masthead de monitor recycled plastic l

jun 15, 2020

Philips in De Monitor: “Gerecycled plastic in huishoudelijke apparatuur moet groeien naar twintig procent in 2025”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

De Monitor, het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV, onderzocht of – en hoe - fabrikanten in Nederland al gebruik maken van gerecycled plastic. Eelco Smit, Senior Director Sustainability, vertelt in dit televisieprogramma hoe Philips het duurzamere plastic verwerkt in zijn producten. 

 

De ambitie om steeds meer gebruik te maken van gerecycled plastic in huishoudelijke apparatuur is er zeker. In 2025 wil Philips 20 procent van alle huishoudelijke productonderdelen maken van deze duurzame vorm van plastic. 

Download afbeelding

Strenge wettelijke eisen

Eelco legt uit dat fabrikanten niet zomaar alle onderdelen van producten kunnen vervangen door gerecycled plastic. Zo zijn er bijvoorbeeld strenge wettelijke eisen voor onderdelen die in aanraking komen met water, zoals koffiezetapparaten. Gerecycled plastic voldoet nog niet aan die voorwaarden. 

 

“Kleur is ook een probleem. De bovenkant van een stofzuiger is vaak gekleurd en glanst, en dat lukt nu nog niet met gerecycled kunststof. Maar daar werken we aan.”

Op dit moment gebruiken we in vijf procent van alle onderdelen in huishoudelijke apparatuur gerecycled plastic. Dat moet groeien naar twintig procent in 2025.

Eelco Smit

Senior Director Sustainability bij Philips

Tel daarbij op dat door de lage olieprijs en de corona-uitbraak op dit moment gerecycled plastic duurder is dan ‘nieuw’ plastic en je begrijpt dat veel fabrikanten kiezen voor de minder duurzame optie. 

 

Philips heeft echter duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan en kiest niet voor de gemakkelijke weg. Eelco vertelt: “Wij gebruiken gerecycled plastic in huishoudelijke apparatuur: stofzuigers, koffiezetapparaten of strijkijzers. Op dit moment gaat het om vijf procent van alle onderdelen in de huishoudelijke apparatuur.”

Duurzame variant gerecycled plastic: polypropyleen

Dat percentage moet de komende jaren dus nog flink groeien. Om dit te kunnen realiseren heeft Philips samen met een aantal partners, jarenlang onderzoek gedaan om te kijken hoe gerecycled plastic verwerkt kan worden tot een hoogwaardige grondstof. 

Jarenlang onderzoek heeft een duurzame variant van gerecycled polypropyleen opgeleverd als hoogwaardige grondstof. Dit kan op grote schaal gebruikt worden, in iedere gewenste kleur. Hiermee kan Philips zijn producten in de toekomst verder verduurzamen.

Eelco Smit

Senior Director Sustainability bij Philips

Dat is gelukt en deze vorm van duurzaam plastic is van een dusdanig hoge kwaliteit en zuiverheid dat het in de toekomst op grote schaal gebruikt kan worden om hoogwaardig ‘nieuw’ plastic te maken voor consumentenproducten, in iedere gewenste kleur. Met deze nieuwe grondstof kan Philips geleidelijk aan zijn producten verduurzamen.

Download afbeelding

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.