FD artikel Hans de Jong

jun 14, 2021

“Werkgevers zijn ook ouders en bezorgde Nederlanders”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Als voorzitter leidde Hans de Jong, President Philips Nederland, het Brugproject van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hiervoor is het afgelopen jaar gesproken met onder andere werknemers, ondernemers, gemeenten, experts en wetenschappers over de maatschappelijke spanningen die er zijn en de rol van ondernemingen daarin. Ook werden zo’n 1.300 ondernemers bevraagd en verschillende werkbezoeken afgelegd.

Het Brugproject heeft mede de basis gelegd voor ‘Agenda NL 2030: Ondernemen voor brede welvaart’, de nieuwe middellangetermijnvisie van VNO-NCW en MKB Nederland. In zakenkrant het Financieele Dagblad reflecteerde Hans afgelopen weekend op dat proces en de maatschappelijke rol van bedrijven in Nederland.

Iedereen moet zichzelf de vraag stellen wat hij of zij zelf gaat doen om bij te dragen aan die brede welvaart

Hans de Jong

President Philips Nederland

Persoonlijke betrokkenheid bij de toekomst van Nederland

“De aftrap van de commissie vond plaats tijdens een ingelaste vergadering van VNO-NCW naar aanleiding van een rapport over de toegenomen spanningen in de samenleving. Dat onderzoek was een initiatief van Hans de Boer. De zaal zat bomvol, en dat is zeker niet altijd het geval als iets buiten de reguliere momenten gebeurt. Ik weet dat ik bij binnenkomst dacht: hier leeft iets. Er zat zoveel energie en persoonlijke betrokkenheid bij de toekomst van Nederland.

We zijn ook ouders en bezorgde Nederlanders. Ook wij willen dat onze kinderen een huis kunnen kopen en dat Nederland een harmonieus land is met een goed vestigingsklimaat. Allemaal spraken ze de wens uit voor een welvarend Nederland met een veilige samenleving, een houdbare leefomgeving met perspectief voor iedereen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

We zijn een Nederlands bedrijf, het DNA is onmiskenbaar Nederlands. Wij hebben baat bij een stabiel land met een goed opgeleide beroepsbevolking. Daar dragen we graag aan bij.

Hans de Jong

President Philips Nederland

FD interview Hans de Jong nav brugproject

Bijdragen aan de samenleving

“Iedereen moet zichzelf de vraag stellen wat hij of zij zelf gaat doen om bij te dragen aan die brede welvaart. Wij. De vakbeweging. De overheid. Het individu. Als bedrijf gaat het erom je te verbinden met je dorp of stad, met de lokale gemeenschap. Dat is niet altijd genoeg gedaan. Het kan op allerlei manieren.

Philips is al ruim dertig jaar actief met werkgelegenheidsprojecten, waarin we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een stageplek bieden. Dat staat los van wie onze CEO is en ook los van of er een pandemie of economische crisis is. Dat gaat gewoon door. Wist je dat alleen al het mkb gezamenlijk net zoveel in sport en cultuur in Nederland investeert als de overheid: een miljard euro.

We zijn een Nederlands bedrijf, het DNA is onmiskenbaar Nederlands. Dat blijkt ook uit onze missie: we willen bijdragen aan de samenleving met onze inzet op toegankelijkheid van de zorg, en op circulariteit. Het is indirect ook eigenbelang. Wist u dat 40% van onze R&D in Nederland plaatsvindt? Wij hebben baat bij een stabiel land met een goed opgeleide beroepsbevolking. Daar dragen we graag aan bij.”

FD interview Hans de Jong nav brugproject

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.