mrt 22, 2024 | 1 minuut leestijd
Philips CEO Roy Jakobs sprak in zijn geboortestad Kerkrade uitgebreid met De Limburger over zijn jeugd, leven en missie. In het artikel vertelt hij over zijn persoonlijke drijfveren om zorgverleners beter te ondersteunen met mensgerichte technologie zodat zij meer patiënten beter kunnen helpen.
Hij weet wat het betekent om zelf patiënt te zijn, na jaren van immunotherapie in zijn jeugd. De patiëntervaring van destijds neemt hij mee in zijn huidige werk.
Het ‘spel tussen mens en techniek’ fascineerde Roy al vanaf jonge leeftijd. Hij noemt tijdens het interview verschillende voorbeelden waarbij technologie zorgverleners kan ondersteunen en het verschil kan maken.
"Wachtlijsten, hoe administratief is het systeem, hoe kun je de patiëntstroom verbeteren, hoe kun je kosten drukken door efficiënter te zijn, welke ondersteunende platformen kunnen we aanbieden? En bijna ieder ziektebeeld heeft een scan nodig."
Overal ter wereld zijn mensen die niet voldoende toegang hebben tot zorg. Door de vergrijzing is die race niet te winnen met personeel, dus zorg op afstand is steeds meer een thema. Je kunt dankzij technologie en kunstmatige intelligentie de dokter bij de mensen thuis brengen.
Zijn missie is om zorg toegankelijk te houden voor mensen, met inzet van technologie. „Het is in ieder land een issue, overal ter wereld zijn mensen die niet voldoende toegang hebben tot zorg. Door de vergrijzing is die race niet te winnen met personeel, dus zorg op afstand is steeds meer een thema. Je kunt dankzij technologie en kunstmatige intelligentie de dokter bij de mensen thuis brengen. Je kunt ook gespecialiseerde artsen op afstand laten meekijken bij een behandeling.”
Bij de vraag van de journalisten wie in zijn loopbaan bepalend is geweest, antwoord hij: “Mijn vrouw! Prestaties komen als je in een veilige, stimulerende omgeving zit en ik heb een heel fijne, slimme vrouw die mij scherp en met beide benen op de grond houdt. Zij heeft ook haar eigen carrière als directeur van LanguageOne, dat Nederlands taal- en cultuuronderwijs verzorgt in het buitenland, en ze is bestuurder bij het United World College in Maastricht. Het is niet steeds ‘meneer Jakobs’, het is ook ‘mevrouw Jakobs’. We zijn een team, ook met de jongens.” Download het volledige interview hier.