Nieuwscentrum

sep 01, 2020

De microscoop verdwijnt uit de kamer van de patholoog


Philips erkent digitalisering van de afdelingen Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Treant Zorggroep met de 100% digitaal award

Steeds meer pathologie afdelingen in Nederland werken digitaal. Pathologen beoordelen niet langer de weefsels en cellen standaard onder de microscoop maar op een beeldscherm. Technologie van Philips helpt om weefsel coupes van patiënten te digitaliseren zodat artsen diagnoses kunnen stellen op de digitale beelden in speciaal ontwikkelde software. Op 1 september ontvangen de afdelingen pathologie van het UMCG en de Treant Zorggroep de 100% digitaal award van Philips. De award is een erkenning van de digitale werkwijze van de afdelingen. 

 

Digitale pathologie is ontstaan tijdens een zoektocht naar nieuwe toepassingen van dvd-technologie door Philips. Met digitale scanners kunnen glaasjes met daarop het weefsel, de zogenaamde coupes, op het beeldscherm worden bekeken. Door te digitaliseren kunnen pathologen buiten de fysieke grenzen van de (eigen) afdeling diagnosen stellen en snel elkaar consulteren wanneer een extra mening nodig is. Hierdoor kunnen laboratoria werken aan het verhogen van de efficiëntie van de diagnostiek.

Download afbeelding

Hoewel steeds meer pathologie afdelingen over digitale scanners beschikken, werken nog weinig organisaties daadwerkelijk 100% digitaal. Een digitale werkwijze implementeren en efficiënt benutten betekent vele aanpassingen van de processen in het laboratorium en ook veranderingen in de mindset van pathologen: zij moeten immers wennen aan het digitale beeld. Bij zowel het UMCG als de Treant Zorggroep is digitale pathologie de afgelopen jaren een belangrijk speerpunt geworden. “Tijdens de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) gaf digitalisering pathologen de mogelijkheid om structureel vanuit huis te werken,” zegt dr. Girstė Dagytė, patholoog Treant Zorggroep.

Kunstmatige Intelligentie

“Digitalisering zorgt voor een verandering in de geneeskunde en dus ook in de pathologie. De data van digitale microscopiebeelden kan gebruikt worden om algoritmes te ontwikkelen om de patholoog te ondersteunen bij bepaalde tijdrovende taken, bijvoorbeeld het opsporen van uitzaaiingen in lymfeklieren. In het UMCG is al een begin gemaakt met het gebruik van kunstmatige intelligentie in de dagelijkse praktijk. In de (nabije) toekomst zal het gebruik van digitale pathologie en kunstmatige intelligentie leiden tot snellere en betere pathologie diagnostiek,” zegt dr. Bert van der Vegt, patholoog UMCG.

Download afbeelding

Interne en regionale samenwerking

Digitale pathologie kan de samenwerking tussen pathologen ook efficiënter maken. Digitale beelden kunnen makkelijker uitgewisseld worden, waardoor snelle onderlinge consultatie mogelijk is. De samenwerking krijgt nog een extra dimensie als verschillende ziekenhuizen elkaar ondersteunen. Een goed voorbeeld is de coöperatie Samenwerkende Pathologie Noord-Nederland waarin het UMCG, de Treant Zorggroep, het Martini Ziekenhuis en Pathologie Friesland samenwerken. Ook de andere partners binnen de coöperatie verwachten op korte termijn volledig digitaal te kunnen werken.

 

“Binnen de pathologie afdelingen van de Treant Zorggroep en het UMCG zijn de pathologen gewend om dagelijks digitale beelden met elkaar uit te wisselen. Dit is een makkelijke en snelle manier om een complexe casus door meerdere collega’s te laten beoordelen, en zo een nauwkeurigere diagnose te kunnen stellen. In de nabije toekomst wordt deze werkwijze binnen de volledige coöperatie geïmplementeerd. Hierdoor hoeven de coupes niet meer per post te worden verstuurd, waardoor tijd wordt bespaard. Bovendien kan de expertise van pathologen van verschillende locaties in Noord Nederland aan elkaar gekoppeld worden. Deze samenwerking maakt het mogelijk om verder te specialiseren in bepaalde ziektebeelden en nog betere zorg voor de patiënten in de noordelijke regio te realiseren,” zegt Jacko Duker, stafadviseur pathologie UMCG.

100% digitaal award

Philips reikt de 100% digitaal award uit aan elk pathologie laboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle histologie coupes worden digitaal gescand, digitale beoordeling van de beelden is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal. 

Uitreiking 100% digitaal award aan Treant Zorggroep

We zijn er erg trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan het UMCG en de Treant Zorggroep mogen uitreiken.

Daniella van den Corput

Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions bij Philips Benelux

“We zijn er erg trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan het UMCG en de Treant Zorggroep mogen uitreiken,” zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions bij Philips Benelux. “Digitalisering is een grote stap voor een pathologie afdeling, een resultaat van succesvolle aanpassing van labprocessen en mindset, een verandering die echt tijd kost. Het stelt pathologie afdelingen in staat om beter samen te werken. Hierdoor willen we bij Philips een bijdrage leveren aan het verbeteren van de uitkomsten van zorg”.

Uitreiking 100% digitaal award aan UMCG

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

DIM-nummer: 18090-00046872

Datum: September 2020

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.