masthead polypropyleen pp l

Grote doorbraak bereikt in recycling kunststof verpakkingen

Estimated reading time: 2-5 minutes

Gebruikt polypropyleen (PP), verkregen uit gescheiden restafval, verwerken tot een hoogwaardige grondstof voor gerecycled plastic. Dat is gelukt dankzij een samenwerking van Philips, Morssinkhof, NHL/Stenden Hogeschool, en Omrin. De doorbraak is uniek omdat de grondstof, het granulaat, van dusdanig hoge kwaliteit en zuiverheid is dat het op grote schaal hergebruikt kan worden om hoogwaardig ‘nieuw’ plastic voor consumentenproducten te maken, in iedere gewenste kleur.

Het uitzonderlijke granulaat is de opbrengst van het samenwerkingsproject ‘Closing the Loops’, waarin er ruim drie jaar onderzoek is verricht naar het verkrijgen van een zo hoog mogelijke kwaliteit PP.

 

De volgende stap is de bouw van een fabriek voor de verwerking van PP-afval voor gebruik in consumentenverpakkingen, die samenwerkingspartner Morssinkhof in Heerenveen inmiddels is gestart. Hier wordt straks plastic verpakkingsafval van huishoudens verwerkt tot een granulaat waarmee PP kan worden gemaakt dat de esthetische en kwalitatieve eigenschappen van nieuw PP evenaart. Met het doel dat Philips klanten in de toekomst producten kunnen kopen waarvan niet alleen de zwarte onderdelen van recycled plastics zijn gemaakt maar ook de kleur onderdelen.

Gerecycled plastic speelt een belangrijke rol in de ambitie van Philips om in het productieproces zoveel mogelijk gebruik te maken van circulaire materialen.”

Eelco Smit

Senior Director Sustainability bij Philips

Hoge eisen

Philips is als producent betrokken bij het project om erop toe te zien dat het plastic voldoet aan de hoogste kwalitatieve-, esthetische- en veiligheidseisen. Voor de toepassing in bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten zijn deze eisen van groot belang. Het door Morssinkhof gerecyclede kunststof is op deze voorwaarden door partners NHL/Stenden en Philips uitgebreid getest.

 

Eelco Smit, Senior Director Sustainability bij Philips, “Gerecycled plastic speelt een belangrijke rol in de ambitie van Philips om in het productieproces zoveel mogelijk gebruik te maken van circulaire materialen. De doorbraak van dit consortium maakt het mogelijk om gerecycled polypropyleen te vervaardigen dat voldoet aan onze hoogste kwaliteitseisen, in iedere gewenste kleur”.

Lees meer over Philips Duurzaamheid projecten.

Share on social media

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.