mei 27, 2025 | 2 minuten leestijd
De 25e editie van het Brainport voor Elkaar-diner vond afgelopen maandag plaats op de TU/e-campus. Het werd een betekenisvolle avond waarop maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de regio elkaar ontmoetten met één gezamenlijk doel: bijdragen aan een sociaal sterkere Brainport-regio. Met maar liefst 110 matches tussen deelnemende organisaties en bedrijven was de opbrengst aanzienlijk. Of zoals de burgemeester het treffend verwoordde: een avond om het sociale weefsel van de regio te versterken.
Het Brainport voor Elkaar diner werd aangeboden door DLL, NXP, Philips en gemeente Eindhoven, in samenwerking met Samen voor onze Regio. Het diner vond dit keer plaats in het nieuwe onderkomen van Happie040, een sociale onderneming die wordt gerund door mensen met een achtergrond in dak- en thuisloosheid. De locatie, op de TU/e-campus, vormde het decor voor een avond vol waardevolle ontmoetingen en nieuwe verbindingen.
Tijdens het diner kregen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven telkens één minuut om zich voor te stellen en hun vraag of aanbod te pitchen. Daarna werden tafels gevormd met een mix van deelnemers. Na elke gang wisselden de gesprekspartners van tafel, zodat er zoveel mogelijk nieuwe ontmoetingen konden ontstaan. Het tekort aan punaises aan het einde van de avond om de matches op een bord te hangen toont wel aan dat de verschillende partijen elkaar goed wisten te vinden.
“De waarde zit niet in het aantal matches, maar in de diepgang van het gesprek”, zei Frank Visser in de aanloop naar het evenement. Hij is programmamanager bij Philips en verantwoordelijk voor maatschappelijke projecten in de regio. “Je komt niet voor de borrel of een praatje. Je komt omdat je iets wilt betekenen. En omdat je weet: het levert echt iets op.”
Philips draagt als actief lid van de stuurgroep bij met kennis, ervaring en menskracht. Daarnaast ondersteunt Philips ook ieder jaar een maatschappelijk project. Die betrokkenheid past bij de bredere visie van Philips op regionale samenwerking en maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Als bedrijf willen we bijdragen aan een gezonde samenleving. Dat begint dichtbij”, zei Frank in de voorbereiding naar het diner.
De bijdrage namens Philips varieerde de afgelopen jaren van hulp bij communicatievraagstukken tot het beschikbaar stellen van ruimtes. Zo stelde Philips eerder het Philips museum ter beschikking voor een inspiratiedag. Een ander voorbeeld is het herschrijven van een brochure voor een organisatie die werkt met statushouders. Frank: “We zetten liever onze mensen in dan ons logo. Door mee te denken over de tone-of-voice konden zij gerichter het gesprek aangaan met werkgevers. Dat leidde tot echte kansen op werk.”
Tijdens het diner kregen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven telkens één minuut om zich voor te stellen en hun vraag of aanbod te pitchen. Daarna werden tafels gevormd met een mix van deelnemers. Na elke gang wisselden de gesprekspartners van tafel, zodat er zoveel mogelijk nieuwe ontmoetingen konden ontstaan. Aan het tekort aan punaises bleek wel dat het aantal matches de verwachting wellicht oversteeg. Tijdens het dessert zochten mensen elkaar op om nog beter met elkaar in gesprek te gaan.
“De waarde zit niet in het aantal matches, maar in de diepgang van het gesprek”, zei Frank in de aanloop naar het evenement. “Je komt niet voor de borrel of een praatje. Je komt omdat je iets wilt betekenen. En omdat je weet: het levert echt iets op.”
Wat ooit begon als een lokaal initiatief, is uitgegroeid tot een vast onderdeel van de sociale agenda van de Brainport-regio. In de loop der jaren is de wederkerigheid gegroeid, stelt Frank. Niet alleen bedrijven bieden hulp aan, ook maatschappelijke organisaties leveren een tegenprestatie. Frank: “Daardoor ontstaat een gelijkwaardige dialoog waarin iedereen iets brengt én haalt. Je hoeft geen grote belofte te doen. Eén goed gesprek kan al het verschil maken.”
Lees een eerder interview met Frank Visser op de website van Brainport Eindhoven: 'Het mooiste is als een match uitgroeit tot iets blijvends'