Wat zijn de voordelen van VBHC?
Het werken op basis van VBHC levert een aantal voordelen op voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Zo is VBHC er onder meer op gericht dat de zorg voor de patiënt inzichtelijker wordt en dat het voor de patiënt mogelijk wordt om mee te beslissen in het behandeltraject. Voor zorgverleners kan deze methode stimuleren om de kwaliteit van de geleverde zorg zo hoog mogelijk te houden, ten opzichte van de prestaties van collega’s. Op dit moment worden leveranciers van geneesmiddelen of hulpmiddelen niet altijd direct afgerekend op hun bijdrage aan kwalitatief goede zorg. Met VBHC wordt hun bijdrage echter inzichtelijk, hetgeen ook stimulerend kan werken als het gaat om het leveren van een zo hoog mogelijk kwaliteit.
Hoe werkt VBHC?
Wanneer je de VBHC-methode volgt, wordt het hele traject van preventie tot en met revalidatie/nazorg van de patiënt digitaal in kaart gebracht. Data wordt verzameld en geanalyseerd, waarna een multidisciplinair team kijkt hoe men de zorg kan verbeteren. Op die manier wil men ervoor zorgen dat betrokken zorgverleners de patiënt adequater en persoonsgerichter kunnen behandelen en hiermee de kosten reduceren die binnen het zorgtraject gemaakt worden.
Wat levert VBHC op?
Door het digitaal in kaart brengen van de verleende zorg met de bijbehorende kosten, kunnen medisch specialisten eenvoudiger aan zorgverzekeraars laten zien wat hun investeringen opleveren. Voor patiënten is VBHC vaak prettig omdat ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan de metingen. Ze worden nauwer betrokken bij hun eigen behandeling en bij de beslissingen die daarbij worden genomen. Een voorbeeld: als je een knieprobleem hebt, is het belangrijk te weten welke zorgverlener de zorg kan verlenen, die aansluit op jouw behoeften en wensen. Het maakt namelijk nogal een verschil of je weer wilt kunnen tuinieren of als wens hebt de marathon te gaan lopen. Op dit moment is het niet altijd helder welke zorgverlener de beste zorg levert die bij jouw doel als patiënt past. Tegelijkertijd krijgt de zorgverlener door het toepassen van VBHC beter inzicht in de behoeften en wensen van de patiënt, zodat de zorgverlener de behandeling daarop kan aansluiten.
Met patiëntervaringen samen beslissen
Om de kwaliteit van zorg te kunnen meten en het zorgproces in kaart te brengen, is een goed ingerichte IT-oplossing cruciaal. Philips VitalHealth QuestManager is een oplossing om zorgdata te verzamelen, op te slaan, te beheren en te analyseren. Deze applicatie ondersteunt u bij het uitvoeren van diagnose-, kwaliteits- en effectmetingen binnen de zorg. Door de vragenlijst op verschillende momenten te laten invullen door de patiënt, krijgt de zorgverlener inzicht in het verloop van het zorgtraject. Hierdoor kan de zorg waar nodig worden bijgestuurd. De uitkomsten kunnen weer worden gedeeld met de patiënt, zodat deze extra betrokken wordt bij zijn eigen behandeling.
In de bibliotheek van QuestManager bevinden zich verschillende Patiënt-Reported Outcome Measures (PROMs) en Routine Outcome Monitoring (ROM)-vragenlijsten. Ook is het mogelijk de bibliotheek aan te vullen met eigen vragenlijsten.
Samen voor de beste zorg is het motto van het Martini ziekenhuis in Groningen. Vanuit deze gedachte ontstond in 2015 de wens voor effectievere en persoonsgerichtere consulten. Het ziekenhuis verdiepte zich in shared decision making en ging op zoek naar een manier om dit waar te maken.
Samen voor de beste zorg is het motto van het Martini ziekenhuis in Groningen. Vanuit deze gedachte ontstond in 2015 de wens voor effectievere en persoonsgerichtere consulten. Het ziekenhuis verdiepte zich in shared decision making en ging op zoek naar een manier om dit waar te maken.