Nieuwscentrum
Robert Metzke BNR masthead

sep 27, 2021

“We willen samen met ziekenhuizen en leveranciers de gezondheidszorg verduurzamen”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

“Philips is sinds 2020 wereldwijd volledig CO2-neutraal. Dankzij onze eigen windparken in Zeeland maken we 100 procent gebruik van groene stroom.”

 

Hoe kun je als bedrijf dan toch nog extra stappen zetten op duurzaamheidsgebied? Dat was een van de onderwerpen waar Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Philips, over sprak tijdens een interview met BNR.

 

Er is vooral nog veel winst te behalen in het gezamenlijk verduurzamen van de gezondheidszorg, aldus Robert. “In onze keten van toeleveranciers komt er ongeveer tien keer meer CO2 vrij dan bij onszelf. Daarom zijn we nu bezig om, samen met die toeleveranciers, onze kennis te delen. Maar we geven ook financiële prikkels te geven om de CO2-reductie terug te dringen.”

Robert Metzke

Niet naar het ziekenhuis, geen CO2-uitstoot

Maar ook bij ziekenhuizen zijn er verbeteringen mogelijk. “Om een idee te geven: de gezondheidszorg stoot wereldwijd meer CO2 uit dan alle luchtvaartmaatschappijen samen. Verduurzaming begint met innovatie om systemen energie-efficiënter te maken. Maar uiteindelijk gaat het ook om processen in de zorg. Als je ervoor zorgt dat patiënten niet naar een ziekenhuis hoeven, niet terug hoeven te komen of korter in het ziekenhuis zijn, dan zorg je er eigenlijk voor dat de emissie van een behandeling omlaaggaat.”

Als je ervoor zorgt dat patiënten niet naar een ziekenhuis hoeven, niet terug hoeven te komen of korter in het ziekenhuis zijn, dan zorg je er eigenlijk voor dat de emissie van een behandeling omlaaggaat.

Robert Metzke

Global Head of Sustainability

Maar ook de transitie naar abonnementsmodellen voor medische oplossingen kan daaraan bijdragen. Robert: “Een CT- of MRI-scanner bieden we nu nog als product aan, maar dat kan natuurlijk ook als dienst. Een arts heeft ook niet per sé een apparaat nodig, maar iets om een diagnose mee te stellen.”

 

“Als we diensten leveren, dan zorgt dat er ook voor dat we systemen langer kunnen laten meegaan, dat digitaler zijn en toekomstbestendig. En dat is ook in het belang van de patiënt, die daardoor uiteindelijk beter wordt geholpen.”

Interne CO2-prijs

Robert benadrukt dat Philips zichzelf ook blijft uitdagen: “Een van de manieren waarop we dat doen, is door een interne CO2-prijs te berekenen. Dat is een kunstmatige prijs die we bovenop eventuele investeringen plakken, om zo de maatschappelijke kosten die we maken in geld uit te drukken. Dat maakt het makkelijker om de juiste keuzes te maken op duurzaamheidsgebied. Zo zijn we onlangs gestart met zijn met een nieuw project om alle fossiele brandstoffen uit te faseren. Om dat voor elkaar te krijgen, hanteren we een interne CO2-prijs van 100 euro per ton uitgestoten CO2.”

We zijn we onlangs gestart met een nieuw project om alle fossiele brandstoffen uit te faseren.

Robert Metzke

Global Head of Sustainability

Hoe de aandeelhouders reageren op die keuzes? “We rapporteren al tien jaar lang integraal over financiële en duurzaamheidszaken. Je ziet dat dat heel erg aanslaat bij aandeelhouders. Pensioenfondsen moeten er niet alleen voor zorgen dat we straks een pensioen hebben, maar ook dat er nog een wereld is waar je prettig in kunt leven.”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.