Oktober 2023 - Philips FieldStrength-artikel over MRI
Bij het aanbieden van een 24/7 MRI-service met lange diensten en veel complexe gevallen, hebben medewerkers van FUESMEN al snel de voordelen van MR Workspace erkend. Ze waarderen de tijdbesparende functies en de twee grote schermen. Door de gebruiksvriendelijkheid zijn trainingstijden bij FUESMEN korter. Dit heeft technici en radiologen geholpen om efficiënter te werken, wat ten goede komt aan de hele afdeling.
MR Workspace helpt veel tijd te besparen in het dagelijkse MR-schema en zorgt ook dat we minder tijd voor de console hoeven door te brengen.
Dr. Maximiliano Noceti, radioloog bij FUESMEN
Bij FUESMEN (Fundación Escuela Medicina Nuclear, Mendoza, Argentinië) werd MR Workspace geïnstalleerd ter vervanging van de vorige operatorconsole van hun Ingenia. De MRI-technologen pasten zich snel aan en ontdekten de vele voordelen van MR Workspace. Het vergemakkelijkt verschillende MR-onderzoeksstappen, waaronder het vooraf voorbereiden van onderzoeken, het selecteren van het juiste protocol, het plannen van sequenties, het bekijken en nabewerken. Het FUESMEN-team stimuleert productiviteit, kwaliteit en voorspelbaarheid bij beeldacquisitie en -diagnose en is van mening dat MR Workspace-functies hen daarbij helpen. MRI-technicus Bruno Javier Lima zegt: “De dubbele monitoropstelling is wat de meeste indruk op mij maakte. Het helpt me de workflow te stroomlijnen; door een onderzoek op de ene monitor te verwerken, terwijl de andere monitor tegelijkertijd wordt gebruikt om het onderzoek van de patiënt in de scanner in te stellen.” “Dat verlicht me van veel dagelijkse stress," voegt hij eraan toe. “Voorheen, als een cardioloog of radioloog iets op de console moest zien of nabewerken, moesten we ze de muis en de monitor geven. Nu kan ik de instellingen nog steeds bekijken op de ene monitor wanneer ik de muis en de andere monitor aan de arts laat die de beelden wil bekijken of verwerken.” Volgens FUESMEN-radioloog Maximiliano Noceti maakt de configuratie met twee monitoren het voor radiologen eenvoudiger om onderzoeken te begeleiden. “Ik ben vaker aanwezig met minder ervaren technici die misschien niet zo goed op de hoogte zijn van de anatomie die ik onderzoek”, zegt hij. “Zo kan ik in oncologische onderzoeken van het bekken en gynaecologische onderzoeken die goed gericht moeten zijn op de pathologie, de technicus helpen de sequenties met hoge resolutie te plannen zodat deze onderzoeken succesvol zijn. Dit helpt veel tijd te besparen in het dagelijkse MR-schema en zorgt ook dat we minder tijd voor de console hoeven door te brengen en kunnen doorgaan met onze dagelijkse taken.”
MR Workspace is ontworpen om beeldacquisitie te vereenvoudigen door het aantal interacties tussen gebruikers en de interface te beperken. “Bij hersenonderzoeken worden de scans bijvoorbeeld automatisch gepositioneerd en gekanteld, omdat het systeem de structuren via AI[1] herkent”, zegt Dr. Noceti. “We hebben de voordelen hiervan gezien, bijvoorbeeld wanneer nieuwe technici die in het weekend werken zeer weinig fouten maken. Als radioloog zonder officiële training voor MR Workspace vond ik de interface gebruiksvriendelijk en raakte ik er al snel aan gewend.” Dit is een verbetering ten opzichte van de vorige interface, met name voor nieuwere teamleden, aldus Dr. Noceti, die heeft vastgesteld dat technici snel leren hoe ze MR Workspace kunnen gebruiken en snel hun vaardigheden kunnen gaan inzetten voor de afdeling. “Ik denk dat snelheid het belangrijkste voordeel is dat MR Workspace ons heeft gegeven”, voegt Lima eraan toe. “Het instellen is veel prettiger geworden, met de drie zeer grote kwadranten op de grote monitor voor planning.”
Ik denk dat snelheid het belangrijkste voordeel is dat MR Workspace ons heeft gegeven. Het instellen is veel prettiger geworden, met de drie zeer grote kwadranten op de grote monitor voor planning.
Bruno Lima, MRI-technicus bij FUESMEN
Volgens Dr. Noceti is MR Workspace flexibel gebleken bij verwerking en nabewerking. “Wat mij verbaast als ik de nabewerkingspakketten voor angiografie en spectroscopie gebruik, is hoe snel ik de bewerkte beelden op het tweede scherm heb”, zegt hij. “Ik kan de actieve gebieden in de hersenen visualiseren tijdens live scannen. Het voelt bijna als een live procedure. Dit ging langzamer met de vorige interface. Kortom, de snelheid en de nabewerking zijn beter en de geavanceerde visualisatietools zijn handiger.” Daniel Fino Villamil, bio-ingenieur en hoofd van medische fysica bij FUESMEN, merkt op: “Bij het implementeren van een volumetrische sequentie met MR Workspace, kan ik heel snel de verwerking van MIP/MPR veranderen. Bij andere interfaces zijn meerdere muisklikken vereist om dezelfde resultaten te verkrijgen”. Hij benadrukt het gebruiksgemak van de interface en zegt dat de geavanceerde toolkits voor visualisatie uitzonderlijk zijn. “Ik kan heel gemakkelijk de verschillende sequenties vergelijken of verschillende kaarten maken, zoals K-trans kaarten en die voor diffusie en ADC-kwantificatie. In neuro-onderzoek is de toolkit voor tractografie zeer intuïtief en deze geeft me de mogelijkheid om beelden in 3D te manipuleren - dit gaat snel en de interactie met de morfologische sequenties is ook snel.” “Met de toolkits voor perfusie en diffusie is het heel gemakkelijk om hetzelfde interessegebied op de verschillende kaarten te kopiëren of om een andere geometrie te verwerven. In oncologie- en neuro-onderzoeken vind ik de correlatie die ik kan uitvoeren met de volumetrische sequenties, functionele beeldvorming en tractografie, en de diffusie- en perfusiekaarten prettig”, voegt de heer Villamil toe.
Nabewerking gaat sneller. Ik kan de actieve gebieden in de hersenen visualiseren tijdens live scannen. Het voelt bijna als een live procedure.
Dr. Maximiliano Noceti, radioloog bij FUESMEN
Bij verschillende gelegenheden heeft de gelijktijdige nabewerking mij de relevante informatie al laten zien, zodat we volgende sequenties kunnen overslaan, waardoor de totale onderzoekstijd wordt verkort.
Dr. Maximiliano Noceti, radioloog bij FUESMEN
Dr. Noceti merkt op dat de mogelijkheid om de beelden op de tweede monitor vrijwel onmiddellijk te bekijken in sommige gevallen de scantijd aanzienlijk kan verkorten. “De gelijktijdige nabewerking heeft me al herhaaldelijk de relevante informatie laten zien, zodat we de opeenvolgende sequenties konden overslaan”, zegt hij. “Door het onderzoek op deze manier stop te zetten, wordt de totale onderzoekstijd verkort, vooral voor complexe onderzoeken”. Dr. Noceti zegt dat MR Workspace hen in staat heeft gesteld om het Ingenia MR-systeem beter te gebruiken door meer patiënten te scannen dan voorheen, op een manier die ze niet zouden doen met de andere MR-systemen van het ziekenhuis. “Aangezien we veel tijd tussen patiënten kunnen besparen, zijn er dagen geweest dat we vier of vijf extra patiënten konden onderzoeken bovenop het gebruikelijke patiëntvolume. Zo konden we op een dag 17 patiënten verwerken in een dienst van zes uur”, zegt hij.
Aangezien we veel tijd tussen patiënten kunnen besparen, zijn er dagen geweest dat we vier of vijf extra patiënten konden onderzoeken bovenop het gebruikelijke patiëntvolume.
Dr. Maximiliano Noceti, radioloog bij FUESMEN
MR Day Manager stelt technici in staat de patiëntenplanning te bekijken op hun MR Workspace-monitor en geeft aan welke patiënten zijn gearriveerd. Patiënt- en planningsgegevens van de RIS kunnen worden geïntegreerd in MR Day Manager en met één muisklik toegankelijk worden gemaakt op de monitor. Voordat de patiënt arriveert, kan de technicus al ExamCards toewijzen en zich voorbereiden op speciale situaties door voor MR noodzakelijke implantaatinformatie, zwangerschapsstatus en andere informatie in te voeren. Dit helpt tijd te besparen wanneer de patiënt arriveert. “Met MR Day Manager zijn er al twee of drie volgende onderzoeken geüpload en klaar om te beginnen”, zegt dr. Noceti. “Als de patiënt op tijd in de kleedruimte is, wordt de workflow van de technicus niet onderbroken. Als we vijf minuten per patiënt kunnen besparen, is dat uiteindelijk een indrukwekkende tijdsbesparing.” FUESMEN-technici waarderen de mogelijkheid om het gewicht en de lengte van de patiënt in te voeren en zelfs protocollen te selecteren voor volgende patiënten in de wachtrij. “Tijdens mijn normale routine zorgt de mogelijkheid om patiëntgegevens te laden met MR Day Manager ervoor dat de workflow veel gestroomlijnder wordt”, zegt technicus Verónica Natalia Romero. Lima legt uit: “Als ik vier patiënten op het schema zie die al gearriveerd zijn, kan ik de informatie vooraf laden. Dus als de patiënt in de scanner wordt geplaatst, heb ik al alle veiligheidsgegevens en heb ik zelfs het protocol dat ik ga gebruiken. Dat is een groot voordeel”.
Volgens het personeel van FUESMEN onderscheiden de twee 27-inch monitoren zich ook door hun grootte, de 4K HD-resolutie en diepe donkere schermen. “De grote beeldschermen en de resolutie die ze bieden zijn fantastisch”, zegt dr. Noceti. “De MR Workspace-schermen zijn ook donkerder dan de vorige interface, wat na een lange dienst vriendelijker voor mijn ogen is”. In prostaatonderzoeken met kleine pathologie waardeert Dr. Noceti de schermkwaliteit en hoge resolutie. “Hoe beter de resolutie en het contrast op de monitoren, hoe makkelijker het voor ons is om dat kleine zwarte gebied van de pathologie te zien”, zegt hij. “Onderzoeken die gebruikmaken van coils voor microscopie zijn een ander voorbeeld waar ik kan waarderen dat de resolutie nu beter is.” “Ik heb het gevoel dat de grote schermen me helpen de visuele vermoeidheid die ik soms ervaar te verminderen”, voegt Mr. Lima toe. “De matzwarte kleur van de monitoren, in combinatie met de grootte van de monitoren, helpt me om me niet zo intens te concentreren op de structuur om de plak precies te krijgen waar ik wil, wat een verbetering is ten opzichte van de kleinere enkele monitor die we eerder hadden. Het helpt me wat dagelijkse stress te verlichten. Het komt erop neer dat de MR Workspace-schermen voor ons als technologen gebruiksvriendelijker zijn.”
Dhr. Lima voegt hieraan toe: “De contrastresolutie op deze monitoren ziet er geweldig uit. Ze zijn geweldig voor veel sequenties met hoge resolutie. Onze sequenties met coils voor microscopie hebben zeer fijne plakdikte en voxels van 0,2 of 0,1 millimeter - het zien van die hoge resolutie op deze monitoren is spectaculair.”
Dhr. Villamil noemt het nut van de monitoren voor het bevestigen van details die kunnen worden gemist op standaardschermen en voor het uitvoeren van kwaliteitscontrole. “Als ik beelden controleer op mijn thuiscomputer, zie ik soms geen laesie die ik wel heb gezien op de MR Workspace-monitor, dus voor pathologie is het een spectaculaire interface”, zegt hij. “En voor kwaliteitsborging en kwaliteitscontrole vind ik het heel gemakkelijk om de ruimtelijke resolutie op het tweede scherm te controleren. Op sommige monitoren denk je misschien dat de ruimtelijke resolutie goed is, totdat je hetzelfde beeld ziet in MR Workspace.”
Het komt erop neer dat de MR Workspace-schermen gebruiksvriendelijker zijn voor ons als technologen.
Bruno Lima, MRI-technicus bij FUESMEN
Leren hoe MR Workspace te gebruiken is eenvoudig. “Het is veel makkelijker te leren en te gebruiken omdat het intuïtiever is”, zegt Lima. “MR Workspace toont niet het grote bereik van parameters die moeten worden ingesteld, maar geeft alleen de basisparameters in een sectie onderaan. Technici die het Philips MR-systeem slechts af en toe bedienen, kunnen zich hierdoor meer ontspannen voelen.” Zoals ervaren MR-technici, begonnen dhr. Lima en mevr. Romero beide onmiddellijk de interface te gebruiken, waarvoor slechts een algemene inleiding nodig was. Ze maakten zich snel vertrouwd met de concepten. Maar zelfs voor beeldvormingstechnici met weinig MRI-ervaring is het leren van MR Workspace eenvoudig geweest. FUESMEN organiseert MR-cursussen en technici die nog nooit een MRI hebben gedaan, rouleren vaak op de MR-afdeling. Lima zegt: “Ik had een van deze studenten geleerd hoe deze een ruggengraatonderzoek moest doen en na slechts drie dagen liet ik hem alleen met MR Workspace. Hij beschreef het als een zeer intuïtief, nuttig platform. Het kost geen weken of maanden om technici op te leiden.”
Het is veel gemakkelijker te leren en te gebruiken omdat het intuïtiever is.
Bruno Lima, MRI-technicus bij FUESMEN
Professionals op het gebied van beeldverwerking kunnen snel met MR Workspace werken. In een onderzoek hebben Daniel Fino Villamil en zijn team biomedische ingenieurs de verschillen in training vergeleken tussen de vorige Ingenia-gebruikersinterface en MR Workspace. Aan het onderzoek namen 20 personen deel van de MRI-service, van wie er 10 onervaren of ervaren MR-technici waren. De onderzoekers ontdekten dat het minder dagen duurde om zowel ervaren als onervaren technici te trainen in release 10 versus release 5.
Overschakeling van de vorige MR-gebruikersinterface naar MR Workspace verminderde de trainingstijd van 5 dagen tot 3 dagen (-40%) voor onervaren technici en van 3 dagen naar 2 dagen (- 33%) voor ervaren technici.
Het FUESMEN MRI-team is unaniem tevreden over de ondersteuning van de service van MR Workspace. “Op dagelijkse basis, bij het doen van een onderzoek, is het veel gestroomlijnder”, zegt mevr. Romero. Wat de productiviteit betreft, zegt dr. Noceti: “Ik kan bevestigen dat zelfs op dagen dat we het systeem moesten belasten met meer patiënten dan oorspronkelijk gepland, onze kwaliteit niet negatief is beïnvloed. Bovendien, als we onnodige sequenties kunnen overslaan - omdat ik in de nabewerking al heb gezien dat we de benodigde beelden voor diagnose hebben verkregen - neemt onze efficiëntie toe zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderzoek.” Dr. Noceti waardeert ook het gebruiksgemak en de korte trainingstijd. “In het algemeen zijn MR-technici moeilijk te vinden en te trainen en is er veel verloop. Het is dus van groot belang dat een technicus snel wordt opgeleid en aan de slag kan”, zegt hij. Op de vraag of hij een oplossing als MR Workspace voor alle MRI-systemen van FUESMEN wil, zegt dr. Noceti nadrukkelijk: “Ja, zonder twijfel!”
Maximiliano Noceti, MD Radioloog en coördinator van MR Services bij FUESMEN, waar hij sinds 2009 werkt. Hij heeft 15 jaar ervaring in MRI en is gespecialiseerd in medisch onderzoek.
Daniel Fino Villamil Wetenschapper en geeft leiding aan de MR-technici en MR-projecten bij FUESMEN, waar hij sinds 2008 werkzaam is. Hij houdt toezicht op de kwaliteitscontrole van de CT- en MRI-diensten van de afdeling radiologie en voert MRI-onderzoek uit.
Bruno Javier Lima Heeft een graad in bioimaging en een ruime ervaring in MRI opgedaan tijdens meer dan 15 jaar werken als technicus bij FUESMEN.
Verónica Natalia Romero MR-technicus bij FUESMEN gedurende 15 jaar, waarvan ze de laatste 10 betrokken is bij MRI en CT.
[1] Volgens de definitie van AI van de EU High-Level Expert Group. Resultaten van casestudy's bieden geen voorspellingen voor resultaten in andere gevallen. Resultaten bij andere gevallen kunnen variëren.
Deel dit artikel
Meld u aan voor de FieldStrength-nieuwsbrief Onze periodieke FieldStrength MRI-nieuwsbrief biedt u artikelen met gebruikerservaringen en best practices. Schrijf u nu in en ontvang onze gratis FieldStrength MRI-nieuwsbrief via e-mail.
You are about to visit a Philips global content page
Continue