Vrijwilligers in actie - Vermeer on tour

okt 02, 2023

Kunst en compassie: Philips-vrijwilligers brengen meesterwerken van Vermeer naar verpleeghuisbewoners

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Ze wilden iets doen om het leven van anderen op te fleuren. Marlène Mulder en Sergio Derks, twee Philips-medewerkers, schreven zich in voor Volunteers in Action: Vermeer on Tour. Waarom deden ze mee en wat zijn hun ervaringen?  Lees verder en ontdek hoe vrijwilligerswerk hen en anderen gelukkig maakt.

Motivatie

Marlène en Sergio zetten hun uren in bij Dichter bij Vermeer, een samenwerking tussen Philips en het Rijksmuseum. Tijdens deze campagne zijn 4 levensechte replica’s van schilderijen van Johannes Vermeer, een van Nederlands beroemdste schilders uit de 17e eeuw, rondgereisd naar instellingen door heel Nederland. In Eindhoven bij Vitalis Berckelhof gaven Marlène en Sergio als gids een presentatie over deze schilderijen.

Vrijwilligers in actie

Een leuke middag bezorgen

Maar wat drijft hen om hun tijd en energie te investeren in deze activiteit? Hun passie voor kunst en cultuur is een belangrijke drijfveer, maar persoonlijke ervaringen spelen ook een rol. “Mijn eigen moeder zit in een verpleeghuis en ik zie dus van heel dichtbij hoe waardevol het voor mensen in een verpleeghuis kan zijn om een verzetje te hebben dat de dagelijkse routine doorbreekt”, vertelt Marlène. “Het kan zomaar gebeuren dat je zelf later ook in een verpleeghuis komt”, vult Sergio aan. “Dan ben je blij als iemand je met een presentatie een leuke middag bezorgt.”

De rol van Philips

Philips stimuleert medewerkers via het vrijwilligersprogramma Volunteers in Action om één dag per jaar te doneren aan gemeenschapsdiensten. “Echt heel fijn dat Philips dit doet en dat je daar zelfs ook nog voor beloond wordt in de vorm van een vrije dag”, zegt Sergio. “Dit hoefde eigenlijk helemaal niet, want het is heel dankbaar werk.” Verder vertelt hij ook dat hij erg onder de indruk was van hoe dit is georganiseerd. “Philips heeft ervoor gezorgd dat er een complete wand met schilderijen aanwezig was. Het leek net alsof een stukje Rijksmuseum naar het verzorgingstehuis was gebracht.” Op uitnodiging van Philips bezochten ze, net als vele andere medewerkers en hun familie in Nederland de expositie over Vermeer in het Rijksmuseum.

Voorbereiding en presentatie

Marlène en Sergio hebben zich goed voorbereid. Ze bekeken een trainingsvideo van een Rijksmuseumgids die hen alles vertelde over het leven van Vermeer en zijn schilderijen. Verder bestudeerden ze nog een backgrounder met nog meer details. Hierdoor konden de vrijwilligers de opgedane kennis op een leuke en informele manier uitleggen aan de bewoners. Marlène en Sergio kozen voor een duo-presentatie en slaagden erin om de bewoners, van wie sommigen niet meer in staat zijn om fysiek het Rijksmuseum te bezoeken, het Rijksmuseum voor een paar uurtjes naar hen te brengen.

Vrijwilligers in actie

Impact van het vrijwilligerswerk

Het vrijwilligerswerk van Marlène en Sergio heeft niet alleen een impact op de bewoners van het verpleeghuis, maar ook op henzelf. Voor de ouderen betekende dit een kans om de kunst van Vermeer op een nieuwe en leuke manier met elkaar te ervaren. Het herbeleven van herinneringen aan kunst en cultuur opende de deur naar gesprekken met de bewoners, waardoor een gevoel van samenhorigheid ontstond. Zo hadden ze een gesprek met een oudere heer die heel erg enthousiast was. Hij bleek als hobby op de Volksuniversiteit 4 jaar Kunst te hebben gestudeerd. Ook de aanwezige schilderclub van De Berckelhof volgde enthousiast de presentatie. Sommigen wilden zelfs met Vermeer als voorbeeld de week erop aan de slag gaan.

Gedeelde momenten van vreugde en verbondenheid

Volgens onze vrijwilligers waren de reacties hartverwarmend. Sommigen deelden persoonlijke ervaringen en herinneringen, terwijl anderen simpelweg genoten van het gezelschap. Het bevestigt het belang van de missie van Philips, het inzetten voor maatschappelijke verantwoordelijkheid en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen overal ter wereld.  Marlène en Sergio kunnen het iedereen aanraden: “Doe vooral mee. Zet je in voor het goede doel. Hoe klein ook je bijdrage, het effect is groot!”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.