Nieuwscentrum
ED: ‘40 jaar Philips Werkgelegenheidsplan: Mensen met grootste achterstand gaan er meest op vooruit’

aug 21, 2023

ED: ‘40 jaar Philips Werkgelegenheidsplan: Mensen met grootste achterstand gaan er meest op vooruit’

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Wat begon als een plan van Philips om de jeugdwerkloosheid aan te pakken in 1983, is uitgegroeid tot het Werkgelegenheidsplan (WGP). Met het WGP biedt het gezondheidstechnologiebedrijf werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een jaar betaald werkervaring op te doen. In veertig jaar tijd hebben ruim 13.500 deelnemers meegedaan. Ongeveer 70 procent vindt na één jaar een nieuwe baan, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Oud-deelnemer Frank Teklenburg, vertelt in het Eindhovens Dagblad hoe hij met behulp van het WGP een nieuwe vaste baan heeft gevonden als communicatiemedewerker bij Handicap NL: “Ik studeerde aanvankelijk journalistiek en werkte bij een lokale omroep. Daarna had ik een kantoorbaan in een thuiszorgorganisatie. Toen werkte mijn lichaam niet meer mee en ben ik er een tijd ‘uit’ geweest. Uiteindelijk kon ik in 2018 via mijn jobcoach werkervaring op doen bij Philips en leerde er meer over interne communicatie en digitale marketing. Als je daarna naar een baan zoekt, helpt ’t heus met Philips op je cv.”

Screenshot artikel Eindhovens Dagblad

Meer kans op een baan

In 2013 was de werkloosheid hoog, vooral onder de jongeren. Roy Peijen deed in die tijd promotieonderzoek naar het werkgelegenheidsplan van Philips. “Via een ander werkgelegenheidsplan ben ik toen onderzoek gaan doen bij het werkgelegenheidsplan van Philips. Daar wilden ze laten onderzoeken in hoeverre hun WGP kwetsbare groepen, in vergelijking met de publieke dienstverlening, ondersteunt om duurzamer terug te keren naar de arbeidsmarkt. Eerder onderzoek wees al uit dat de baankans voor deelnemers aan het WGP met 18% toeneemt. Een van de conclusies van mijn onderzoek: Degenen met de grootste achterstand gaan er het meest op vooruit; zowel in werkzekerheid als in werk tegen een passend loon.”

‘Ik werd gek van het niks doen’

Er zijn ook genoeg voorbeelden van deelnemers die uiteindelijk wel een baan aangeboden krijgen binnen Philips. Zo heeft Anne Kuijpers een vast contract gekregen en werkt ze tot op de dag van vandaag nog in het bedrijf. “Ik heb een vast contract bij Philips. In Best maak ik kasten waar computers en andere apparatuur worden ingebouwd voor MRI-scanners. Dat werk doe ik nu twee jaar. Eerder werkte ik in de thuiszorg, ging ik bij mensen poetsen. Steeds weer kreeg ik een nieuwe peesontsteking. Dat werk kon ik niet meer doen. Toen heb ik een aantal jaren thuisgezeten. Je kunt gek worden van ’t werk, maar ook van niks doen. Ik wilde na een tijd weer aan de gang. Het UWV koppelde me aan een re-integratiebureau. Maar dat deed écht, hélemaal niks. Uiteindelijk ben ik via het WGP van Philips en mijn huidige werk weer helemaal opgekrabbeld.” Aldus Anne.

Maatschappelijke rol Philips

Frank Visser, HR Clustermanager Employee & Social Sustainability bij Philips, benadrukt verder hoe de gedachtegang is binnen het bedrijf als het gaat om het Philips Werkgelegenheidsplan: “We bereiden de mensen met het WGP voor op de reguliere arbeidsmarkt. De deelnemers zijn allemaal enorm gedreven om een bijdrage te leveren. En die gedrevenheid is belangrijk. Het past ook bij onze maatschappelijke rol, vroeger zei Frits Philips al: ‘Ieder die ondernemer wil zijn zonder sociaal besef, is gedoemd te mislukken.’ Dat is tot op de dag van vandaag voor ons het uitgangspunt.”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.