Nieuwscentrum
masthead NOS lungsuite01 l

jul 31, 2020

NOS: zo werkt de nieuwe procedure van het Radboudumc en Philips om longkanker vroegtijdig op te sporen

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

In Nederland krijgen ongeveer 13.000 mensen per jaar de diagnose longkanker en bij ongeveer de helft van die gevallen komt de diagnose pas als de kanker al is uitgezaaid. Voor de behandeling van longkanker is tijdige diagnose daarom van groot belang. In samenwerking met het Radboudumc heeft Philips een nieuwe methode in Nederland geïntroduceerd om longkanker vroegtijdig op te kunnen sporen. De NOS was aanwezig bij één van de procedures en sprak met longarts dr. Erik van der Heijden van het Radboudumc over het succes en de mogelijkheden van de nieuwe procedure.

Het is veel beter als we een zekere diagnose kunnen stellen, zodat je zo snel mogelijk degenen kunt behandelen die dat nodig hebben, maar geen mensen onnodig behandelt.

Dr. H.F.M. Van der Heijden

Radboudumc

Download afbeelding

“Het is veel beter als we een zekere diagnose kunnen stellen, zodat je zo snel mogelijk degenen kunt behandelen die dat nodig hebben, maar geen mensen onnodig behandelt,” zei dr. van der Heijden tegen de NOS. In een onlangs gepubliceerde studie schreven dr. van der Heijden, klinisch-technoloog Roel Verhoeven en hun collega’s dat ze in 87% van de gevallen met de nieuwe methode een stukje weefsel konden wegnemen voor de diagnose. Het stellen van de diagnose lukte bij die patiëntengroep in iets minder dan drie van de vier gevallen. Inmiddels is het slagingspercentage van de procedure 90% en wordt bij 85% de juiste diagnoses gesteld. De onderzoekers geven aan dat in slechts 2-3% van de gevallen complicaties plaatsvinden, aldus de NOS.

 

Dr. van der Heijden en zijn team gebruiken het Philips Azurion platform, voor beeldgestuurde operaties, met speciale software genaamd Lungsuite voor de procedure. Door middel van een Cone beam CT scan op het Azurion platform kunnen live 3D-beelden van de longen worden gemaakt. Vervolgens kunnen de artsen met speciale navigatiesoftware een bronchoscoop naar de locatie brengen waar ze weefsel willen afnemen voor de diagnose. 

 

Bekijk de uitzending hier in het NOS-journaal vanaf 17:55min. 

 

Of lees het artikel hier

Download afbeelding

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.