosten kan besparen, vooral in logistiek en diagnostiek (promotieonderzoek van prof. dr. Alexi Baidoshvili, LabPON). Daarnaast is de samenwerking tussen specialisten en het werken in multidisciplinaire teams (waaronder patiëntbesprekingen) verbeterd. Bovendien kan LabPON eenvoudiger zijn diensten op andere locaties aanbieden.

 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport overweegt de digitalisering van pathologielaboratoria te steunen. Digitale pathologie is een van de 20 speerpunten in de ‘Roadmap’ van het ministerie op weg naar digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Media assets

V.l.n.r. Cees Smit, District Manager West Nederland bij Philips, ), Dr. Alexi Baidoshvili, Clinical Pathologist bij Laboratorium Pathologie Oost Nederland (LabPON) en Renate Bergman, Directeur / Bestuurder bij Laboratorium Pathologie Oost Nederland (LabPON)

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.